הדיירים: זוג צעיר בשנות ה-30 המאוחרות שלו. עם תינוקת חדשה. התינוקת נולדה ממש לאחר שהשיפוץ הסתיים.

הדירה: הדירה ממוקמת צמוד לכיכר מילאנו בתל אביב 70 מ"ר כולל המרפסת. בדירה תוכננו שלושה חדרים – החלל הציבורי (סלון + מטבח ואי + פינת אוכל), חדר שינה הורים וחדר נוסף - חדר ילדים עתידי. חדר רחצה אחד הכולל אמבטיה, ארון כיור ושירותים. הדירה ממוקמת בקומה האחרונה (שלישית) בבניין ישן שנבנה בשנות ה-50. הדיירים הקודמים היו זוג מבוגר, ועל פי מצבה נראה שלא עברה שום שינוי ב-60 השנה האחרונות - חיפוי עץ מיושן המחובר לארון קיר כבד בחדר השינה, חלוקה לחדרים קטנים, מרפסת ארוכה וצרה מקורה בתריסי פלסטיק המסתירים את הנוף המדהים, מטבח ופינת אוכל הממוקמים בחדר קטן.

רועי זליחובסקי, מטבח ופינת אוכל (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
המטבח ופינת האוכל. אין ספק שזהו האזור החזק בבית | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, לוח גיר גובה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
על דופן הארון לוח גיר עם קופסת גירים קטנה לכתיבת הודעות | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן

עוד באתר לעיצוב הבית:

נוף שכולו שמים ועצים

החזון: הדירה היתה ישנה מאוד ומלכתחילה היה ברור שהולכים להרוס הכל ולתכנן מחדש. למרות שטחה הקטן יש בה שני יתרונות שהפכו אותה לאטרקטיבית במיוחד - תקרה גבוהה (3.10 מ') וחזית רחבה לרחוב, שמפאת הקרבה לכיכר מילאנו פונה לנוף פתוח שכולו שמים ועצים.

את גובה התקרה שימרתי חוץ מהנמכה מינימלית לטובת יישור הבדלי תקרות בין החללים שנהרסו. לא נדרשו הנמכות מיוחדות מכיוון שאת כל המזגנים עשינו עיליים. את המזגן העילי הממזג את החלל הציבורי הסתרנו בתוך נגרות המטבח. הדגש העיקרי היה להפוך את החזית, שהיתה סגורה כמרפסת מקורה בתריסי אלומיניום ישנים, לחזית פתוחה שמכניסה את החוץ. בהתאם החלל הציבורי מוקם צמוד לחזית, וחדרי השינה וחדר הרחצה מוקמו בחלק העורפי של הבית. חלל הדירה חולק כך שחציו חלל ציבורי וחציו שאר החדרים.

התכנון התבסס על תכנון לופטי שבו המטבח, האי, פינת האוכל והסלון ממוקמים באותו חלל ללא הפרדה למרות החלל הקטן, בידיעה שהגובה ובעיקר החזית הפתוחה ישרו תחושת מרחב וגודל. כדי לחבר בין החלל המקורה הארוך לחללים הצמודים לו ליצירת החלל הציבורי היינו צריכים להתמודד עם בוידעם וקורת בטון נמוכה שהפרידה ביניהם. על ידי תכנון קונסטרוקטור חתכנו את קורת הבטון וחיזקנו אותה בפרופילי ברזל.

למרות החלל הקטן לא ויתרנו על מרפסת חיצונית הצמודה לסלון. עמוד בניין שממוקם בדיוק במרכז מחלק את החזית למרפסת פתוחה הצמודה לסלון ולאזור פינת האוכל הצמוד למטבח. בין המרפסת הפתוחה לפינת האוכל מוקמה זכוכית קבועה ומדפים תלויים המייצרים מחיצה מעוצבת אך מאפשרים מבט בין שני האזורים.

אחד האילוצים העיקריים היה המטראז' הקטן של הדירה והרצון לתת לחלל הציבורי נתח נכבד מהמטרז' הכללי. דוגמאות לפתרונות לא שגרתיים בתכנון עקב חוסר מקום – מיקום ארון הכביסה בתוך ארון סגור במבואה ומיקום מכונת הכביסה בתוך ארון המזווה המתחבר לגוש הנגרות של המטבח.

