הדיירים: זוג צעיר, בסוף שנות ה-20, עם תינוקת.
הדירה: דירה של 125 מ"ר, בבניין משנות השבעים בשכונה ל' בתל אביב. בדירה היו 5 חדרים, המסודרים כמו שהיה נהוג באותם הימים - מטבח נפרד, בוידעם מעל הכניסה והמסדרון, שני חדרי שינה וחדר עבודה עם כניסה מהמטבח. מצב הדירה דרש שיפוץ כולל מבחינת תשתיות, תכנון ועיצוב.
החזון: הדיירים ביקשו לתכנן דירה שתענה על הצרכים של המשפחה הצעירה והמתרחבת, ותשלב בין עיצוב נעים לבין פרקטיות, תוך התחשבות בדרישות תקציב מוגבלות. הוחלט לשפץ את הדירה מן היסוד תוך תכנון מחדש של חלוקת הפנים, באופן שיתאים לצרכי המשפחה בהווה ובעתיד.
לאור העובדה כי מחיר הדירה בארץ נמדד על פי מספר החדרים, ומתוך רצון להוציא את המקסימום מהנכס, בני הזוג ביקשו לתכנן חמישה חדרים. אבל לאחר בחינה של הדירה ושל צרכי המשפחה בהווה ובעתיד, הוחלט שהדירה תכלול ארבעה חדרים בלבד, עם אפשרות לסגירת חדר נוסף בעתיד.
משך השיפוץ: התכנון לקח חודשיים וחצי, והביצוע חודשיים נוספים.
עלות השיפוץ: כ-250,000 שקל, שכללו תשתיות, עבודת קבלן, אלומיניום, ריהוט ומכשירי חשמל.

מבט מהסלון למטבח אחרי שיפוץ 3 - יעל שחר וליאור רוז
המטבח, פינת האוכל והזאטוטה | צילום: אדריכל ליאור רוזנפלד

טלוויזיה מסתובבת בסלון

כדי לקבל בדירה חלל פתוח ותחושת מרחב מקסימאלית, החלטנו לשבור את קירות המטבח וחדר האוכל, לבטל את חדר העבודה וליצור בכניסה לבית יחידה אחת של סלון ומטבח, כשבמטבח אי המפריד ביניהם.

סלון ופינת משפחה: במרכז הסלון נמצא עמוד, שהיווה אילוץ קונסטרוקטיבי. הוחלט להשתמש בו כדי לחלק את הסלון לשניים: בצידו האחד הסלון, ובצידו השני חלל שיתפקד כחדר משפחה. העמוד נוצל כבסיס לרהיט המשמש את שני האזורים, ועליו מעמד טלוויזיה מסתובב המאפשר צפייה מכל כיוון. העמוד עצמו הודגש באמצעות שליכט אקרילי בצבע אפור-חום, הבולט על הרקע הלבן של קירות הבית.
קיר הסלון מואר בתאורת קיר.
בחדר המשפחה נעשו הכנות חשמל, שיאפשרו בעתיד להפוך אותו לחדר ילדים נוסף.

המטבח: הדיירים רצו מטבח גדול ומרווח, עם אי כמשטח עבודה ואכילה, פינת אוכל ומקום נוח לאירוח. על מנת לנצל את מרב השטח ולהימנע משטחי מעבר מיותרים, סיפחנו את אזור השרות הישן למטבח. שטח המטבח גדל, וכך גם אורך השיש. את ארונות המטבח הגבוהים והמקרר הצמדנו לקיר חדר השירות הישן, כך שהם נסתרים מהעין.
המטבח נמצא בדיוק מול הכניסה, כלומר הוא החלל הראשון אותו רואים בבית. לכן הייתה חשובה לנו מאוד ההפרדה מהכניסה, אותה יישמנו באמצעות אי ומעליו גוף תאורה. האי עשוי ממשטחי בוצ'ר, המכניס חום לבית.

אמבטיה אחרי שיפוץ 3 - יעל שחר וליאור רוזנפלד
מכונת הכביסה והמייבש מסתתרים בתוך ארון הפורמייקה | צילום: אדריכל ליאור רוזנפלד

מכונת כביסה מסתתרת בארון

פינת האוכל: פינת האוכל מוקמה במקום שבו היה חדר עבודה, בסמוך למטבח ולחלון אורך. בפינה הצבנו שולחן עץ אלון התורם לחמימות, כסאות עור לבנים וגוף תאורה תלוי.

אמבטיה: חדר הרחצה של הילדים הוגדל באופן משמעותית, ובמקום מקלחון תוכננה אמבטיה. עבור מכונת הכביסה והמייבש תוכנן ארון דלתות פורמייקה לבנה המהווה חלק מהקיר ומאפשר שימוש נוח.

מסדרון: אזור המסדרון הונמך והואר בתאורה נסתרת. המסדרון משמש הן כמעבר והן כמקום אחסון - לאורכו תכננו ארון פורמייקה לבן במישור הקיר.

האילוץ הפך ליתרון

דבר המעצב: גם מה שנראה כאילוץ או בעיה, יכול להפוך לאתגר ויתרון. למשל, העמוד הקונסטרוקטיבי בסלון הפך מאילוץ לפתרון תכנוני.

מבט אל פינת אוכל וטלויזיה אחרי שיפוץ - יעל שחר ולי
פריט אהוב: מזנון תלוי בסלון עם פלטה מסתובבת | צילום: אדריכל ליאור רוזנפלד

טיפ: התקציב שעמד לרשותנו היה נמוך יחסית להיקף השיפוץ שנדרש, ולכן כדי לשמור על מראה יוקרתי שילבנו בין חומרי גמר יקרים יותר ליקרים פחות. ניתן למצוא חומרי גמר זולים וטובים: לדוגמא, הריצוף בדירה נקנה בעלות נמוכה בלי להתפשר על המראה. חשוב לדעת היכן ניתן להוזיל עלויות, בלי להתפשר על תכנון החללים, איכות העבודה או החומרים.
גם בתחום התאורה, הגדרנו עיקר וטפל - הוחלט על מספר גופי תאורה שיקבלו דגש, ביניהם גוף תאורה לפינת האוכל וגוף תאורה בכניסה לבית.

פריט אהוב: המזנון התלוי עם הפלטה המסתובבת בסלון, מרחף לחלוטין, היווה אתגר עיצובי וקונסטרוקטיבי.

יעל שחר, ליאור רוזנפלד - אדריכלים ומעצבי פנים

>> לבית הקודם במדור: מפונקת ויפה ברעננה
לכל הבתים במדור

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו