אז מה סגרנו לגבי פירות? הם טובים לדיאטה? כדאי לאכול אותם למרות אחוזי הסוכר הגבוהים? אפשר לאכול אותם כקינוח? הם עושים גזים? יש הרבה מיתוסים באינטרנט לגבי אכילת פירות, והגיע הזמן לנפץ כמה מהם. התזונאית טיילור ג'ונס עושה זאת.

חשוב לנו רק לציין שכל אחד מגיב שונה לאכילת פירות, כמו למאכלים רבים, וצריך לבחון מה עושה טוב באופן אינדיבידואלי. ולזכור שבכל מקרה כדאי לאכול פירות מיד לאחר חיתוכם, כדי שהוויטמינים והמינרלים יישמרו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

פירות צריך לאכול רק על קיבה ריקה

זה מיתוס שככל הנראה החל על ידי איזה שף בסינגפור, שטען כי אסור לשלב פירות עם אוכל רגיל משום שזה מפריע לתהליך העיכול וגורם למזון בקיבה לתסוס ואפילו להרקיב. המיתוס טוען ששילוב בין אוכל לפירות יוצר בקיבה גזים, תחושת חוסר נוחות ושילוב נוסף של סימפטומים לא קשורים. האמת היחידה בכל הסיפור הזה היא שהסיבים בפירות יכולים לעכב את תהליך העיכול של המזון האחר שבקיבה (מ-72 דקות ל-86 דקות, לפי אחד המחקרים), אבל כל שאר הטענות פשוט לא נכונות. כמו כן, עיכול איטי יותר פירושו תחושת שובע לאורך זמן רב יותר, והקיבה שלנו מסוגלת למנוע גדילה של בקטריות באמצעות נוזל הקיבה שהוא חומצי, כך שהמזון שנותר בה לא באמת יכול "להירקב". ואין הוכחות מדעיות ברורות לגבי כל שאר הטענות.

תפוח אדום (צילום: thammie-cascales-on-unsplash)
מערכת העיכול מוכנה לפעולה | צילום: thammie-cascales-on-unsplash

אכילה של פירות לפני או אחרי ארוחות מפחיתה את הערכים התזונתיים שבהם

זוהי בעצם הרחבה מסוימת של המיתוס הקודם, שטוענת כי צריך לאכול פירות בטן ריקה בין היתר כדי ליהנות מכל הערכים שלהם, אבל זה פשוט לא נכון. גוף האדם הוא כידוע מכונה מופלאה ומפותחת המסוגלת לחלץ את הערכים התזונתיים מפירות בצורה יעילה. הקיבה משחררת את המזון למעיים בצורה מבוקרת, והמעי הדק מיועד לספוג כמה שיותר ערכים תזונתיים (30 מ"ר שמתפרשים על 6 מטרים). למעשה, מחקרים הראו כי המעיים מסוגלים לספוג כמות כפולה של ערכים תזונתיים מאשר אדם ממוצע צורך ביום, כך שזה ממש לא משנה להם מתי אתם אוכלים פירות.

edgar-castrejon-unsplash (צילום: edgar-castrejon-unsplash)
עיכול איטי יותר פירושו תחושת שובע לאורך זמן רב יותר | צילום: edgar-castrejon-unsplash

חולי סוכרת צריכים לאכול פרי שעה-שעתיים לפני או אחרי ארוחות

המחשבה כאן היא שלאנשים עם סוכרת יש הפרעות בעיכול, ולכן יש להפריד את הפירות משאר הארוחות כדי לשפר אותו. אלא שבפועל זו עצה ממש רעה: איך עדויות מחקריות שתומכות בכך שהפרדה בין המזונות מובילה לשיפור בעיכול. העניין היחיד כאן הוא שפירות מכילים סוכר, שעשוי להיכנס לזרם הדם בצורה מהירה יותר, וזה בדיוק מה שחולי סוכרת צריכים להימנע ממנו. מה שאומר שדווקא כדאי לאכול אותם יחד עם מזונות שמכילים שומן, חלבונים וסיבים, על מנת שאלה ישתחררו יחד לקיבה ויובילו לספיגה איטית יותר של הסוכר בדם, ולרמות מתונות יותר שלו. מחקרים מצאו ש-7.5 גרם של סיבים מסיסים במים, שאפשר למצוא בפירות, מפחיתים את העלייה של רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה ב-25 אחוז. זה אמנם נכון שלחולי סוכרת יכולות להיות הפרעות בעיכול, כמו למשל גסטרופרזיס, שבה הקיבה מתרוקנת לאט יותר, אבל פירות לא קשורים לכך.

אישה מחזיקה קערת פירות (צילום: shutterstock)
מתי שבא לכם | צילום: shutterstock

>> מצעד הפירות: איזה פרי הכי משמין? בדקנו

הכי טוב לאכול פירות אחר הצהריים

אין שום היגיון במיתוס הזה, כשם שאין עדויות שתומכות בו. ההיגיון העומד מאחורי המיתוס הוא שחילוף החומרים אטי יותר אחר הצהריים, ולכן אכילה של מאכלים עתירי סוכר, כמו פירות, "מעירים" את מערכת העיכול. אבל האמת היא שכל פחמימה מסוגלת להעלות את רמת הסוכר בדם באופן זמני בזמן שהגלוקוז נספג בו, בלי קשר לשעת היום. אין שום צורך "להעיר" את מערכת העיכול, היא תמיד מוכנה לפעולה בכל רגע נתון ברגע שמזון נוגע בלשון שלנו. במילים אחרות – תאכלו פירות מתי שבא לכם.

אוכלת ופל עם פירות (צילום: shutterstock)
עדיף יחד עם מזונות שמכילים שומן, חלבונים וסיבים | צילום: shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> איפה כדאי לקנות פירות וירקות? אצל הירקן או בסופר?
>> נוטים להשמין יותר באזור הבטן? זה מה שזה אומר
>> חוקרים: המאכל הזה משפר את חיי המין פלאים

אסור לאכול פירות אחרי השעה 14:00

ובמיתוס שסותר לחלוטין את קודמו, ונוצר ככל הנראה על ידי שיטת 'דיאטת  17 הימים', נטען כי אסור לאכול סוכרים או פחמימות אחרי השעה 2 בצהריים כי הגוף צריך זמן לייצב את עצמו לפני השינה, ואם לא זה עלול להוביל לעלייה במשקל. זה כמובן לא נכון, כי כאמור רמת הסוכר בדם עולה עם כל פחמימה, ואין עדויות לכך שהיא עולה יותר לאחר השעה 2 בצהריים. כמו כן, אין סיבה שפירות אחרי השעה 14:00 מובילים לעלייה במשקל – חילוף החומרים אכן נוטה להאט כשאנחנו ישנים, אבל הגוף עדיין שורף את כמות הקלוריות שהוא צריך לתחזוקו. ובזמן שאין שום עדויות לכך שפירות אחר הצהריים גורמים עלייה במשקל, יש אינספור מחקרים שטוענים כי אכילה של פירות וירקות במהלך היום מובילה דווקא לירידה במשקל – למשל, 17 מחקרים שונים מצאו כי אנשים שאכלו פירות הפחיתו את הסיכון להשמנת יתר ב-17 אחוזים, שכן הם משביעים ומכילים המון ערכים תזונתיים. כמו כן, פרי אחר הצהריים הוא אחלה של נשנוש.