לא כצעקתה, תגובה קטנה מהמצופה: מטח טילי זולפקאר (גרסה של פאתח 110) לעבר שני הבסיסים האמריקנים בעירק - זו התגובה הצנועה של האירנים על חיסולו של קאסם סולימאני. הזהירות האירנית בתגובתם מחזקת את ההערכה שרצונם לצאת ידי חובת הנקמה, אבל בשום פנים אין פניה של הרפובליקה האסלאמית לעימות צבאי עם ארה"ב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הדיווחים החלקיים, נורו כ-15 טילים ממערב אירן שכוונו אל בסיס האוויר העיקרי של האמריקנים בעירק, עין אל-אסד שבמחוז אנבאר, ואל מאחז של הכוחות האמריקניים ליד שדה התעופה חריר סמוך לבירת החבל הכורדי אירביל בצפון המדינה.

בעין אל-אסד אפשר שיש קומץ נפגעים מקרב אנשי הביטחון העירקיים, ואין כרגע מידע על נפגעים אמריקניים כלשהם. הרושם הוא שהטילים כוונו אל מסלולי הנחיתה ולאו דווקא אל המתקנים של הבסיס. באירביל לא היו נפגעים כלל וממילא הנחתים האמריקניים פינו את בסיסם שם כבר לפני יומיים. מקצת הטילים לא התפוצצו וייתכן שאחד או שניים התפוצצו לפני שהגיעו ליעדיהם.

 שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד זריף מיהר לאותת שאירן מבקשת לסיים בזאת את ההתכתשות והנשיא טראמפ צייץ בחזרה ש"הכול בסדר". בוושינגטון מתגבשת הערכה שיש סיכוי של ממש לפתוח בהדרגה בהידברות עם האירנים. האיש הבולט בשדולה האירנית בארה"ב, טריטה פרסי, מיהר לפרסם טור שבו קרא לעצירת ההסלמה וצינון הלהבות.

מי שהיה יועצו של הנשיא בוש לביטחון לאומי, סטיב הדלי, סבור למשל עכשיו שאמנם לא חלפה סכנת ההתנגשות, אך נוצרו הזדמנויות למו"מ. יש בוושינגטון שמצפים כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שאמור לדלג היום מבסיס חמיימים של חיל האוויר הרוסי בסוריה לטורקיה, ייקח יוזמה שתוביל למו"מ.

שיגור טילים על בסיס אמריקני בעירק (צילום: Christine and Steve Tan, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים)
שיגור טילים על בסיס אמריקני בעירק | צילום: Christine and Steve Tan, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים

הציפייה היא שפוטין יפעל כפי שפעל כאשר הנשיא אובמה ביקש להעניש את אסד על השימוש בנשק כימי: פוטין מנע אז מתקפה של טילי שיוט אמריקניים בכך שכפה על אסד להודיע כי הוא מוותר, לכאורה, על הנשק הכימי שלו.

האירנים הגיבו בצורה כה מאופקת, שעלולה להתברר כיריית פתיחה למהלך נוסף: סדרה ארוכה של פיגועים קטלניים נגד הכוחות האמריקניים במזרח התיכון, ובראש ובראשונה בעירק באמצעות המיליציות השיעיות שהקים סולימאני במשך השנים. עד אמש עמדה בתוקפה הוראה מטהרן למיליציות האלה שלא ליזום התקפות אלא להמתין לקריאה של המנהיג העליון חמנאי לג'יהאד נגד הצבא האמריקני.

המכתב שהשאיר קאסם סולימאני (עיבוד: סוכנות הידיעות מאהר)
מה יהיה היקף הנקמה? | עיבוד: סוכנות הידיעות מאהר

יותר ויותר מתברר שחיזבאללה איננו מתבקש לתקוף את ישראל בשום צורה, וההערכה היא שגם אם אירן תדחק בו - חסן נסראללה ימאן להסתכן בהסלמה מול ישראל. נאומו האחרון של נסראללה כלל רמזים ברורים לכך שאינו רוצה להיקלע לעימות בתקופה זו.

החות'ים בתימן – כוח נוסף שטיפח סולימאני – כבר מביעים סוג של תרעומת מהולה באכזבה על כך שהאירנים השתהו בתגובתם ופעלו הלילה בדרך שפעלו. זו התחושה גם ברחבי העולם הערבי: אין פעולת התגמול הלילה מתקרבת לעוצמת האיומים שהשמיעו חמנאי עצמו ומפקדי משמרות המהפכה בימים האחרונים. לשם זהירות, מונע הפנטגון עכשיו טיסות אזרחיות של חברות אמריקניות מעל המפרץ הפרסי.

טראמפ נגד חמינאי (צילום: רויטרס, חדשות)
יילכו למסלול של מו"מ? טראמפ וחמנאי | צילום: רויטרס, חדשות

מבחינתה של ישראל, יש יתרון גדול למו"מ אמריקני-אירני עכשיו, תחת טראמפ, ולא בעוד שנה כאשר אולי יישב בבית הלבן נשיא דמוקרטי - נשיא שיילך בעקבות אובמה וממש כמו טראמפ ירצה לנתק את ארה"ב מהסכסוכים במזרח התיכון.

אירן בשלה למדי לשבת לשולחן, אחרי שהמטבע שלה, הריאל,  הדרדר לשער של כ-140 אלף לדולר, והבורסה שלה צונחת מדי יום. ממשלת ישראל אמורה להיערך לנסות ולהשפיע על העמדות שיציגו האמריקאים לאירן אם וכאשר ייפתחו שיחות ביניהם.