הדיירים: זוג הורים ושלושה ילדים - שתי בנות 12 ו-9 והבן הצעיר בן 5.

הדירה: בית במושב נווה אילן, בשטח 175 מ"ר. בקומת הכניסה המרחב הציבורי, מעליה חצי מפלס שבו יחידת הורים ובקומה העליונה חדרי הילדים. במרתף יש ממ"ד המשמש חדר משחקים. הדיירים קנו בית מאוד ישן במרכז המושב, ותכנונו המקורי לא התאים לצרכים האישיים של המשפחה. אגף מסוים בבית הישן נשמר והפך ליחידת הורים קסומה ומפנקת. העובדה שהבית הוא חלק מסדרת מבנים צמודים יצרה אתגר גדול של מיקומים ופתחים בחלל. מלבד אגף ההורים והקירות המשותפים - שאר החלל נבנה מחדש.

נועה קפלן לוי, חוץ (19) (צילום: שירן כרמל)
מעוצב בקווים ישרים, במראה נקי ורענן | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, חוץ (18) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, חוץ (20) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

עוד בערוץ עיצוב הבית:

החזון: כשאני נכנסת עם משפחה לחוויה של עיצוב ושיפוץ הבית או ליווי בנייה, אני מעלה כמה שאלות: מהו בית בשבילכם? אילו זיכרונות ילדות יש לכם מבתים שנצרתם בלב? איזו אנרגיה אתם מבקשים שתהיה בבית? איך אתם מדמיינים את הבית מבחינה עיצובית? היכן נמצא לב הבית? אילו חומרים עושים לכם טוב ונכונים לכם ולבית שלכם? מתוך התשובות לשאלות האלה אנו מעמיקים ומבינים מהו בית בשבילנו, ואז החלום, החזון, מאוד ברור.

הדיירים ביקשו פינת אוכל וסלון מרווחים ופתוחים, נוחים מאוד לאירוח עם המון אחסון, ומטבח מוצנע בחלל. בית שבו יש לכל אחד פרטיות לעצמו ולצרכיו, ועם זאת חללים משותפים פתוחים, חמימים ונעימים. בית פתוח עם מלא ריחות וגוונים שבכל שישי מכיל לפחות 20 בני משפחה וחברים. בית מחבק, עוטף, חם ומשפחתי, שכל אחד מרגיש בו נוח ושייך. בדמיון ראינו כשפותחים את הדלת הנשמה והלב נפתחים, מראה צעיר, מרענן, כיפי עם צבע ומאוד שמח. האילוצים היו קשורים למיקום הבית במושב, לקירות המשותפים שהיינו חייבים להיצמד אליהם, והם יצרו אתגר אדיר מבחינת האדריכלות והעיצוב.

נועה קפלן לוי, ג, כניסה (41) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, קמין (36) (צילום: שירן כרמל)
הרצפה מחופה בגרניט פורצלן במראה בטוני מעונן | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, שתי קומות (38) (צילום: שירן כרמל)
מתחת לספסל שטיח קילים אפגני בעבודת יד | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, ספסל (49) (צילום: שירן כרמל)
נועה קפלן לוי, ג, ספסל (49) | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, פינוקיו (50) (צילום: שירן כרמל)
ספסל עץ אלון מבוקע ומשמאלו עציץ טרופי ירוק | צילום: שירן כרמל

משך השיפוץ: את התהליך עם האדריכל קובי בן עטר התחילו בני המשפחה כחמישה חודשים לפני ששכרו את שירותיי. מרגע תחילת העבודה שלי (כחודשיים לפני קבלת היתר) עד הכניסה לבית - כשנה וארבעה חודשים.

עלות השיפוץ: כ-5000 שקלים למ"ר, לא כולל הלבשת הבית ונגרות. במחיר כלול: הריסה, בנייה, טיח, צבע, אינסטלציה, חשמל ותאורה (לא כולל הגופים), מיזוג, ריצופים, חיפויים, כלים סניטריים, אינטרפוצים, גרם מדרגות קלות ומעקה פנימי, מעקה למרפסות חוץ, אלומיניום ותריסים חשמליים, ריצוף חוץ ואבן כאלמנט חוזר בבית, דלת חוץ, דלתות פנים מלבד דלת אסם מקלחת הורים. פרגולה ואלמנט עץ בקדמת ובצד הבית, גדר ושער.

