עיצוב הפנים של דירת הגן השוכנת בפרויקט "גן גג", שתכנן האדריכל עודד לביא ברמת השרון, הופקד בידי המעצבת קרן מימון כבר בשלב השלד: מרחב ששטחו 250 מ"ר הנחלק לארבעה מפלסים + מרפסת בשטח של 30 מ"ר. "הדירה נועדה לתא משפחתי הכולל בני זוג ונער מתבגר, ומענה לצרכיהם ואורחות חייהם היה כמובן הסעיף המרכזי בעיצוב החלל, לצד רצונה של בעלת הבית בסגנון לא קונבנציונלי, תעשייתי בעיקרו", מספרת מימון על השיקולים שהנחו אותה בגיבוש העיצוב. תהליך התכנון זרם כדיאלוג פורה שהתפתח לדבריה ככל שעבר הזמן, ותוצאותיו, הנראות כאן לעין, אכן הניבו מרחב מגורים מודרני שבו משתלבים אלמנטים ייחודיים, שביצועם המורכב דרש קונסיליום של אנשי מקצוע.

מערך המפלסים של החלל כולל קומת כניסה גבוהת תקרה המרכזת בשטחה את הפונקציות הציבוריות; מפלס השוכן כמה מדרגות מעליה שבו ממוקמת יחידת ההורים, משרד/חדר עבודה וחדר כביסה; חצי מפלס נמוך מקומת הכניסה שבו שוכן חדרו של הילד וכן שירותי אורחים; ומפלס תחתון המאכלס חדר קולנוע וממ"ד. הקומה הציבורית מקושרת לגינה באמצעות פתחים גדולים נתונים במסגרות אלומיניום בלגי, והמפלס תחתיה מתהדר בחצר אנגלית שממנה ניתן לעלות אליה.

קרן מימון, שלושה עמודי נירוסטה עגולים מייצרים קומפוזיציה מקורית
שלושה עמודי נירוסטה עגולים מייצרים קומפוזיציה מקורית | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, פינת האוכל תחומה כאזור אינטימי בחלל
פינת האוכל תחומה כאזור אינטימי בחלל | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, אזור הסלון. עיצוב נקי ומדוד, וילונות אווריריים, ושער
אזור הסלון. עיצוב נקי ומדוד, וילונות אווריריים, ושער ברזל גבוה | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, ריצוף בטון מוחלק, קירות לבנים ותאורה כללית הנשענת ברובה
מבט מתוך החלל הציבורי אל עבר הכניסה | צילום: עודד סמדר

עוד באתר לעיצוב הבית:

משחק קוביות

קומת הכניסה נפרשת כחלל אוורירי ורחב ידיים, שריצוף בטון יצוק וקירות שנצבעו בלבן, ובכלל זה כאלה שחופו בלבנים, משתלבים בו לכדי מארג נקי המדגיש את האלמנטים המקוריים שנשזרו בעיצוב. אחד מהם, הנחשף כבר באזור הכניסה, הוא החציצה שיצרה מימון בינו לבין פינת האוכל הממוקמת אגב כך מאחוריו: שלושה עמודי נירוסטה עגולים המעוגנים לרצפה ולתקרה, שכל אחד מהם נושא לאורכו שלוש קוביות עשויות עץ אלון. "ההשראה נולדה ממתקן משחק הקוביות המסתובבות שאפשר לראות בגני שעשועים"  היא מסבירה את הקומפוזיציה היצירתית, אשר מעבר למופעה יוצא הדופן מתבררת גם כפונקציונלית: בעוד הקובייה העליונה והתחתונה הן קוביות קבועות, האמצעית "מסתובבת" ומשמשת לאחסון דו צדדי - צדה הפונה לכניסה מתפקד כמלתחת מעילים, ואילו זה הפונה לפינת האוכל משרת אותה לאחסון כלי אוכל והגשה.

