אם גם לכם נדמה שחדר השירותים הוא החלל הכי פחות נקי בביתכם, כדאי שתשמעו את מסקנות המחקר הבא שנערך ב-NSF, עמותה גלובלית לבריאות הציבור. לפי הנתונים העולים מהמחקר, דווקא המטבח הוא החלל הכי בעייתי בבית בו מתרבים החיידקים, ולכן הוא דורש תחזוקה וניקיון שוטפים.

ה-NSF שחקרו 30 חללים, פינות ומשטחי עבודה בבתי מגורים, ערכו רשימה של המקומות הכי מלוכלכים בבית. "מקומות חמים ולחים הם מקומות רבייה לחיידקים", אומר ד"ר רוב דונופריו ל-huffington post. אתם מוזמנים לקרוא את הרשימה בעיון, להצטייד בכפפות ולהתחיל לשפשף.

משטחי חיתוך: אחד לכל סוג מזון

אתם חותכים עליהם הכל: ירקות, בשרים, דגים ועוד, אבל רובכם ודאי לא יודעים שכתוצאה מכך ישנו גידול משמעותי של חיידקים על המשטחים הלא כל כך תמימים במטבח שלכם. ב-18 אחוז ממשטחי החיתוך שנבחנו על ידי ה-NSF נמצאו סימנים לבקטריה שכוללת סלמונלה.

איך מנקים: ד"ר דונופריו ממליץ להשתמש במשטחי חיתוך העשויים מחומרים נקבוביים, אבל אם אתם מעדיפים ללכת על משטחים מעץ, אז העדיפו עץ קשיח. "אם זה אפשרי, השתמשו במשטח חיתוך אחד עבור בשר נא על מנת למנוע את הפצת הבקטריות לשאר סוגי המזון", הוא אומר. כמו כן, תמיד שטפו היטב את המשטח לפני השימוש במדיח כלים או במים חמים עם סבון. דברה ג'ונסון, מדריכת ניקיון בחברת Merry Maids, אומרת שמשטחי חיתוך מעץ רצוי לנקות בעזרת מלח, חומץ או מיץ לימון שיחלחלו היטב לכל החריצים הקטנים. לאחר מכן, יש לשטוף את המשטח עם מים חמים וסבון.

הכי מלוכלכים, קרש חיתוך (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עדיפות לעץ קשיח. קרש חיתוך | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כפתורי הפעלת התנור: להסיר ולנקות

תודו שזה לא המקום הראשון שחשבתם עליו, אבל מסתבר שכפתורי ההפעלה של התנור מובילים ברשימת עשרת המקומות הכי מלאים בחיידקים בביתכם. אין פלא, הרי זה לא שאנחנו שוטפים את האזור הזה באותה תדירות שבה אנחנו משתמשים בו.

איך מנקים: הסירו את הידיות, שטפו אותן במים רותחים ומלאי סבון ורחצו היטב. "מים חמים וסבון של מדיח כלים יכולים לפעול היטב נגד החיידקים", אומרת ג'ונסון. "לרוב, זה בדיוק מה שאתם צריכים".

הכי מלוכלכים, כפתור תנור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להסיר ולשטוף היטב. כפתור הפעלת התנור | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

דלפק המטבח: מים חמים וסבון כל יום

תחשבו כמה דברים אתם שמים שם: בשר נע, ירקות לא שטופים, שקיות פלסטיק מהסופר, אפילו את התיק שלכם שמתחתיו יש חגיגה של חיידקים. על פי ממצאי ה-NSF, 30 אחוז מדלפקי המטבח שנבחנו מכילים בקטריית קוליפורם.

איך מנקים: ישנם כל מיני סוגים של משטחי עבודה, כשדלפקים חלקים ללא חומרים נקבוביים מכילים פחות חיידקים. לא חשוב איזה דלפק יש לכם, ודאו שאתם שוטפים אותו מדי יום עם מים חמים וסבון. פעם בחודש השתמשו בחומר ניקוי חזק יותר עם שילוב של אקונומיקה ומים. אם הדלפק שלכם עשוי משיש, גרניט או חומר מיוחד, השתמשו בהוראות המומלצות על ידי היצרן.