נועה קפלן לוי, סלון (32) (צילום: שירן כרמל)
כן ציור מרשים ועתיק שנרכש בשוק הפשפשים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, מדפים (46) (צילום: שירן כרמל)
הספרייה עוצבה באותה שפה של היחידות העליונות והפתוחות במטבח | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, חלל ציבורי (29) (צילום: שירן כרמל)
סיפורים שונים ומעניינים שמתחברים בצבעים ובחומרים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, סלון (35) (צילום: שירן כרמל)
שטיח וינטג' אורז ומחבק את הסלון | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, סלון (30) (צילום: שירן כרמל)
הספות בסלון ניטרליות, בעיצוב נקי ובצבע באפור בהיר | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, סלון (34) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, סלון (33) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

 שיפוץ, הרחבה ושימור אגף אחד

תיאור כללי של השיפוץ: עם קניית הבית, הבנת הפרוגרמה ולימוד הנתונים, החליטו בני המשפחה והאדריכל על מסלול של שיפוץ והרחבה. החלל הציבורי, הממ"ד וקומת הילדים הוחלפו קומפלט, נשמר אגף שלם מהבית המקורי שהפך ליחידת הורים קסומה ומפנקת והיה גורם מכתיב לפרופורציית החדשות כלפי פנים וגם כלפי חוץ והיחס לסביבה. נתוני הבית והשטח הקיימים היו אתגר גדול מאוד לעיצוב הפנים: הקיר הארוך והמשותף של המטבח ופינת האוכל, חייב לחשוב על חלוקה נכונה שלו. עם כניסתי לתהליך הכנסתי את האני מאמין שלי בעיצוב הפנים, וערכתי חשיבה עמוקה ומשותפת עם המשפחה. לאחר התגבשות סופית הכנתי תוכניות העבודה מפורטות לקבלן לביצוע, וכן חוברת נגרות שכללה מלבד המטבח והארונות בחדרי הרחצה גם חלק גדול מריהוט הבית שאני עיצבתי custom made והנגר אלון גרבר ביצע.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הבית מבחוץ: הבית מבחוץ מעוצב בקווים ישרים, במראה נקי ורענן, ומחופה בטיח אקרילי בצבע לבן עם פיגמנט אפור בהיר שיתמזג בטבעיות במרכז המושב. חלונות האלומיניום בצבע אפור פחם עם שימוש במסגרות אבן באפור בהיר כאינטרפרטציה מודרנית לאדריכלות איטלקית כפרית, האהבה הגדולה של האדריכל קובי בן עטר. ערוגות פרחים צבעוניות וססגוניות משני צדי השביל מלוות אותנו לדלת כניסה מברזל, גבוהה, אפורה ורחבה.

נועה קפלן לוי, מבט למטבח (52) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, מדרגות (59) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, פינת אוכל (23) (צילום: שירן כרמל)
פינת האוכל. השולחן קליל בסגנון רטרו מעץ אלון | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, פינת אוכל (48) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, מטבח (24) (צילום: שירן כרמל)
עיצוב המטבח אקסטרה נקי בקווים ובבחירת החומרים והצבעים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, מטבח (25) (צילום: שירן כרמל)
משמאל לתנור היחידה העליונה משמשת גם כספרייה קטנה | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, מטבח (27) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, מטבח (26) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

הכניסה לבית: פותחים את הדלת לתוך חלל כפול ומעוגל שממנו יורדות שלוש מנורות טיפה זכוכית לבנות. הרצפה מחופה בגרניט פורצלן 120/60 במראה בטוני מעונן בגוון אפור קר. מימין יש חלון מדהים, מאיר ופותח שגובהו מקומת הקרקע עד סוף החלל הכפול – כ-6 מטרים. בין הדלת לחלון קיר צר ועליו תמונת מטריושקה שמחה של האמנית מירי שכטמן. בקיר הניצב לחלון סידרנו מבואת כניסה: שולחן ברזל שחור אוריינטלי עם משטח זכוכית, ועליו שני כדים מקרמיקה בכחול כהה. מעל השולחן תלויה תמונת ים בגוני הכחול של האמן נחום מוזס. מדלת הכניסה, ממש אחרי השולחן, מדרגות קלות עם מדרכי עץ, אשר קונסטרוקציית ברזל לבנה עם המעקה כמקשה אחת חובקת את העץ. במבט בקיר בגב הפודסט בכל הגובה קיר יפהפה בצבע כחול מעושן שמתחיל במרתף ומסתיים בתקרת הקומה העליונה משמש כאלמנט מחבר לחלון הגבוה בכניסה לבית ולדלת היציאה לגינה בין פינת האוכל לסלון.