רועי זליחובסקי, סלון (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
שולחן סלון מעץ וזכוכית של פיק אפ . 2,194 שקל | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
המטבח רץ לאורך כל הקיר המזרחי של הדירה | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, מטבח ופינת אוכל יום (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
נותנים את הטון - לוחות הבטון המעוגנים מרצפה עד תקרה | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, ויטרינה, גובה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
ארון משקאות שקוע. אלמנט עיצובי חזק בפני עצמו | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן

משך השיפוץ: מתחילת התכנון עד לכניסה לדירה עברה כחצי שנה – שלושה חודשים לתהליך התכנון ושלושה חודשים לתהליך הביצוע.

עלות השיפוץ: 370 אלף שקל, שכללו את שכר התכנון והעיצוב, עבודות הקבלן (הריסה, בנייה, איטום, אינסטלציה, חשמל, ריצוף וחיפוי, צבע), חומרי גמר - ריצוף, פרקט עץ, דק מרפסת, קרמיקות ואביזרי אינסטלציה. כל עבודות הנגרות הכוללות ארונות חדרי שינה, נגרות חלל רחצה, ארון כניסה, נגרות סלון ונגרות מטבח ואי. עבודות אלומיניום בכל פתחי הבית כולל תריסים חשמליים. דלתות פנים ודלת כניסה לבית. כל הריהוט לסלון ולחדרי השינה. גופי תאורה. מיזוג חדש.

תכנון מוקפד אך לא מנוכר

הבית נהרס כליל, חוץ מעמודים וקורות קונסטרוקטיביים. חלל הרחצה והשירותים נשאר באותו מקום אך אוחד לחלל אחד. אזור המטבח הישן הפך לחדר שינה הורים הכולל גם פינת עבודה הצופה לחלון גדול (במקום שבו היתה פינת האוכל הישנה). המטבח ופינת האוכל עברו לחלל הציבורי ואוחדו עם שני חללים קטנים שבתכנון הקודם היוו את חלל השינה וסלון קטן. החדר הנוסף נשאר בערך באותו מקום אך הוגדל מעט. המבואה בתכנון החדש הוקטנה על ידי יצירת מעבר אחד לחלל הציבורי ולא שתי כניסות לשני חדרים כמו בתכנון הישן - שטח שהתווסף לשאר החללים.

מבחינה עיצובית – הדיירים רצו תכנון נקי ומוקפד אך לא מנוכר. היה שיתוף פעולה מצוין והדיירים היו שותפים בכל שלבי התכנון והעיצוב. בכל המפתחים של החלל הציבורי תוכננו חלונות פרופיל אלומיניום דמוי בלגי, עם נגיעות זכוכית סבתא.

הכניסה: נכנסים למבואה שממנה אפשר להיכנס לחלל הרחצה, לשני חדרי השינה ולחלל הציבורי. במבואה מיקמנו ארון - בחלקו העליון ממוקם ארון החשמל ובחלקו התחתון מסתור לכביסה מלוכלכת. במעבר לסלון עוברים בעצם מתחת לארון שמתיישר עם עמוד קונסטרוקטיבי קיים ומתפקד כמזווה המתחבר למטבח ומכיל בתוכו מכונת כביסה, מייבש ואחסון רב. על דופן הארון צמוד לכניסה תוכנן לוח גיר עם קופסת גירים קטנה לכתיבת הודעות וסתם קשקושים. הארון מתפקד גם כמסתור פריק למזגן העילי של החלל הציבורי, פתרון שאפשר לנו להימנע מהנמכות תקרה של מזגן מרכזי ולהוזיל עלויות משמעותית מצד אחד ומצד שני לא לקבל מזגן עילי בולט ומכוער באמצע הסלון.

רועי זליחובסקי, אוכל (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
חלונות פרופיל אלומיניום דמוי בלגי, עם נגיעות זכוכית סבתא | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, סלון (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
מאוורר תקרה מעוצב שלוש כנפיים של סטאר מאווררים . 3,000 שקל | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, סלון (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
כורסאות מבית סבתא שעברו שיפוץ. הקרנף הלבן הגיע מ-KARE | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן

המטבח: המטבח רץ לאורך כל הקיר המזרחי של הדירה עד שהוא מגיע לאזור פינת האוכל הצמודה לחזית החלונות הפונים לרחוב. המטבח עצמו תוכנן בקו נקי ולבן, ומה שנותן את הטון והופך אותו ליוצא דופן זה קיר לוחות הבטון המעוגנים על כולו מרצפה עד תקרה. על ידי יישור הקיר והיווצרות חלל מאחורי הקיר באזור פינת האוכל התאפשר לי לייצר ארון משקאות שקוע בקו אפס בתוך הקיר. על ידי חפוי פנימי בעץ אלון ותאורת לד פנימית הוא הופך להיות אלמנט עיצובי חזק בפני עצמו.

