הפיצה האיטלקית למעשה נולדה מהפיתה הערבית ולא סתם יש דמיון בין המילים. במאה ה-10 לספירה כשכבשו המוסלמים חלקים מדרום איטליה הם הביאו עמם את הפיתה. בנאפולי הוקמה הפיצריה הראשונה בעולם ושם הוענק למאכל הבצקי השם.

בעצם הפיצה הוא שכלול שת הפיתה - במקום למלא אותה בתוספות מניחים אותן על גבי הבצק המרודד ואופים ביחד. הפיצה הלבנה (ביאנקה) הכילה בצק בלבד. אחכ הוסיפו לה שני מרכיבים רוטב עגבניות וירק. 

בנאפולי נולדה פיצת הנפוליטנה שמכילה מוצרלה. המוצרלה הגיעה  לאיטליה מהודו והוכנה מבאפלו. הפיצה נחשבה למאכל עממי עד שמלכת נאפולי התאהבה בה והגישה אותה לאורחיה ואז החלו גם בני המעמד העליון להתמכר לטעמה.

פיצה מרגריטה הכילה רסק עגבניות גבינת מוצרלה ובזיליקום - צבעי הדגל האיטלקי. כשהגיעו מהגרים איטלקים לאמריקה בסוף המאה ה-19 הפיצה הפכה למאכל רחוב אמריקאי מוביל. האמריקאים ייצרו גם פיצות עם בצק עבה שהיו משביעות וזולות ואלו פיצות שנפוצות בכל העולם.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה בריא במאכל הפופולרי והממכר הזה?

גבינת המוצרלה מהווה מקור מצוין לחלבון וסידן, ומספקת  מינרלים חשובים כמו אשלגן וויטמינים A D ו-E. היא מקור מצוין לויטמין K2 החשוב לשמירה על גמישות העורקים.

העגבנייה מספקת לנו את הליקופן הידוע כנוגד חמצון חזק המונע סרטן הערמונית ותהליכי הזדקנות. זמינות הליקופן עולה בזמן ריסוק ובישול שזו בדיוק הצורה שבה מופיעה העגבניה בפיצה. היא מכילה אשלגן התורם להפחתת לחץ הדם ולמעשה היא אחד המזונות המשפיעים ביותר על הורדת לחץ הדם. העגבנייה עשירה גם בוויטמין C החשוב לבריאות החניכיים, להחלמת פצעים ולתפקוד חיסוני תקין.

הירקות שמקשטים את הפיצה כמובן תורמים לנו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

>> תתעוררו: פיצה היא ארוחת בוקר בריאה יותר מקורנפלקס

מה פחות בריא בפיצה?

הפחמימות - במשולש פיצה רגיל (290 קלוריות בממוצע) נמצא לא פחות מ-30 גרם פחמימות שהם שווה ערך ל-2 פרוסות לחם. הפחמימות גורמות לנו לקפיצה ברמות הסוכר בדם שבעקבותיה מופרש אינסולין מהלבלב ובהשפעתו אנחנו אוגרים שומן ומצפים לארוחה הבאה בעקבות הירידה ברמות הסוכר שלאחר הארוחה. צריכה עודפת של פחמימות ואורח חיים יושבני מובילות למצב של הפרשת יתר של אינסולין ולנזק לבריאות (השמנה, יתר לחץ דם, עליה בשומני הדם, סוכרת ועוד).  

עוד ב-mako בריאות: 

>> מפחיד: ליטפה חתול רחוב ונדבקה בזיהום מחריד
>> מדענים ישראלים טוענים שהם מצאו תרופה לסרטן
>> מדהים: גילינו מה סודה לשתייה יכולה לרפא
 

פיצה מוצרלה קטוגנית 

ערכים תזונתיים למתכון

780 קלוריות, 53 גר חלבון, 9 גר פחמימות, 60 גרם שומן, 67 גרם שומן ו-1,000 מ"ג סידן  לכל המתכון (ללא תוספות). מתכון דל פחמימות ועתיר שומן (69% מהקלוריות). ניתן לאכול מחצית ממנו כארוחה בפני עצמה והוא מספק כמות נדיבה של חלבון ושל סידן. משביע טעים וכיפי. לא מעלה את רמות הסוכר בדם ומתאים ביותר למי ששומר על דיאטה דלת פחמימות לצורך ירידה במשקל איזון סוכר ואיזון שומני הדם.

מה צריך

150 גר' מוצרלה
כף אורגנו
ביצה אחת
4 כפות קמח שקדים
ירקות לקישוט: גמבה, עגבנייה, פטריות, ברוקולי

מה עושים 

לחמם תנור ל-180 מעלות.
בקערה יש לערבב מוצרלה ואורגנו, ולחמם במיקרו למשך דקה.
להוסיף ביצה ו-4 כפות קמח שקדים ולערבב היטב. 
ללוש לבצק, לשטח על נייר אפיה, לקשט בירקות גמבה, עגבנייה, פטריות וברוקולי. לאפות למשך 20 דקות. ניתן לפזר מעל גבינת פרמז'ן.  

 

* עדינה בכר, דיאטנית קלינית מובילה, מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת