תנור האפייה הוא מכשיר שמתלכלך בקלות, וכשהתבשיל מתיז או הבצק גולש, הלכלוך מצטבר על תחתית התנור, נשרף ומתקשה בחום וקשה להסירו, וכמובן – ככל שעובר יותר זמן הכתמים נעשים יותר עקשניים ועבודת הניקיון קשה עוד יותר.  מה עושים?

ראיין לופברגר, מנכ"ל חברה לייצור חומרי ניקוי, ממליץ קודם כל לרכך את הכתמים העקשניים, ולכך דרושה מעט סבלנות. באתר Well and Good הוא מציע לטבול ספוג בנוזל ניקוי רב-תכליתי, להניח אותו על הכתם ולהשאיר לפחות 20 דקות. לאחר מכן מנגבים, ורק אם הכתם לא יורד – משפשפים עם ספוג גס יותר.

אם מעדיפים חומרים טבעיים, אפשר להשתמש במשחה ממלח לימון (מכונה גם חומצת לימון או חומצה ציטרית) ומים, או בתמיסה המורכבת מכמויות שוות של חומץ ומים.

ניקוי תנור (צילום:  Ekaterina Govorina, Shutterstock)
צילום: Ekaterina Govorina, Shutterstock

כדי לנקות את הרשתות של התנור, לופברגר מציע לשים אותן באמבטיה עם מים ו-500 מ"ל סבון כלים, ולהשרות למשך הלילה. "בבוקר הרשתות ייראו חדשות ומבריקות. רק שטפו את הסבון", הוא אומר.

שיטה נוספת היא לערבב בכמויות שוות של אבקת סודה לשתייה, חומץ לבן ונוזל לשטיפת כלים, למרוח בפנים התנור (על הדלת, הקירות והתחתית), להמתין 3-2 שעות ולנקות את העיסה בספוג.

@giapendergast #diy #cleaninghacks #kitchen #allnatural #clean #hack #home #fyp #tips ♬ original sound - ♡ Gia Pendergast ♡

בקבוצת הפייסבוק Mums Who Clean הציעה גולשת שיטה טבעית – יתרון גדול כשצריך לנקות מכשיר המשמש להכנת אוכל. האישה כתבה שהיא ניקתה את התנור באמצעות לימון בלבד. היא הסבירה שהיא מרחה על כל משטחי התנור את מיץ הלימון והציפה והמתינה 25 דקות. אחר כך היא שפשפה עם סמרטוט לח והסירה בקלות את השומן והכתמים.

כתבת האוכל אליזה גאנס ממליצה להשתמש בחום שנשאר בתנור לאחר השימוש העיקרי בו כדי לנקות את התבנית המלוכלכת. פשוט ממלאים בה מים וסבון כלים ומחזירים לתנור. האדים מסייעים להוריד גם את הלכלוך הדביק ביותר, ולאחר שמוציאים את התבנית מהתנור, קל יותר לנקות אותה. השיטה מתאימה לכל תבנית או כלי שמיועדים לאפייה (ולא מתפרקים), אבל שימו לב שהתנור לא חם מדי כדי המים לא יתאדו לגמרי.

תבנית מלוכלכת (צילום:  John Arehart, Shutterstock)
צילום: John Arehart, Shutterstock

כדי לייעל את התהליך עוד יותר היא ממליצה להכניס לתבנית עם מי הסבון עוד כלים מלוכלכים (סכו"ם, כלי בישול ועוד), וגם הם ייהנו מהסאונה בתנור. ויש עוד בונוס: בזכות האדים והלחות קל יותר גם לנקות את התנור עצמו מכל מה שנשפך או ניתז במהלך הבישול. פשוט העבירו בפנים מטלית נקייה.

עוד טיפים לניקוי התנור ותבניות האפייה

השיטה המנצחת שלנו לניקוי תבנית אפייה היא לרסס אותה במסיר שומנים, ולהכניס לשקית אשפה אטומה למשך הלילה. בבוקר מוציאים את התבנית ושוטפים.

לניקוי רשתות התנור, השרו אותן למשך הלילה באמבטיה מלאה במים חמים וכמה דפי מרכך כביסה. בבוקר השתמשו בדפי המרכך להוריד את שאריות הלכלוך שנשארו דבוקות לרשת.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

שיטה נוספת לניקוי רשתות וחלקים נוספים בתנור (למעשה כל חלק שאפשר לפרק, כמו דלתות וידיות וגם תבניות) היא לעטוף כל חלק בנייר כסף ולהשרות בגיגית או אמבטיה מלאה במים חמים (אם החלק צף במים, מומלץ להניח עליו משקולת כלשהי). על החלק העטוף מניחים טבלייה של סבון כלים למדיח ומשאירים לפחות שעתיים. מסירים את הנייר, מנגבים וזהו.