קטמין היא תרופת הרדמה המצויה בשימוש נרחב בהרדמה, ברפואת כאב, ברפואת ילדים וברפואת חירום. וכן, היא גם ידועה כסם מסיבות. בשנים האחרונות הצטבר מידע כי מתן קטמין בעירוי מסייע בהפחתת תסמינים דיכאוניים במהירות – בתוך שעות בודדות – ובביטחון. טיפול מהיר בדיכאון הינו תחום חדש ומתפתח, כיון שלתרופות הקיימות כיום נדרש פרק זמן של לפחות שלושה שבועות עד להשגת אפקט קליני משמעותי. 

במחקר זה, שפורסם כעת בכתב העת "British Journal of Psychiatry", בדקו החוקרים מהמרכז הרפואי איכילוב ת"א בהובלת ד"ר יואב דומני מהמחלקה הפסיכיאטרית, ד"ר מאיה בלייך וד"ר חגי שרון ממרכז סגול לתפקודי המוח את האפשרות למתן התרופה בבליעה, בניגוד למחקרים הקודמים אשר בחנו מתן קטמין בעירוי. "מחקר זה הינו פורץ דרך מכיוון שהוא מעלה אפשרות של מתן קטמין בבליעה אשר עשויה לסלול את הדרך למתן טיפול זה בקהילה", מסביר ד"ר דומני.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

אל המחקר גויסו נבדקים הסובלים מדיכאון עמיד לטיפול תרופתי. נבדקים אלו חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות - האחת קיבלה קטמין והשנייה קיבלה פלצבו למשך 21 יום, 3 פעמים בשבוע, תחילה בבית החולים ולאחר מכן בביתם של הנבדקים. לאורך תקופת המחקר נאספו נתונים אודות חומרת הדיכאון של החולים באמצעות שאלונים ייעודיים המודדים תסמיני דיכאון.

עוד ב-mako בריאות:
>> האצבע הנפוחה התגלתה כתסמין למחלה קטלנית
>> הפעולה ששורפת לא מעט קלוריות
>> 1 מכל 20 אנשים בעולם ימות בגלל אלכוהול 

תוצאות המחקר הראו שקטמין סייע בהפחתת תסמיני הדיכאון באופן מהיר - תוך שעות - וכי ההקלה נמשכה לאורך כל תקופת המחקר, בעוד קבוצת החולים אשר טופלה בתרופת דמה לא הדגימה שיפור דומה. יתר על כן, בקבוצה שקיבלה קטמין 27% הפגינו היעלמות של תסמיני הדיכאון ולעומתם אף אחד מקבוצת הפלצבו לא הפגין העלמות דומה של התסמינים. מבחינת בטיחות הטיפול נרשמו תופעות לוואי קלות, ברובן עייפות, בחילות וסחרחורות, וכל תופעות הלוואי חלפו תוך שעה.