אין תמונה
בגלל הדצים? רמי וריטה

ההחלטה להתגרש היא אישית ומורכבת, אבל מתברר שלעתים היא מתקבלת לא רק ממניעים אישיים או משפחתיים. מחקר אמריקאי חדש מעלה את האפשרות שגירושים הם תופעה חברתית מדבקת. לפי המחקר, בו נבדקו 5,000 משתתפים, זוג מתגרש עשוי להשפיע באופן עקיף על הסביבה הקרובה (חברים, קרובים או עמיתים לעבודה) ולהוביל לגירושים נוספים.

שמועות על סקס מסעיר

כך למשל, על פי המחקר, אח גרוש מעלה את הסיכוי שלכם להתגרש ב-22%; גירושים של חברים מעלים את הסיכוי באופן דרמטי ב-147%, ועמיתים לעבודה מעלים את הסיכוי ב- 55%. האפקט עובד גם על חברים מדרגה שנייה - פרידה של זוג עלולה להביא לגירושים גם של חברים של חברים. עם זאת, ילדים מהווים סוג של חיסון - לזוגות עם ילדים יש נטייה מופחתת להידבק בנגיף.

פרופ' ג'יימס ה. פאולר מאוניברסיטת קליפורניה שבסן דייגו, עורך המחקר, התייחס לתוצאות בראיון ברשת CNN: "במחלה מדבקת כמו שפעת, כשאתה חוטף וירוס, יש סבירות גדולה יותר שתעביר את הסימפטומים למישהו אחר. זה נכון גם לגבי התנהגויות חברתיות רבות".
להערכתו של פאולר, כשאנשים נתקלים בגירושים של חבר, אח או קולגה, הם נחשפים ליתרונות ולחסרונות של התהליך, וכך מתרגלים לרעיון בעצמם.

ד"ר איריס בראון, יועצת זוגית וסקסולוגית, מוצאת במחקר היגיון. לטענתה, הילת הזוהר האופפת את החיים של גרושים טריים עשויה לקסום לחבריהם הנשואים: "כשהגרוש או הגרושה מספרים לחברים על ריגושים חדשים, חוויות מיניות מסעירות ותחושה של התחדשות, קשה שלא לעשות השוואות, וזה מייצר קנאה. ההשוואות הללו הן לא בהכרח הגיוניות, אבל הן מתרחשות ללא שליטה. החבר הנשוי של הגרוש עשוי להגיד לעצמו 'אני רואה שזה לא סוף העולם. החבר שלי דווקא עושה כיף', ואילו החברה הנשואה תגיד 'החברה שלי רזתה 20 קילו ונראית מעולה'".

החברים לא נחשפים גם לצדדים המכוערים והכואבים של הגירושים?
"יש לנו נטייה להתחבר דווקא לחיובי ולשכוח את הקושי והגועל. אנשים לא חושבים על ההתאוששות שמלווה את התקופה המורכבת הזו. אבל אני מאמינה שקשר טוב שמבוסס על כבוד, חברות ואינטימיות לא יתפרק כתוצאה מכך, מכיוון שהערך המשפחתי יהיה חזק יותר. כשיש לך משהו שבאמת חבל לאבד, אתה חושב יותר מפעמיים לפני שאתה מוותר עליו".

>> מחקר: 60 אחוז סובלים בזוגיות