הכי מלוכלכים, שיש מטבח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סבון, מים חמים ולפעמים אקונומיקה. משטח העבודה במטבח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צעצועי חיות: לכבס או לקרצף

צעצועים של חיות לא רק מכילים בקטריית קוליפורם בתוכם, אבל גם יכולים להכיל שמרים, עובש וחיידקים נוספים, מה שבהחלט לא בריא לא לכם וגם לא לבעל החיים שלכם.

איך מנקים: ראשית, אתם ובני משפחתכם חייבים לרחוץ ידיים אחרי שאתם משחקים עם בעלי החיים שלכם. צעצועים עשויים מגומי ופלסטיק תוכלו לנקות עם מים חמים וסבון אחת לשבוע, או אחת לכמה שבועות. לגבי צעצועים מבד, ג'ונסון ממליצה לזרוק אותם למכונת הכביסה עם מים חמים כל שבועיים.

הכי מלוכלכים, משחקים של חיות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לשטוף במים חמים וסבון. צעצועי חיות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ידיות הברזים: להסיר שאריות מזון

"אנחנו הולכים לכיור כדי לשטוף את הידיים שלנו, בעיקר כשאנחנו מבשלים ויש לנו שאריות מזון על הידיים", אומרת ג'ונסון. על פי ממצאי ה-NSF, ידיות של ברזים במטבח ובשירותים מכילות כמויות של חיידק הקוליפורם, כמו גם שמרים ועובש.

אז איך מנקים: "כשמנקים את הכיור, נקו גם את הידיות של הברזים וכן את הידית של המקרר", אומרת ג'ונסון. "הכל עניין של תדירות גבוהה", מוסיף ד"ר דונופריו. אתם יכולים גם להשתמש במגבונים לחים אם אין לכם כוח להתעסק בזה יותר מדי זמן.

הכי מלוכלכים, ידית של ברז (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תשכחו לקרצף גם את הידית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מכונת הקפה: לנגב את שארית המים

אתם משתמשים בה כל יום ותמיד שוטפים את הקומקום, אז מה הבעיה? הבעיה היא שארית המים. מחצית מתוך מכונות הקפה שנחקרו על ידי ה-NSF מכילות בתוכן עובש ושמרים.

איך מנקים: "מים לא לגמרי עוזבים את המכונה וכשהיא לא מופעלת, היא יכולה להתחיל להיות מקום רבייה נוח לחיידקים", אומרת ג'ונסון. "כל פעם שאתם משתמשים במכונת הקפה שלכם, ודאו שניגבתם את שארית המים עם מגבת נייר. אחת לשבוע זה רעיון טוב גם לנקות את המכונה עם חומץ. הוסיפו עד ארבע כוסות של חומץ לתוך המכונה למשך 30 דקות. אז הפעילו את המכונה עם החומץ. אחרי שעשיתם את זה רחצו אותה במים פעמיים-שלוש, עד שריח החומץ יעלם מהמכונה. רצוי לעשות את הפעולה הזו כל 40-80 כוסות קפה, או אחת לחודש.

הכי מלוכלכים, מכונת קפה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להכניס חומץ ולהפעיל. מכונת קפה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צלוחית בעל החיים: להשתמש באקונומיקה ולשטוף היטב

אתם הרבה פעמים מניחים מזון לבעל החיים שלכם והמזון נשאר שם במשך שעות ארוכות עד שאותו כלב או חתול מכובד מתחיל להיות רעב. בינתיים מצטברים בצלוחית לא מעט חיידקים שוודאי לא טובים לבריאות של בעל החיים האהוב שלכם.

