מגלים עם דורה (וידאו WMV: mako)
הרסת לילדים שלנו את הרגלי האכילה. את לא מתביישת? | וידאו WMV: mako

אם גם הילדים שלכם מתעקשים לאכול רק ג'אנק פוד בחסות בוב ספוג או בקוגן, אתם לא לבד במערכה; מחקר חדש חושף שילדים סבורים כי אוכל באריזות עם דמויות מצוירות מוכרות - טעים יותר.

ג'אנק פוד מצוייר

במחקר שנערך באוניברסיטת ייל, הציגו חוקרים לקבוצה של ילדים בני 4-6 שתי שקיות זהות, שבהן אותו סוג של מזון (סוכריות גומי, גזר גמדי ועוד). על אחת מכל צמד אריזות הודבקו מדבקות של שרק, דורה וסקובי דו. הממצאים: מעל ל-73% מהילדים אמרו שהיו מעדיפים לקבל כחטיף את האוכל באריזה עם המדבקה. אבל יותר מחצי מהילדים גם טענו שהאוכל מהאריזה עם המדבקה היה טעים יותר מהאוכל הזהה באריזה השנייה.

בעקבות המחקר, מומחים לתזונה דורשים לאסור על שיווק ג'אנק פוד באריזות עם דמויות מצוירות. אמנם דמויות אהובות מעטרות גם אריזות של מזונות בריאים, אבל הן מופיעות בדרך כלל על מזונות שנחשבים לג'אנק פוד כמו פיצות, צ'יפס וממתקים. המומחים מודאגים מכך שהורים שמנסים להתמיד בשגרת תזונה בריאה לילדיהם, מתקשים לעמוד בלחץ שמפעילים עליהם הילדים.

ד"ר תומס רובינסון, פרופסור לבריאות הילד מאוניברסיטת סטנפורד, אמר לחדשות CNN את מה שרובנו כבר יודעים: "כשאתה מקשר מוצרים מסוימים עם דברים שבאופן אחרים נחשבים לכיפיים, זה יגרום להם להיות נחשקים יותר". ד"ר רובינסון סבור שיש הגיון לאסור על הופעת דמויות מצוירות על מזונות מסוימים: "ילדים צעירים, במיוחד מתחת לגיל 7-8, ממש לא מבינים את כוונות השכנוע של המשווקים. כך שמדובר במהלך לא הגון, ומשהו שאנחנו צריכים להגן את ילדינו מפניו, כמו שאנחנו מגנים עליהם מפני דברים שאנחנו חושבים שלא תואמים את היכולות הקוגניטיביות שלהם, פורנוגרפיה למשל".

עדיף לחנך את ההורים

מיה בן אפרים, דיאטנית קלינית ברשת "דיאדה", דווקא לא תומכת במהלך: "אני לא חושבת שאוכל שמגיע באריזות כאלו באמת טעים יותר לילדים - הוא פשוט יותר מגרה אותם. מצד שני, גם אם נשנה את האריזה של ג'אנק פוד, הוא עדיין יהיה טעים לילדים. אם אמא תפתח אריזה של מזון כזה באחת הגינות הציבוריות, הילדים יעוטו עליו ללא קשר לאריזה שלו".

אז איך ניתן להתמודד עם הלחץ של הילדים לצרוך דווקא מזון מסוג זה?
"ילדים שאוהבים לאכול ואינם בררנים יאכלו כל סוג של מזון, ללא קשר לאריזה שלו. הם יאכלו בכיף גם סתם לחם, טונה או ביצה. לעומת זאת, אצל ילדים שמתעקשים לאכול רק דברים מסוימים או אוכל לא בריא, יש השפעה גדולה לאכילה חברתית. אם הם יראו חברים לגן או אנשים בסביבתם שאוכלים מזונות אחרים, הם יתפתו ויסכימו לטעום ממנו. אפשר גם לא להכניס ג'אנק פוד הביתה, וכך להקטין את החשיפה של הילדים למזונות שאנחנו לא רוצים שהם יאכלו".

אבל הבעיה לא מתחילה במטבח אלא בסופר.
"לכן לא מומלץ לערוך קניות משותפות עם ילדים קטנים שעדיין מתקשים לקבל את המילה 'לא'. ההיצע הצבעוני והמגרה יגרום להם לבקש בדיוק את הדברים שאנחנו לא רוצים שהם יאכלו.
"אבל חשוב יותר ללמד את ההורים על תזונה נכונה והקניית הרגלים נכונים לילד, מאשר להטיל איסורים על מערכת שיווק ופרסום המזון. אני זוכרת מחקר שהראה שילדים שוכחים איך נראתה אריזת המזון המפתה של האוכל עד שהוא הגיע לצלחת שלהם. אמא שתנסה לפתות את הילד לאכול שניצל באריזה צבעונית, צריכה לזכור שעד שהיא תחמם אותו בתנור ויעבור זמן, לא בטוח שהילד יזכור שעל האריזה הופיע איזה דובי נחמד או דמות מצוירת".

>> ואם לא עצרתם את זה בזמן: איך מתמודדים עם ילד שמן?