בין המטבח לסלון מפריד אי ארוך המכיל אזור ישיבת בר מצד אחד ומצד שני אחסון מטבח וכיריים חשמליות לבישול. לדיירים היה חשוב שיוכלו לבשל כשהם בקשר עין עם הסלון.

הסלון: קליל מעוצב באווירת רטרו לא מחייבת. הספה הגדולה וההדום נקנו אך שתי הכורסאות היו של הסבתא של הדיירת ורופדו מחדש. על קיר הטלוויזיה תוכננה נגרות custom made –ספרייה א-סימטרית שחובקת את אזור הטלוויזיה השטוחה, שלא קבורה בתוך נישה מגבס.

המרפסת: במרפסת המשקיפה לכיכר מילאנו דק עץ איפאה ומעקה זכוכית שקוף.

חלל הרחצה: עוצב בפשטות במשחק של אריחי קרמיקה 20*20 ו-20*60 בגוונים של לבן וחום. נישת הסבונים חופתה בקרמיקות ירוקות של 10*10.

חדר השינה: בחדר השינה תוכננה פינת עבודה הצופה לחלון הגדול ששימש בעבר את פינת האוכל של הדירה הקודמת. עוד נמצאים בו מיטה זוגית, שידה, טלוויזיה וארון בגדים.

חדר הילדים: בחדר תוכנן ארון בגדים והכנות לחדר ילדים עתידי שיעוצב רק בעתיד.

רועי זליחובסקי, חדר שינה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
חדר השינה. פינת עבודה הצופה לחלון הגדול | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, רחצה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
חדר הרחצה. עוצב בפשטות במשחק של אריחי קרמיקה | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, רחצה גובה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
נישת הסבונים חופתה בקרמיקות ירוקות | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן

חכו לתוצאה הסופית

דבר המעצב: העבודה עם הדיירים היתה מהנה מאוד. היתה כימיה והם היו שותפים בכל שלבי התכנון והעיצוב.

טיפ: כמו ש"לא מראים לחמור חצי עבודה" ככה קשה לפעמים להסביר ולתת תחושת ביטחון לדייר שרואה את הדירה שלו מתהווה וחוטף פיק ברכיים באמצע התהליך עם כל מיני החלטות עיצוביות לא סטנדרטיות שהוא לא מסוגל לדמיין. אני לא בעד שיטת ה"תן לי מפתח וכרטיס אשראי ותקבל דירה גמורה עוד כמה חודשים", ומאמין שהדיירים צריכים להיות חלק בקבלת ההחלטות לאורך כל הדרך וחלק משמעותי מהתהליך, ולכן אני מוצא את עצמי מרגיע ומסביר שכדאי לחכות לתוצאה הסופית, כי רק כשהכל מתחבר למוצר המוגמר - החיפויים, הרצפה, החלונות, הריהוט והתאורה - מצליחים להבין את התוצאה. וכשיש מעוף, תהליך עמוק וחשיבה יצירתית, התוצאה תמיד תהיה מוצלחת.

פריט אהוב: אין ספק שהאזור המוצלח ביותר בדירה הוא אזור המטבח, הכולל את קיר אריחי הבטון המטפסים עד לתקרה, נישת הבר העשויה מעץ אלון עם דלתות הזכוכית והתאורה הפנימית המוטמעת בתוך קיר אריחי הבטון, ובעיקר אלמנט המסגרות שמוקם במרכז קיר אריחי הבטון מעל כיור המטבח ונועד לתת מענה לייבוש כלים ותליית אביזרי מטבח ואלמנטים דקורטיביים - אלמנט שתוכנן על ידי המעצב ובוצע על ידי אייטמס גלרי.

רועי זליחובסקי, לאחר הריסה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
לאחר הריסה | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, עבודות גבס (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
עבודות גבס | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, תוכנית הדירה לפני השיפוץ (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
תוכנית הדירה לפני השיפוץ | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, תוכנית הדירה אחרי הריסה (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
תוכנית הדירה אחרי הריסה | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן
רועי זליחובסקי, תוכנית הדירה אחרי השיפוץ (צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן)
תוכנית הדירה אחרי השיפוץ | צילום: ארקדי רסקין ואלכס פרלמן

תכנון ועיצוב: רועי זליחובסקי ROI ZELICHOWSKI SPACE DESIGN

במדור הקודם: בית שנבנה מאבנים וברזל, חצר פנימית וגינת ורדים
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

לכל כתבות המגזין