ניקוי של תנור מלוכלך זה עניין שמעסיק אותנו בקביעות, והמחשבה על המאמץ שכרוך בזה נוכחת קבע גם ברשימת השיקולים בעד ונגד לבשל מנה כלשהי. באתר housedigest פורסמה שיטה טבעית שעדיין לא הכרנו לניקוי יעיל של התנור מבפנים, והיא כל כך פשוטה וכל כך זמינה שאין שום תירוץ לא לנסות אותה – קרצוף עם בצל חי.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רץ ברשת: השימוש המפתיע בקליפות ביצים בכביסה

>> בייסיק אבל לוהט: בדירה של עידו ברטל

 

לבצל יש הרבה יתרונות: הוא נפוץ וזול ומוסיף טעם לכל מנה וכל תבשיל, לכן רוב הסיכויים שהוא כבר נמצא בבית. יש לו גם לא מעט סגולות בריאותיות, ביניהן לסייע בוויסות רמת הסוכר בדם, שיפור בריאות הלב ומערכת העיכול, ומסתבר שהוא גם יכול להפוך תנור מלוכלך למצוחצח, וזו הסיבה: הבצל עשיר בנוגדי חמצון ותכונות אנטי-בקטריאליות שפועלות כחומרי חיטוי טבעיים נגד כתמים עקשניים ובעלי מרקם. בנוסף, כאשר משתמשים בחומרי ניקוי כימיים צריך להיות זהירים במיוחד לגבי השפעה של טמפרטורות גבוהות עליהם, כי רוב התרכובות הכימיות לא אמורות להיתקל בטמפרטורות כאלה. לעומת זאת, הבצל עומד בחום, מנקה את הכתמים בלי לפגוע במשטחים, מונע ריחות רעים ונפטר מחלודה. לא שווה בדיקה? כך תעשו את זה:

  1. בשלב הראשון חותכים בצל גדול לשניים (הצבע לא משנה). בצל גדול יותר יכסה יותר שטח פנים, מה שהופך את תהליך הניקוי ליעיל יותר. לניקוי משתמשים בחצי אחד בכל פעם.
  2. מקרצפים את המשטח עם חצי הבצל וסוחטים את כל עודפי המיץ שלו תוך כדי. אם התנור עדיין חם, אפשר להשתמש במזלג צלייה כדי להזיז את הבצל, תוך כדי הוספת לחץ כדי להבטיח שכל הלכלוך יוסר.
  3. בסיום הקרצוף אפשר לנגב את פנים התנור עם מטלית נקייה ולחה, אבל לא חובה.
בצל לבן חתוך לחצאים (צילום: bergamont, SHUTTERSTOCK)
צילום: bergamont, SHUTTERSTOCK

עוד כמה טיפים לניקוי התנור

פנים התנור: להשתמש במשחה ממלח לימון (מכונה גם חומצת לימון או חומצה ציטרית) ומים, או בתמיסה המורכבת מכמויות שוות של חומץ ומים. שיטה נוספת היא לערבב בכמויות שוות של אבקת סודה לשתייה, חומץ לבן ונוזל לשטיפת כלים, למרוח בפנים התנור (על הדלת, הקירות והתחתית), להמתין 3-2 שעות ולנקות את העיסה בספוג. בקבוצת הפייסבוק Mums Who Clean הציעה גולשת שיטה טבעית באמצעות לימון בלבד. היא הסבירה שהיא מרחה על כל משטחי התנור את מיץ הלימון והציפה והמתינה 25 דקות. אחר כך היא שפשפה עם סמרטוט לח והסירה בקלות את השומן והכתמים.

הבלוגרית הבריטית Washy_Wash הדגימה בסרטון טיקטוק, שצבר 5.6 מיליון כניסות בעשרה ימים, את השיטה שלה: מכניסים קערה ובה לימון חתוך ומים לתנור שחומם ל-200 מעלות, למשך 30-20 דקות כך שאדי הנוזל מרככים את הלכלוך. לאחר מכן טובלים מטלית בקערת המים החמים ומנגבים את פנים התנור. כמובן שצריך להשתמש בקערה המתאימה לשימוש בתנור, ולהיזהר מכוויות. 

@washy_wash #foryou #lifehack #yum ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

רשתות: משרים את הרשתות המלוכלכות באמבטיה עם מים ו-500 מ"ל סבון כלים, ומשאירים למשך הלילה. לניקוי רשתות התנור אפשר גם להשרות אותן ללילה באמבטיה עם מים חמים וכמה דפי מרכך כביסה, ובבוקר להשתמש בדפי המרכך להורדת שאריות הלכלוך שנשארו דבוקות לרשת. ושיטה נוספת לניקוי רשתות וחלקים נוספים בתנור (למעשה כל חלק שאפשר לפרק, כמו דלתות וידיות וגם תבניות) היא לעטוף כל חלק בנייר כסף ולהשרות בגיגית או אמבטיה מלאה במים חמים (אם החלק צף במים, מומלץ להניח עליו משקולת כלשהי). על החלק העטוף מניחים טבליה של סבון כלים למדיח ומשאירים לפחות שעתיים. מסירים את הנייר, מנגבים וזהו.

תנור אפייה מלוכלך (צילום:  MyImages - Micha, Shutterstock)
צילום: MyImages - Micha, Shutterstock
 

תבניות: שפית בשם ארין מורלי שיתפה בטיקטוק את הטיפ שלה לניקוי קל שת תבנית אפייה מלוכלכת: היא הניחה עליה טבלית למדיח, מילאה את התבנית במים והשאירה אותה בכיור להשריה. לאחר שעתיים היא חזרה לתבנית ופשוט שטפה אותה מתחת לזרם המים בברז הכיור שלה, וברגע אחד התבנית הפכה לנקייה ומבריקה.