החלל הציבורי: כשמתחילים להיכנס לתוך החלל הציבורי הדבר הראשון שאנו רואים ממול זה קיר המעבר בין פינת האוכל למטבח. קיר מעבר זה נועד לחלק קיר מאוד ארוך שמתחיל במטבח, ונמשך דרך פינת האוכל אל הגינה. קיר זה הוא כמעט ללא חלונות ולכן רציתי לחלקו לסיפורים שונים ומעניינים שמתחברים בצבעים, בחומרים ועוד. באזור שבין המטבח לפינת האוכל הוצב ספסל עץ אלון מבוקע ומשמאלו עציץ טרופי ירוק, מעל הספסל תמונה של האמנית עדי הראל המחברת בין חללים. מתחת לספסל מונח שטיח קילים אפגני בעבודת יד. הספסל מצורף באופן קבוע לשולחן פינת האוכל שנפתח במלואו בארוחות שישי ובמפגשים.

המטבח: המטבח אמנם מחובר לחלל הציבורי אך עדיין פנימי ומוצנע, ומפינת האוכל לעולם לא רואים בלגן. עיצוב המטבח אקסטרה נקי בקווים ובבחירת החומרים והצבעים. הלבן נותן תחושת מרחב, מכיוון שהיה לי מאוד חשוב שהמטבח ירגיש מרווח כמה שאפשר. הנגרות מוקפדת עם ידיות אינטגרליות, ופורניר אלון מבוקע מושתל בידיות וחוזר על עצמו בסוקל. במרכז ארונות המטבח התחתונים תנור, מעליהם משטח עבודה שיש קיסר לבן, ומעליו שתי יחידות עליונות פתוחות עם מדפים ולכל אחת קלפה אחת סגורה. משמאל לתנור היחידה העליונה משמשת גם כספרייה קטנה לספרי בישול, מתחתיה שולחן בר המורכב מקונסטרוקציית ברזל לבנה ומשטח עץ אלון מבוקע, וסביבו ארבעה כיסאות בר. מימין יחידת ארונות גבוהה שבה יש מקרר ומיקרוגל ובסופה דלת למזווה גדול, רחב ומפנק.

נועה קפלן לוי, ג, מדרגות (42) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, מדרגות (53) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, מדרגות (61) (צילום: שירן כרמל)
קיר יפהפה בצבע כחול מעושן לכל הגובה | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, קומה 2 (62) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

פינת האוכל: השולחן קליל בסגנון רטרו מעץ אלון, כיסאות פלסטיק באפור בינוני בעיצוב נקי, גוף תאורה לבן עם חיתוכי לייזר הנותנים בלילה טקסטורה מהממת. על הקיר מאחורי פינת האוכל תלויה עבודת ברזל בצבע טבעי של האמן שיר סניור. בניצב לקיר זה נמצא חלון ענק עם אדנית מקסימה ופורחת, משמאלו דלת מרצפה עד תקרה, שיוצרת גבול בין פינת האוכל לסלון ואחריה כבר באזור הסלון ויטרינה רחבה. החלונות והדלת הולבשו בווילון רומי בצבע לבן שבור, אשר נותנים מארז יפה ורך לכל החזית. חזית זו מכניסה את החוץ, הגינה והירוק לתוך הבית.

בין החלל הציבורי לשירותי האורחים חוצץ קיר המחופה מכל עבריו בבריקים לבנים בצבע לבן עם פיגמנט חום. מכיוון החלל הציבורי נמצא הקמין שארובתו נשענת על הבריקים והצבעוניות בין הארובה לבריק יוצרת קונטרסט יפה. מעל קיר הבריקים ישנה הנמכת הגבס שעליה נמצא סלוט המזגן הממשיך בזרימה אל המטבח. צורתה המעוגלת של ההנמכה היא אלמנט חוזר לחלל הכפול בכניסה לבית.

