משטחי העבודה במטבח הופכים מדי יום לזירת מלחמה. החלב נשפך, גרגירי הסוכר וההכנות לארוחת הערב משאירות בקביעות את חותמן. אז איך מנקים ביסודיות את משטח העבודה ומחטאים אותו כראוי? הטיפים הבאים יבטיחו שהמשטח שלכם יבריק כמו חדש.

כלל ראשון: דעו את המשטח

ישנם מגוון של משטחי העבודה אשר עשויים מחומרים שונים. כשלב ראשון חשוב להבין שאין טיפ אחד לכל סוגי המשטחים. כל משטח הוא שונה וישנם כאלה שעמידים יותר מאחרים. שורה תחתונה: גם אם אתם חולי ניקיון אדוקים, לא תוכלו להתחמק מכך שמשטח העבודה שלכם יספוג לא מעט בלגן.

נקיון שיש, מטבח (צילום: Goodshoot, Thinkstock)
להתאים את חומרי הניקוי למשטח | צילום: Goodshoot, Thinkstock

גרניט: תרסיס עם אלכוהול

גרניט היא אבן עמידה בעלת מראה טבעי ועדיין שמשמשת בין היתר כמשטח עבודה פופולרי. אך משטח הגרניט לא מגיב טוב לכל חומרי הניקוי. מוצרי ניקוי חומציים או כל דבר שמבוסס על חומץ יכול להזיק למשטח ולגרום לנזק בלתי הפיך. הוא עלול לספוג כתמים, לאבד מהברק ולהישחק. לכן רצוי להימנע מחומרי הניקוי המסורתיים הדרך הטובה והיעילה ביותר לניקוי משטח שעשוי מגרנית היא בהכנת תרסיס ביתי.

ניקוי: ערבבו רבע כוס אלכוהול עם כוס מים ושתי כפיות נוזל לשטיפת כלים. הכניסו את הנוזל שרקחתם לבקבוק תרסיס שישמש אותכם לניקיון שוטף. רססו את המשטח ונגבו בעזרת מטלית רכה. חוץ מזה שתקבלו משטח נוצץ ונקי, האלכוהול יחטא כראוי את המשטח מבקטרייה מבלי להזיק לילדים או לחיות (כל עוד הוא לא שותים מהתערובת).

משטח עץ: שמן פשתן להגנה

משטח עבודה מעץ אומנם יוצר אווירה חמה וכפרית במטבח אך נפגע בקלות. משטח העץ דורש התפשרויות רבות ומשנה זהירות, שכן לא מומלץ להניח עליו סירים חמים. הוא סופג בקלות כתמים וריחות ונוטה להישרט בקלות. בנוסף, הוא דורש תחזוקה כל כמה חודשים של שיוף ושכבת לכה אוטמת. אם בכל זאת בחרתם במשטח עבודה מעץ או שבחרתם לשלב משטח עץ במטבח, מומלץ למרוח עליו פעם בחודש שמן פשתן כדי להגן עליו מפני לחות.

ניקוי: כדי לנקות את משטח העץ מומלץ לערבב רבע כס של סודה לשתייה עם מים פושרים ולמרוח את המשחה על המשטח. לאחר מכן שטפו את המשטח היטב ונגבו אותו עד לייבוש מוחלט.
ריחות : כדי להיפטר מריחות לא נעימים שנספגו במשטח, שפשפו את המשטח עם פלח לימון שישאיר אותו ריחני.

נקיון שיש ירקות (צילום: Martin Poole, Thinkstock)
דורש תחזוקה כל כמה חודשים. משטח עץ | צילום: Martin Poole, Thinkstock

נירוסטה: קרם טרטר להברקה

המשטח הנפוץ ביותר במטבחים מקצועיים של מסעדות ובתי המלון נכנס אל ביתנו בשנים האחרונות. הקווים הנקיים והמראה התעשייתי של משטח הנירוסטה הפכו אותו לכוכב במטבח הביתי. משטח הנירוסטה בעל כושר עמידות גבוה בחום ואינו סופג מים, יתרונו הגדול ביותר הוא שלא מצטברים עליו חיידקים ושניתן לחתוך ישירות על המשטח את כל סוגי המזון מבלי להשתמש בקרש חיתוך. אך חסרונותיו הן שטביעות אצבע ושאריות של שמן נראות עליו בקלות.