אלמנט מרשים נוסף הוא שער המתנשא בין אזור הסלון והמטבח, שנוכחותו הדומיננטית מדגישה את ממד הגובה המאפיין את החלל, ובה בעת מאזנת אותו. מימון: " בעלי הבית מרבים לארח והמטבח שלהם הוא אזור פעיל מאוד. באמצעות השער רציתי להבליט את מעמדו ומשמעותו בחיי הדיירים ובמקביל לשוות לו תחושת אינטימיות כלשהי בתוך המרחב".

השער נבנה מפלטות ברזל גדולות וגולמיות למראה בהליך ביצוע מורכב מבחינה קונסטרוקטיבית בשל גובה החלל וכובד החומר, והתוצאה שהתקבלה אכן מגדירה את המטבח ומפרידה אותו במידה, משמרת את המבטים הארוכים המאפיינים את המרחב ללא פגיעה בקשריו הישירים עם אזור הסלון.

קרן מימון, יחידת אי גדולה עשויה נירוסטה עם כיריים משוקעים
יחידת אי גדולה עשויה נירוסטה עם כיריים משוקעים | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, יחידת הקיר הגדולה משלבת חזיתות עץ וידיות נירוסטה
יחידת הקיר הגדולה משלבת חזיתות עץ וידיות נירוסטה | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, גובה, מדרגות בטון ומעקה זכוכית שקוף
מדרגות בטון ומעקה זכוכית שקוף | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, מיטה כבמה יצוקה מבטון עם שתי מדרגות שיכולות לתפקד כספסל
מיטה כבמה יצוקה מבטון עם שתי מדרגות שיכולות לתפקד כספסלים או מדפיים | צילום: עודד סמדר

עטופים באינטימיות נעימה

מרבית התאורה בחלל מתקבלת מגופים שקועים בהנמכת תקרה צפה ובאלמנטים מבניים עשויים גבס; פריטי הריהוט משתלבים בו במינון מדויק חף מעומס; והשימוש בבטון מופיע גם בספסל ארוך ומרחף הנמשך מקצה לקצה באזור הסלון. מתחת לספסל מותקנת תאורת לד המדגישה את ממד הריחוף, ומעליו, בתוך אלמנט גבס ייעודי, מוטמעים קמין אינטגרלי ומסך טלוויזיה. פינת האוכל שבמרחב הפתוח עטופה באינטימיות נעימה בין קיר בריקים צבוע לבן לבין אלמנט הקוביות, והמטבח הנחשף מבעד לשער הוא חלל מרווח ונוח לעבודה כמתבקש. במרכזו ניצבת יחידת אי גדולה מאד עשויה נירוסטה שבתוכה משוקעים הכיריים, וחזיתות יחידת הקיר משלבות עץ וידיות נירוסטה המהדהדות מראה של מטבח תעשייתי.

אל מפלסיו הנוספים של החלל מובילות מדרגות יצוקות מבטון שנתחמו במעקה שקוף המשמר את  האווריריות המאפיינת את המרחב. החללים הפרטיים רוצפו בפרקט נוסך חמימות, חדרי הרחצה עוצבו ברוב תשומת לב תוך שילוב חומרים, אביזרים ואלמנטים שהעניקו להם מראה מסוגנן למשעי, וככלל, הקפידה שנקטה מימון ניכרת בעיצוב מהודק שנתפר לגופו של כל חלל וחלל.

כך, למשל, בשונה משפת הבית המודרנית בעיקרה, חדר העבודה שבמפלס ההורים עוצב בסגנון קלאסי חמים נוטף ארומה של חדר עבודה אנגלי. חדרו של הבן עוצבו בגוונים כהים גבריים, עם מיטת בטון כיפית שנבנתה כבמה יצוקה עם שתי מדרגות, והטלוויזיה הוצבה על עמוד בפרי סטנדינג כך, שניתן לסובב אותה לכיוון המיטה או לכיוון אזור הישיבה. החדר חובר לחצר אנגלית המעניקה גישה ישירה אליו גם מהגינה, וחזותה המטופחת נרקמת מריצוף באריחים בשחור-לבן וקירוי בחופת חוטי ברזל מקומרים שנועדו להשתרגות צמחים מטפסים.