הסלון: ממול פינת האוכל ומימין לדלת הכניסה אנו רואים את הסלון. הקיר של הסלון בחלקו הראשון ניצב לוויטרינה בגובה 2.90 מ' ומתחבר לחלל הכפול שמגיע לכ-6 מטר גובה וכולו צבוע בגוון ורוד כתום, היוצר הפתעה בחלל, ושינוי אווירה. על קיר זה תלויה ספרייה לבנה שבתוכה הטלוויזיה. הספרייה עוצבה באותה שפה של היחידות העליונות והפתוחות במטבח. מתחת לספרייה ממוקם מזנון שתוכנן במיוחד מפורניר אלון, במראה קצת דניש ונוסטלגי. על המזנון זוג פמוטים וצבעוניים של האמנית מאיה בירגר יסמין. מימין למזנון עומד כן ציור מרשים ועתיק שנרכש בשוק הפשפשים ועליו תמונה בהשראה הודית בצבעים חרדליים, כתומים וירוקים.

הספות בסלון ניטרליות, בעיצוב נקי ובצבע באפור בהיר מאפשרות לשאר החלל להתבטא. לצדי הספה שתי כורסאות עם קונסטרוקציית עץ ,מרופדות בבד טקסטואלי בצבע כחול ים. שטיח וינטג' אורז ומחבק את הסלון גם הוא כחול משופשף, אך יותר בהיר מהכורסאות. במרכז השטיח שלושה שולחנות ברזל קלילים ואווריריים, "שולחנות כנפה", מבריקים באפור בינוני בגבהים שונים.

נועה קפלן לוי, שינה (11) (צילום: שירן כרמל)
יחידת הורים קסומה ומפנקת | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, שינה (10) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, שינה (8) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, שינה (5) (צילום: שירן כרמל)
חלונות צרים וגבוהים שהולבשו בווילונות פסים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, רחצה (12) (צילום: שירן כרמל)
דלת אסם תוכננה בהתאמה למקלחת שירותי ההורים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, רחצה (15) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

חדר ההורים: מהסלון שמאלה נמצאות המדרגות המובילות בחצי מפלס ראשון לסוויטת ההורים. עם הכניסה לחדר פוגשים את פרקט האלון. המיטה בצבע אפור ומעליה תמונה בצבעים כחול וורוד פוקסיה של משפחת בבושקות. משני צדי המיטה חלונות צרים וגבוהים שהולבשו בווילונות פסים. משמאל למיטה שידת מגירות בצבע ורוד מעושן, ובצידה מנורה באפור. על השידה מונחת תמונה שבני המשפחה ירשו מהדודה אהובה. שטיח קילים אפגני מחבר ומשלים את הצבעוניות בחלל ועליו כיסא נדנדה בעיצוב נקי מברזל לבן. מול השידה רואים דלת הזזה מעץ, דלת אסם שתוכננה בהתאמה למקלחת שירותי הורים.

 הקומה העליונה: בקומה זו נמצאים שלושת חדרי השינה של הילדים וחדר רחצה. מימין למדרגות נמצא החדר של הבן הקטן בן ה-5. קירות החדר צבועים בכחול מעושן אך בשני טונים יותר בהיר מהקיר בחלל המדרגות. בחדר מיטה בצבע לבן עם פיגמנט אפור, כוורות לבנות ובהם ספרים ומכוניות.

חדרי הבנות: השתיים הן חברות מאוד מאוד טובות והתעקשו שהעיצוב יהיה כמעט זהה. וההבדל הוא באביזרים. החדרים נצבעו בצבע ורוד עתיק מעושן, החלונות הגדולים והקטנים הולבשו בווילונות לבנים עם פרחים, כילה לבנה מעל המיטה וריהוט קליל ואוורירי בצבע לבן. חדר המשחקים של הילדים נמצא בממ"ד במרתף ומאפשר לחדרי השינה להישאר רגועים, נעימים ולא עמוסים.

חדר הרחצה של הילדים: ריצוף באפור כהה שולב עם אריחי קיר מט לבנים ומיוחדים עם טקסטורה מרוקעת. ארון המקלחת בגוון ירוק בשילוב עם אלון מבוקע המעוצב באותו קו של נגרות הבית. הצבע הירוק המרענן נותן תחושת פאן ושמחה לחלל. בין חדר הרחצה לחדרי הבנות יש קיר שעליו בחרנו לתלות ציור בהיר ולהכניס קצת צבע לחלל ועם זאת לשמור על הבהירות.