ניקוי: הדרך הידידותית שתשאיר את המשטח שלכם נוצץ ומבריק במיוחד, נשמעת מעט משונה אך קלה מאוד ליישום. ערבבו קרם טרטר (אבקה שנמצאת במדפי התבלינים בסופר) עם מעט מים פושרים לטקסטורה של משחה. קרצפו את המשטח בעזרת ספוג ונגבו עם מטלית לחה.

נקיון שיש בצק (צילום: nicolesy, Thinkstock)
לעבודה ישירה על המשטח יש גם חסרונות. נירוסטה | צילום: nicolesy, Thinkstock

שיש: נוזל לניקוי כלים

משטח שיש הוא בחירה קלאסית למטבח. שיש עשוי מאבן גיר וקיים במגוון צבעים שתופס חלק מאוד דומיננטי במראה המטבח. הוא חזק ועמיד ונשאר קריר גם כשמניחים עליו סירים חמים. בדומה לגרניט, גם השיש הוא רגיש מאוד לכתמים ועלול להישרט או לסבול מחומרי ניקוי חומציים. אל תנסו לנקות אותו בעזרת חומצות או חומרים אחרים כמו חומץ שיכולים לגרום לשיש נזק בלתי הפיך. הימנעו מלהניח עליו כוסות, במיוחד לא כוסות המכילות משקה חם. אם בכל זאת קרה ונשפך נוזל על השיש דאגו לייבש אותו במהירות כדי למנוע כתם תמידי.

ניקוי: הדרך היעילה והבטוחה ביותר היא לערבב מעט מים עם נוזל לניקוי כלים ולנקות את השיש בעזרת מטלית רכה או נייר מגבת כדי למנוע שריטות.

אריחי קרמיקה: מברשת שיניים לחריצים

יש כאלה שבוחרים במשטח ייחודי שעשוי מאריחי קרמיקה, בעוד שהמשטח עצמו עמיד וקל לניקוי, חומר המילוי שבין האריחים רך ונוטה להיסדק.

ניקוי: אריחי הקרמיקה לא מגיבים טוב לכל חומר ניקוי. הם עשויים לדהות או לספוג כתמים, כתוצאה משימוש בחומרים אגרסיביים. הדרך הקלה והידידותית ביותר היא לרקוח נוזל ביתי: ערבבו רבע כוס חומץ עם חצי כוס מיץ לימון וכוס מים, ונקו בעזרת ספוג את האריחים. הצטיידו במברשת שיניים ישנה לנקות את החריצים שבין האריחים.

נקיון שיש קופסאות (צילום: horiyan, Thinkstock)
הבעיה ברווחים. משטח קרמיקה | צילום: horiyan, Thinkstock

אקרילי: מים עם אקונומיקה

הוא מקנה למטבח מראה יוקרתי ואחיד אשר נראה כמו יציקה אחת שלמה נטולת חיבורים. הוא קל לניקוי אך אינו עמיד בפני חום ואי אפשר לשים עליהם סיר חם מאחר והוא יכול לשנות את צבע המשטח ועשוי לספוג כתמים ולפעמים אפילו להיסדק. מומלץ לא להשאיר את המשטח רטוב, אחרת מצטברת עליו שכבת אבנית דקה שתעכיר את מראה הקוריאן ותגרום לו להיראות מוכתם ולא אחיד.

ניקוי: ניקוי המשטח דורש לערבב יחס שווה של מים ואקונומיקה ולהשתמש במטלית רכה ולא שורטת.

המשטח נקי? כך תבריקו את הכיריים
שיפצתם את הבית? רוצים לדעת כמה יעלה לכם לנקות אותו?