תינוק בוכה אצל הבייביסיטר (צילום: Damir Cudic, Istock)
אם אגיד לכולם שישנת לילה שלם, אולי זה יקרה באמת? | צילום: Damir Cudic, Istock

שינה תמיד היתה וכנראה שלנצח תשאר ה-נושא החם והכאוב ביותר בין הורים לתינוקות ופעוטות. סקר רב משתתפים שנערך השבוע בקרב גולשי אתר ההורות הגדול נטמאמס, לכבוד ציון פתיחת 'שבוע שנת-הילדים הבריטי', מצא לא מעט עובדות מעניינות ומפתיעות בנושא – המדהימה מכולן – הורים משקרים לגבי שנת הילדים שלהם. אז בפעם הבאה שאיזו אמא בגינת המשחקים אומרת לכם שהקטנה שלה, חמסה עליה, ישנה לילות שלמים מגיל חודשיים, חייכו בהבנה. היא פשוט סובלת מחוסר שינה.

עשירית מתעוררים שלוש פעמים בלילה

הסקר, שכלל כמעט 11 אלף הורים לילדים קטנים, מצא שהלחץ להיות הורה מושלם הוא זה שמביא שליש מכלל ההורים לשקר כשילדיהם לא מתנהגים בלילה כפי שהם 'אמורים'. למעשה, רק פחות ממחצית מההורים נהנים מילדים בין גיל שנה לשנתיים שלא מתעוררים אפילו פעם אחת בלילה. 11 אחוזים מכלל ההורים קמים לפחות שלוש פעמים כל לילה.

השקרים לא עוצרים בשינה הכללית. הורים משקרים לעמיתיהם גם לגבי השעה בה הילד נרדם והשעה בה הוא מתעורר בבוקר והגיל בו התחיל הילד לישון לילות רצופים. כמעט 62 אחוזים מההורים מודים שיצא להם לשקר לגברי התמודדותם עם המחסור בשינה והציגו את המצב כקל וטוב בהרבה מכפי שהוא באמת.

המציאות שמסתתרת מתחת לשקרים היא שב-36 אחוזים מהבתים הילד לא ישן כל הלילה רצוף לפני גיל שנה. למעשה, רק פחות מ-26 אחוזים מההורים הצהירו בסקר שילדיהם התחילו לישון לילות רצופים בגיל שלושה חודשים, אותו גיל בו הרפואה והאחיות מצפים שילדים יתחילו לישון רצוף.

במרבית הבתים מרדימים את הילדים בעזרת שגרת שינה יומית קבועה. כשזה לא הולך, מגיעים לפתרונות יצירתיים ונואשים יותר, וחמישית מההורים מסיעים את ילדיהם במכונית רק על מנת לגרום להם להרדם.

"גורואים לשינה גורמים להורים להרגיש שנכשלו"

האתר הזהיר את ההורים, בעקבות הממצאים, על הסכנות שבשינה מועטה מדי ולא איכותית להתפתחותו התקינה ובריאותו של הילד, וגם לגבי סכנות נוספות: במחקר דווח על לא מעט אירועים מסוכנים כמו שריפות במטבח בעקבות שימוש לא נכון בסטריליזטור ועוד טעויות מסוכנות שנובעות מעייפות יתר של ההורה.

ההורים אמנם משקרים בכל הכח, אבל הם פחות חוששים כיום לבקש עזרה, ואחד מכל חמישה הורים אמר שפנה ליועץ שינה, רופא משפחה או בני משפחה על מנת להשיג תמיכה ועזרה עם נושא השינה. "שינה היא המפתח לבריאות טובה, גם לילד וגם להורה", אומרת עורכת הבריאות של האתר. "בלי שינה מספקת הורים מרגישים שהם מתקשים להחזיק מעמד ולהתמודד, הם נכנסים לדכאון ורבים הרבה עם בן הזוג. הגורואים לשינה, אפילו אם הם בעלי כוונות טובות, שותלים בהורים תקוות וציפיות לא ריאליסטיות וגורמים להם להרגיש כמו כשלון, כאילו הם והילדים לא בסדר. המחקר מראה שאין דרך אחת לכל הילדים ואין פתרון קסם, צריך לנסות ולמצוא מה עובד וכיצד לשפר את המצב עבור כולם".

"אני לא יודעת כמה נכון לומר שהורים משקרים, וההורים שמגיעים אליי מודים שיש בעיה", אומרת מיכל צור, יועצת שינה לתינוקות ופעוטות. "מה שכן, פעמים רבות מצאתי שהורים אומרים שהילדים ישנים נהדר כי המושגים שלהם לא נכונים. ילד לא אמור ללכת לישון באמצע הלילה, למשל, ואם הוא הולך לישון באחת וקם בשבע זו לא שינה טובה. שינה טובה היא כשהילד נכנס בין שש וחצי לשמונה למיטה, נרדם בעצמו ומתעורר בבוקר בין שש לשמונה בלי יקיצות בכלל, גם לא למוצץ.

"נכון שהמושגים לא מוגדרים כמו שצריך, ושהממסד הרפואי, ואחיות טיפות חלב במיוחד, לוחץ על אמהות בעניין השינה. יש המון לחץ סביב זה וחשוב קודם כל להירגע - הילד צריך שהוריו יהיו רגועים לפני הכל. מבחינה ביולוגית והורמונלית, ילד יכול לישון לילה רצוף רק מגיל חמישה חודשים ומעלה, וכיועצת שינה אני לא מתחילה בתהליך לפני חמישה חודשים מחשש שהוא לא בשל פזיולוגית, ופחד סתם להלאות את ההורים".

>> רוצים לדעת עוד? תעשו לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"

>> ידעתם ששליש מההורים מקיימים יחסי מין כשהתינוק איתם במיטה?

איך מלמדים תינוק להירדם?