נועה קפלן לוי, ג, ילדים (57) (צילום: שירן כרמל)
שלושת חדרי השינה של הילדים | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, ילדים (56) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, רחצה (66) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, רחצה (16) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, רחצה (65) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

דבר המעצב: החוויה שלי הייתה מדהימה. כבר מתחילת הדרך הייתה כימייה, שקיפות מלאה ופתיחות. בתהליך של שנה וארבעה חודשים ניתנה לי המתנה להכיר ולהבין את הדינמיקה, הסיפור המשפחתי, מאזני הכוחות וההתנהלות היומיומית בבית. בעזרת ההקשבה ההבנה וההכלה ההדדית, הגעתי להבנות בכל שלב ושלב שהיו אבני דרך להגשמת החזון. מאוד נהניתי מהמשפחה שתמיד בפתיחות טוטאלית ניגשו לכל דבר ודבר בתהליך העבודה, גם כשהיו התלבטויות, חוסר הסכמות וחילוקי דעות, מצאנו את הדרך לפתרון הנכון והמדויק למשפחה. לאורך כל הדרך עבדנו בצוות מפוקסים אל המטרה יחד. בלט מאוד שהמשפחה מאוד סמכה על בעלי המקצוע שהם בחרו לפרויקט, מה שגרם להרגשה מצוינת ותחושת ביטחון כללית לאורך כל הדרך.

פריט אהוב: יש לי אהבה גדולה לדלתות מיוחדות, יש להן משמעות הן מבחינה עיצובית והן מבחינת המשמעות. כשהייתי קטנה אבא שלי תמיד אמר לי כשדלת אחת נסגרת, במקומה נפתחות עוד שבע אחרות, וחשוב תמיד להסתכל על השבע ולא על זאת שסגורה. אני, שמאוד אוהבת את המסר הזה, עיצבתי לחדר ההורים דלת אסם מעץ גושני, שזוהי הדלת לחדר הרחצה. מעבר לחיסכון במקום, זה אקססורי רציני לחדר השינה. זוהי דלת יחידה במינה, מלאת אופי, יופי, אופטימיות ושמחה.

נועה קפלן לוי, ג, שירותים (2) (צילום: שירן כרמל)
חדר הרחצה של הילדים. ריצוף אפור כהה ואריחי קיר עם טקסטורה מרוקעת | צילום: שירן כרמל
נועה קפלן לוי, ג, שירותים (3) (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל
_OBJ_OBJ

טיפ: אני מעצבת שמעודדת מאוד צבע בחלל, מאמינה באנרגיה שצבע מביא איתו, יודעת שצבע משנה מצב רוח, הופך אווירה, מרפא, מעמיק, מחזק ובעיקר משלים ומחבר חללים. צבע אצלי הוא בחירה אינטואיטיבית, תוך כדי תהליך אני מרגישה ומכירה לעומק את בני הבית, החלל והסיפור המשפחתי, ובהתאם מציעה למשפחה סקלת צבעים. לאורך כל הדרך בשיפוץ הזה הרגשתי שחסר לי בחלל הציבורי צבע ממשפחת הוורודים-כתומים, שייתן טוויסט לחלל הלבן והנקי, ייצור דרמה ויעלה את הדופק והתשוקה בבית.

כשהצעתי את הגוון שהיום קיים על קיר החלל הכפול בסלון, המשפחה לא הסכימה לשמוע, אמרו שחשוב להם שהקירות יישארו לבנים ושקטים, ושהאנרגיה תהיה רגועה. אני האמנתי בכל לבי שצבע יכניס חיים ונשמה לחלל, וחיכיתי בסבלנות. לאחר כחודשיים, כשהמשפחה כבר נכנסה לגור בבית, בעל הבית צלצל והביע בפניי את הצורך להכניס חום ונשמה לחלל. הוא ביקש את מספר הגוון שהצעתי, ולמחרת בבוקר קיבלתי טלפון עם ברכות והתלהבות. פתאום הכל התיישב בול והבית הרגיש הכי חמים שיש.

רשימת מכולת:
שטיחים: מטריב דיזיין סנטר, 5,200-3,500 שקלים
שולחן פינת אוכל: אייטמס גלרי, 10,000 שקלים
כורסאות סלון: אייטמס גלרי, 3500 שקלים לכורסה
מנורה פינת אוכל: יאיר דורם תאורה פונקציונלית, 5,000 שקלים

עיצוב פנים: נועה קפלן לוי
אדריכלות: קובי בן עטר Kobby.arch@gmail.com

במדור הקודם: הבית ליד הפקאן בהוד השרון
לכל הכתבות במדור בשיפוץ