החלומות שלנו, לפחות אלה שאנחנו מצליחים לזכור, לא נוטים להדאיג אותנו הרבה. הם לרוב בלתי מובנים, לא בדיוק קוהרנטיים ובמילים פשוטות, הזויים מכדי שנקדיש להם זמן יקר בניסיון לפענחם. אך כשאנחנו עוברים תקופות מורכבות בחיים, במיוחד כשמדובר באובדן של אדם קרוב או פרידה מבן/ת זוג, החלומות שלנו נוטים לתפוס מקום משמעותי ביותר בחיינו. הם מטרידים אותנו יותר מהרגיל ובעיקר מאלצים אותנו להתמודד, גם אם זה ב"כאילו" – עם פצעים פתוחים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

משלהי שנות ה-70 ועד לאמצע שנות ה-2000, הפסיכולוגית רוזלינד קרטרייט ביצעה סדרת מחקרים על חלומותיהם של מתגרשים טריים. בניסוי אחד, היא הזמינה 60 אנשים שהיו באמצע הליכי גירושין – כמחציתם סבלו מדיכאון – לישון במשך שלושה לילות במעבדת שינה. הם ביקרו במעבדה פעמיים; בפעם הראשונה בתחילת הגירושין ובפעם השנייה שנה לאחר מכן. בתחילת התהליך, כשליש מהמשתתפים שסבלו מדיכאון דיווחו על חלומות על האקסים שלהם. עד סוף המחקר, אלו שחלמו על בני הזוג שלהם בהתחלה, היו בסבירות גבוהה יותר להתגבר, הן מבחינה מעשית והן מבחינה פסיכולוגית; מצב הרוח שלהם היה חיובי יותר, המצב הכלכלי היה יציב יותר ואף חיי האהבה שלהם היו מספקים יותר. נראה שחלומות שקשורים לגירושין סייעו להם להתגבר על הפרידה.

בניסוי אחר, קרטרייט החליטה לבחון לעומק את תוכן החלומות. היא קראה יומני חלומות של המשתתפים במחקר וניסתה להצביע על הדבר שהפך חלומות מסוימים לתרפויטיים. הפעם, היא עקבה אחר חלומותיהן של 29 נשים, 19 מתוכן התחילו את הניסוי כשהן סובלות מדיכאון. הניסוי נערך במשך חמשת החודשים הראשונים של הפרידה. קרטרייט מצאה כי המשתתפות שהיו בדרך להחלמה לרוב קיימו אינטראקציה עם האקסים שלהן בחלומותיהן בדרך פעילה ואסרטיבית יותר. אישה אחת ראתה בחלומה את בעלה לשעבר עושה לעצמו בושות במסיבה והרגישה הקלה שהיא לא אhתו. חלומותיהן של הנשים בקבוצה השנייה, אלו ששקעו בדיכאון, היו לרוב חלומות פשוטים ולא רגשיים, חלומות שבהם החולמות גילמו תפקיד יותר פסיבי. בחלום אחד, אישה תיארה כיצד היא עומדת מנגד, בזמן שבן זוגה לשעבר לוקח אישה חדשה לדייט.

בעיות שינה (צילום: ShutterStock)
בהתחלה החלומות מטרידים, לאחר מכן הם חיוביים | צילום: ShutterStock

לחלומות תפקיד חשוב בהתמודדות עם אבל

אך הפן הטיפולי של החלומות שלנו אינו מסתכם רק בסיוע להתגבר על פרידות מבני זוג. החלומות שלנו יכולים במידה רבה לעזור לנו להתגבר על פרידות מסוג אחר, כמו פרידה מאדם קרוב שמת. תהליך ההתאבלות הוא אמנם אינדיבידואלי ומשתנה מאדם לאדם – אך אצל רוב האנשים, ההתאבלות נמשכת גם בזמן השינה ומתבטאת בחלומות שמרגישים ממשיים, בהם המתים שבים אלינו. ממחקר שנעשה ב-2014 על כ-300 מתאבלים בהוספיס בניו יורק, עלה כי 58 אחוז מהם זוכרים לפחות חלום אחד על האדם שנפטר. למרות שחלומות אלה לא תמיד היו נעימים, הם לרוב סיפקו מידה מסוימת של נחמה; הם עזרו למתאבלים לקבל את האובדן שלהם והובילו לתחושה מוגברת של רוחניות ורווחה נפשית. לעתים קרובות, החלומות הראו את האדם המת צעיר ובריא, נהנה מהחיים שאחרי המוות או בא לתת מסר של תקווה לחיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שהחיסונים באמת מכילים: התגובה שגרפה מעל אלף לייקים
>> זאת השיטה הכי מוזרה לדעת אם הצואה שלכם בריאה
>> מחקר חדש חושף תופעת לוואי מטרידה של גלולות 

לאחר שאביה של הפסיכולוגית פטרישיה גרפילד נפטר, היא החליטה לקיים כמה ראיונות עם נשים אחרות שאיבדו לאחרונה אדם חשוב והיא גילתה שניתן להתאים את החלומות שלהן לשלבי האבל השונים. החלומות של המתאבלות השתנו בהתאם לשלבי האבל השונים שהן עברו ובהתאם להשלמה עם האובדן. תחילה, בחלומות נראו המתים כאילו הם חזרו לחיים ורצו לדבר על הנסיבות של מותם. חלומות אלה של "קימה לתחייה" היו מטרידים ועוררו רגשות אשמה בלתי-רציונליים בקרב המתאבלים, על כך שהם "אפשרו" לאדם למות.

בשלב הבא, שגרפילד מכנה אותו אי-סדר, המתים עלולים לשוב בחלומות ולהיפרד או לצאת למסע לא ידוע. במחקרה של גרפילד, אלמן חלם שהוא נוסע לשדה תעופה עם אשתו. כשהזוג הגיע לנמל התעופה, היא הלכה לפניו, נופפה לשלום ואמרה לו שהוא יצטרף אליה מאוחר יותר. האלמן פירש את החלום כמתן רשות בשבילו לחזור לחיים וציין כי הוא אפשר לו להשתלב מחדש בעולם ואף להתחתן שוב. בשלבים האחרונים של האבל, כשהמתאבל לומד לקבל את האובדן, הוא ככל הנראה יחווה חלומות נעימים, שבהם הנפטר צעיר ונמצא במצב טוב או מציע מילות נחמה או עצה.