שוק תוספי התזונה פרוץ: כל אחד יכול לגשת לבית הטבע הקרוב לביתו ולרכוש תוספי תזונה. אנשים רבים לוקחים תוספי תזונה שאינם זקוקים להם כלל, ואם לא לוקחים אותם בהתאמה אישית ולפרקי זמן מוגבלים - הם עלולים לגרום נזק.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אמנם לתוספי תזונה יש יתרונות כמו טיפול בחסרים תזונתיים, שיקום ותמיכה במחלות כמו דלקות כרוניות, עודף שומנים בדם, לחץ דם גבוה ותמיכה חיסונית, אבל שוק תוספי התזונה פרוץ ואין באמת פיקוח. הנטורופתים בחנויות הטבע פועלים לרוב מתוך כוונות שיווקיות, ואינם באמת יכולים להבין את הצרכים של כל אדם שנכנס לבית הטבע, שכן לשם כך נדרש אבחון מעמיק שיכול להתבצע רק בקליניקה. התוצאה: אנשים לוקחים תוספי תזונה ללא הדרכה, ללא התאמה וללא הבנה.

עוד ב-mako בריאות
>> האימון שיגרום לכם להתמכר לכושר
>> איך נפטרים מהנגאובר בדרך טבעית?
>> שנה חדשה: 10 טיפים לחיים בריאים יותר

לסוגי התרכובות של התוספים יש משמעות רבה: תרכובות סינתטיות הן הנפוצות ביותר, כיוון שהן הזולות ביותר ליצרן, ובסופו של דבר גם לצרכן. תרכובות סינתטיות עלולות להצטבר בגוף ביתר קלות מאשר תרכובות טבעיות שהגוף יודע לעכל ולעבד טוב יותר, ואין להן את ההשפעה המזיקה שעלולה להיות בצריכת התרכובות הסינתטיות.
לכן, את לקיחת התוספים יש לעשות בהדרכה של נטורופתים מקצועיים שמבינים בהבדלי התרכובות, ורק לאחר אבחון בדיקות דם שיאפשרו להתאים את המינון אישית ולהגביל את הזמן מראש עבור המטרה.
כדאי להבין: תוספי תזונה, כשמם, הם תוספת לתזונה, ולא תחליף לה. לכן יש להגביל את זמן הלקיחה ולשפר את התזונה אם יש חסרים תזונתיים. ובקיצור: לא להסתמך על התוספים כחלופה.

תוספי התזונה שבשימוש קבוע עלולים להיות בעייתיים לבריאותכם

1. חומצה פולית

חומצה פולית הנמכרת בתרכובת Folic acid היא סינתטית, והשימוש בה נפוץ מאד בקרב נשים, בייחוד נשים לפני ובעת הריון. ההמלצה הפכה גורפת כך שאין באמת התאמה אישית, וכל אישה מוצאת עצמה לוקחת חומצה פולית חודשים, לעיתים למשך שנים. כדאי לבצע בדיקת דם ולפיה להחליט על המינון ועל משך הלקיחה.

התוצאה בשימוש ממושך מדי: עודפי חומצה פולית בגוף שמצטברים ועלולים לגרום לנזקים. מחקרים שנעשו מצביעים על קשר בין סרטן שד לעודף חומצה פולית סינתטית. במחקר שנעשה על מעל ל-25,000 נשים ופורסם בשנת 2006, נמצא כי נשים שלקחו חומצה פולית לאורך זמן הגדילו את הסיכון שלהן לסרטן השד ב-20-30 אחוזים.
* התרכובת המומלצת והטבעית לחומצה פולית הינה Folath פולאט

תוספי תזונה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לוקחים תוספים ללא אבחון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

2. סידן

כמחצית מהנשים מגיל 60 ומעלה לוקחות תוסף סידן כי הן מאמינות שהוא בריא לעצמות ויכול למנוע או לטפל באוסטאופורוזיס. אנשים שלוקחים את התוסף הזה צריכים להיזהר ממינון גבוה מדי.

התוצאה בשימוש ממושך מדי: עודף סידן יכול להצטבר בגוף, לשקוע ברקמות ולייצר פלאק בעורקים. עודף סידן פוגע בכלי דם ובלב, ולא תמיד יספג טוב במינון גבוה מכיוון שהגוף שלנו רגיל ואמור לספוג מינרלים במינונים נמוכים יחסית מהמזון. תוסף סידן יכול להיות חשוב ויעיל לבריאות העצמות, אך חשוב להתאים מינון ולקחת תרכובת טבעית שתספג טוב בגוף.
* התרכובת הטבעית לסידן הינה גליצינט – חומצת אמינו גליצין - חומר טבעי שהגוף יודע לספוג.

3. ברזל

גם ברזל נפוץ מאד בשימוש. אנשים רבים בטווח גילאים רחב לוקחים ברזל לסירוגין במהלך חייהם, לעיתים גם בלקיחה רציפה וקבועה לאורך שנים. לקיחת ברזל נובעת לרוב כתוצאה מאנמיה או חוסר ברזל, ולפעמים מתוך אמונה כי האנמיה לא יכולה לעבור ללא התוסף. חשוב להבין כי לאנמיה יש סיבות, וכדי לטפל באנמיה יש לברר את הסיבה להופעתה ואז לטפל לשיפור התזונה או בגורם לירידת ההמוגלובין בדם. תוסף ברזל חשוב רק אם יש חוסר בברזל שמסכן את הבריאות, למשל בהריון או בחוסר שגורם לעייפות כרונית, לסחרחורות ולהתעלפויות. התוצאה בשימוש ממושך מדי: ברזל הינו מחמצן (אוקסידנט) וגם הוא כמו הסידן אינו בריא לכלי הדם והלב בשימוש ממושך. יש להתאים את סוג הברזל, את המינון ואת משך הלקיחה באופן אישי לכל אדם.
*התרכובת הטבעית לברזל הינה גליצינט – חומצה אמינו גליצין - חומר טבעי שהגוף יודע לספוג וגורם לפחות תופעות לוואי שידועות בלקיחת ברזל (שילשול/עצירות).

4. אומגה 3 המופקת מדגים

תוסף זה נפוץ מאד בשימוש עקב החוסר הקיים בתזונה המערבית המתועשת, ומשמש כטיפול אנטי דלקתי התורם לשיפור הריכוז, הזכרון, בריאות הלב ועוד. אומגה 3 מקורה בצומח; לדגים יש אומגה 3 רק אם הם בעצמם ניזונו באומגה 3. גופם, כמו בני אדם, אינו מייצר אומגה 3 אלא תלוי בה מהתזונה.

ויטמינים, כדורים (צילום: ShutterStock)
התוספים אינם תחליף למזון | צילום: ShutterStock

התוצאה בשימוש ממושך מדי: לקיחת תוסף מדגים עלולה להיות בעייתית ולהכיל שאריות של מתכות כבדות כמו כספית שנמצאות בדגים בשל זיהום אקולוגי, דבר שכבר קרה בעבר. לכן מומלץ לקחת תוספי אומגה 3 מהצומח וכמובן להתאים את התפריט כך שיכיל מספיק אומגה 3. את המינון והסוג רצוי להתאים באופן אישי לכל אדם.

לסיכום, בשימוש נכון יכולים תוספי התזונה להועיל לבריאות, אך בשימוש ממושך ולא מבוקר הם יכולים להיות מאוד לא תמימים. לכן רצוי להתייעץ ולהתאים את סוג התוסף באופן אישי.

נטלי שוינקלשטיין היא נטורופתית

וגם: מכורים לכושר? הכירו את נעלי הריצה הכי טובות בשוק