האם אנשים שסובלים מחרדה חברתית מעדיפים לשמור מרחק מאנשים בגלל הפחד מאינטראקציה חברתית, או שהם בכלל תופסים מרחק מאחרים משום שתפיסת המרחק שלהם שונה והם למעשה רואים אנשים כקרובים יותר מכפי שהם במציאות? מחקר מאוניברסיטת חיפה שפורסם בכתב העת Journal of Anxiety Disorders ניסה להשיב על השאלה הזאת והממצאים שופכים אור על צד פחות ידוע של ההפרעה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הפרעת חרדה חברתית מתאפיינת בפחד משמעותי או תחושות סטרס וחרדה קשות ממצבים חברתיים. מדובר באחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות, שיכולה להשפיע באופן לא מבוטל על איכות חייהם של הסובלים ממנה. בעיקר משום שרבים מהלוקים בהפרעה חווים מצוקה רבה בסביבות חברתיות ואף נוטים להימנע לחלוטין מאינטראקציות עם אנשים.

המחקר נעשה על ידי נור גבעון בנג'יו וד"ר הדס אוקון-זינגר, במהלכו הן ביצעו שני ניסויים. בניסוי הראשון 100 משתתפים התבקשו לבצע מטלות ממוחשבות שמבקשות לשער מרחקים. בניסוי השני התבקשו המשתתפים לבצע מטלה אחרת שמבקשת לשער מרחק ביניהם ובין זרים בסביבה מציאותית. בסוף המחקר ולאחר בדיקת התוצאות, החוקרות הגיעו למסקנה שיש קשר בין חרדה חברתית לתפיסת המרחק שלנו.

איך להתמודד עם חרדת קהל (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
תחושה של מצוקה קשה בסביבות חברתיות | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאדל עשתה כדי לרדת במשקל
>> זהירות: המאכלים האלה יכולים לפגוע בעצמות
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תפסיקו לשתות קפה

תפיסת המרחק מעוותת

"ככל שאנו יותר חרדים חברתית, כך אנו רואים אנשים אחרים כקרובים יותר אלינו מכפי שהם באמת", מסבירה נור גבעון בנג'יו, דוקטורנטית לפסיכולוגיה. כלומר, לראשונה נמצא מנגנון קוגניטיבי שיכול למעשה להסביר מדוע אנשים שסובלים מחרדה חברתית מעדיפים לתפוס מרחק גדול יותר (לעתים עד כדי הימנעות מוחלטת) מאנשים אחרים ומאינטראקציות חברתיות.  

הקונספט של הטיה תפיסתית אמנם אינו חדש, אך זו פעם ראשונה שנחשפת הטיה כזו אצל אנשים הסובלים מחרדה חברתית. "הטיות תפיסתיות כן נמצאו בהפרעות אחרות, למשל - אנשים שמפחדים מעכבישים נוטים לראות את העכבישים כגדולים יותר מכפי שהם באמת. בדומה לכך, אנשים עם פחד גבהים העומדים במקום גבוה נוטים לראות את המרחק לקרקע גדול יותר", מסבירות החוקרות. "ההטיות התפיסתיות הללו מעצימות את תחושת הפחד וייתכן שיש להן אפילו תפקיד ביצירה שלו. כלומר, ייתכן שבגלל הנטייה לראות את הגירוי המאיים באופן מעוות, זה מהווה גורם סיכון להתפתחות המצוקה הנפשית עד לכדי הפרעה נפשית".

לפי החוקרות, ממצא זה יכול להוביל בעתיד לפיתוח של טיפולים חדשים המתמקדים בשיפור הערכת המרחק של אנשים הסובלים מחרדת חברתית. טיפולים אלה יוכלו לסייע להם להפחית את הפחד מאינטראקציה עם אנשים אחרים ולבסוף גם לעזור להם לתפקד טוב יותר בסביבות חברתיות.