קרן מימון, חדר הרחצה ביחידת ההורים. חיפוי שיש בשני גוונים
חדר הרחצה ביחידת ההורים. חיפוי שיש בשני גוונים | צילום: עודד סמדר
קרן מימון
שפת בית מודרנית | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, חדר הקולנוע במפלס התחתון
חדר הקולנוע במפלס התחתון | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, גובה, עגלת פופקורן ועיצוב שנשען על גוון שחור
עגלת פופקורן ועיצוב שנשען על גוון שחור | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, חדר הילד. ריצוף פרקט בדיגום אדרת דג, עיצוב בגוני שחור
חדר הילד. ריצוף פרקט בדיגום אדרת דג, עיצוב בגוני שחור | צילום: עודד סמדר

פינת פלז'ר מפנקת

לחדר הקולנוע שיוותה מימון חזות דרמטית משהו. אחד מקירותיו חופה במראה על מנת להגדיל את תחושת המרחב, ובתקרתו שנצבעה בשחור הוטמעו פסי תאורה. החלל כולל פינת צפייה עם יחידת נגרות שחורה המאכלסת בתוכה את המסך, וכן פינת פלז'ר מפנקת עם בר משקאות ועגלת פופקורן. מימון מספרת: "יצירת אווירה היא מבחינתי דבר חשוב ביותר, בכל חלל קטן כגדול. גם כאן, למרות שהבית הוא מודרני ומה שנקרא נקי, העיצוב הפרטני של כל חלל, קטן כגדול, מבחינת החומרים, הצבעים, האלמנטים והפריטים ששולבו בו, נועד לייצר את אותה אווירה שתייחד אותו".

בדירת גן כמו בדירת גן, הגינה הסובבת אותה היא חלק בלתי נפרד מחיי דייריה, והיא אכן משופעת כל טוב ומטופלת באותה מידה של קפידה שננקטה בחלל הפנים. ביציאה מחלל המגורים היא מרוצפת דק עץ שעליו ניצבת פרגולה חיננית עם וילונות צדדיים, בקצה שטחו משתלב ג'קוזי בתוך במת עץ ייעודית, והיציאה מהמטבח מובילה היישר לבריכת שחייה. בין לבין משובצת הגינה בצמחייה מגוונת ובפריטי נוי המשלימים את חזותה כמסגרת ראויה והולמת לחלל הפנים המסוגנן שהיא עוטפת.

קרן מימון, חדר הרחצה הצמוד לחדר. חיפוי קיר שחור, אמבט וברז בסגנון
חדר הרחצה הצמוד לחדר. חיפוי קיר שחור, אמבט וברז בסגנון פרי סטנדינג | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, גובה. שירותי האורחים. סגנון לפרטי פרטים
שירותי האורחים. סגנון לפרטי פרטים | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, פינת אוכל בתוך פרגולה חיננית מעץ עם שילוב וילונות רכים
פינת אוכל בתוך פרגולה חיננית מעץ עם שילוב וילונות רכים | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, ריצוף דק עץ, צמחייה מוקפדת ובמת עץ עם ג'קוזי
ריצוף דק עץ, צמחייה מוקפדת ובמת עץ עם ג'קוזי | צילום: עודד סמדר
קרן מימון, חצר אנגלית ביציאה מהחדר
חצר אנגלית ביציאה מהחדר | צילום: עודד סמדר
_OBJ

עיצוב פנים: קרן מימון
תאורה: יאיר דורם; בטון מוחלק: פלס דיזיין; קורות חיפוי ברזל בשער המטבח: קנהקש; פריטי ריהוט: אוקנין; וילונות: אורית טראוב; מטבח: סמל; גופי תאורה מעל האי: סיאם; פרקט: חזי בנק; דלתות: חקשוריאן; אביזרים סניטריים: נגב; משטחים: פרביטל; נגרות: נגריית חזקייה; דק: דרורן; גינון: פתאל רן.

לכל הבתים של בית ונוי
הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"