אז איך מנקים: "צלוחיות בעלי חיים צריכות להישטף מדי יום, או במדיח הכלים או ידנית עם מים רותחים וסבון", אומר ד"ר דונופריו. אם אתם שוטפים את הכלי ידנית, דונופריו ממליץ לשים את הצלוחית עם מעט אקונומיקה ולתת לצלוחית לשבת בתוך האקונומיקה במשך 10 דקות אחת לשבוע ואז כמובן לרחוץ את הצלוחית היטב.

הכי מלוכלכים, כלי אוכל לחיות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לרחוץ כל יום. כלי אוכל לחיות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחזיק מברשת השיניים: להכניס למדיח

"אתם מנסים לרחוץ את מברשת השיניים שלכם אחרי ששטפתם שיניים, אבל הלכלוך נדבק לחלק שאתם אוחזים בו", אומרת ג'ונסון. ממצאי ה-NSF מצאו ש-27 אחוז מתוך מחזיקי מברשות השיניים הכילו בקטריית קוליפורם ול-14 אחוז הייתה בטקריה נוספת בשם סטאף (Staph).

איך מנקים: "ניתן לרחוץ את מחזיק מברשת השיניים במדיח פעם או פעמיים בשבוע", אומרת שריל לופטוסקי, אחראית על בטיחות בבית ב-NSF. ניתן גם לשטוף עם מים חמים וסבון ולנגב עם מטלית חיטוי באותה תדירות.

הכי מלוכלכים, מחזיק למברשות שיניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הלכלוך נדבק גם לכלי. מחזיק למברשות שיניים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כיור המטבח: כפית חומץ ומים

"חשבו על מה שאתם שמים בתוך הכיור", אומרת ג'ונסון. "אנחנו שמים שם שאריות מזון ויש לכלוך ובקטריה מהדברים ששטפנו שם, כמו תפוחי אדמה ושאר ירקות". אנשים גם משתמשים בכיורי המטבח שלהם כדי לשטוף דברים נוספים, היא אומרת, כך שאין פלא ש-45 אחוז מהכיורים שנבחנו על ידי ה-NSF הכילו בקטריית קוליפורם.

אז איך מנקים: רחצו את הכיור פעם או פעמיים בשבוע עם חומר חיטוי", אומרת לופטוסקי. "אתם יכולים גם לחטא את מערכת הניקוז על ידי שפיכה של כפית של חומץ מעורבב במים לתוכה".

הכי מלוכלכים, כיור מטבח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פעם או פעמיים בשבוע עם חומר חיטוי. כיור המטבח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ספוגית המטבח: להחליף כל שבועיים

אם לא ידעתם את זה כבר, הפריט מלא החיידקים מספר אחד בבתיכם הוא ללא ספק הספוג שבמטבח. על פי ממצאי ה-NSF כ-75 אחוז מהספוגים שנבדקו הכילו קוליפורם. הבעיה היא שאנחנו משתמשים בספוגיות כדי לנקות הכל ואנחנו לא תמיד מנקים אותן, כך שהלחות המצטברת בתוכם ומאפשרת לבקטריות להתפתח.

איך מנקים: הספוג שלך צריך להיות נקיא ומחוטא באופן יומיומי. שימו אותו במיקרוגל במשך שתי דקות כך שהחום יעיף את הבקטריות החוצה. אם אין לכם מיקרו, שימו את הספוג במדיח הכלים עם יתר הכלים שאתם צריכים לשטוף. למרות זאת, NSF ממליצים בחום להחליף את הספוג במטבח אחת לשבועיים בערך. ובמקום להשתמש בספוג, ג'ונסון ממליצה על שימוש בבד מביקרופייבר. "מיקרופייבר מעוצב לתפוס לכלוך ולספוג נוזלים, ואז אתם יכולים פשוט לזרוק את הבד לתוך מכונת הכביסה או המדיח".

הכי מלוכלכים, סקוטץ' מטבח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קולט הכי הרבה חיידקים. סקוטש למטבח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

טיפים מעולים לניקוי תנור האפייה
וגם: כך תשמרו על בית ריחני