תארו לכם עולם בו אף אחד לא היה אוכל בשר. נשמע לכם מוזר? זה דווקא די מדהים. הנה כל היתרונות של תזונה טבעונית:

תזונה

מרבית האוכלוסייה לא מודעת לכך שלמעשה, כל המקורות התזונתיים שלנו מגיעים מהצומח. כשחיה טורפת היא למעשה אוכלת חיה צמחונית שאכלה מהאדמה. בנוסף, כל המרכיבים התזונתיים שבני אדם זקוקים להם כדי לחיות בבריאות מאוזנת קיימים בצומח. העידן המודרני מאפשר לנו לבחור את התפריט שלנו כיוון שיש שפע של אופציות ואנחנו לא חייבים לאכול מזון מסוים כדי לשרוד (כמו שקורה בטבע), ונכון, מאד קשה להגיע לתזונה מושלמת כך. אך ניתן להתקרב לאיזון, ומי שסובל מחסרים יכול להשלימם בהקפדה על התפריט עם דגשים מותאמים אישית או לקחת תוסף תזונה ייעודי. רצוי שכל אחד יעשה בדיקות דם מקיפות ויתאים את התזונה והתוספים (במידת הצורך) לצרכיו הבריאותיים האינדיבידואליים, בדיקות מומלצות במיוחד הינן ויטמין B12, ברזל ומאגרי ברזל, ויטמין די, חומצה פולית וערכי חלבונים פרוטאין טוטאל ואלבומין.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בריאות

רבים מאתנו גדלו על האמונה כי עבור בריאות טובה צריך לאכול מזון מן החי - כולנו גדלנו על משפטים כמו "בשר יעשה אותך חזק", "בביצה יש חלבון", או: "במוצרי חלב יש סידן". אבל מדובר במיתוסים שאנו סוחבים שנים על גבי שנים, כשבפועל, מזון מן החי גם גורם לתחלואה, ומחקרים רבים מבססים זאת. מחלות לב וכלי דם כמו התקפי לב, טרשת עורקים, שבץ, לחץ דם גבוה, מחלות סרטניות מסוגים מסוימים כמו סרטן שד, ערמונית ומעי הגס, סוכרת, כולן קשורות בתזונה. מעבר לתזונה טבעונית תגרום לירידה משמעותית בתחלואה. על פי מחקרים של אוניברסיטת אוקספורד טבעונות תחסוך כ-700 ביליון דולר עד 1 טריליון בשנה למערכת הבריאות, ויהיו פחות הוצאות על תרופות, אשפוזים וכו'. ההשערה היא שמעבר לתזונה טבעונית תגרום לירידה של  כ-70 אחוז פחות בתחלואה.

"שיעורי אשפוז גבוהים מהממוצע הארצי", ארכ (צילום: החדשות)
האם היינו חולים פחות? מחקרים מראים שכן | צילום: החדשות

אקולוגיה

עם נתונים אי אפשר להתווכח, כ-70 אחוז מהגידולים הצמחיים בארצות הברית וכשליש מהתבואה בעולם מיועדים להאבסת חיות משק. בזמן שבעלי החיים מתרבים ללא סוף במשקים (באופן מלאכותי כמובן) והופכים למזון עבור העולם המערבי ישנן אוכלוסיות שלמות שגוועות ברעב. מיליוני איכרים במדינות מתפתחות נדחקים מאדמותיהם כדי לפנות מקום עבור לגידולי מזון לבקר. מדינות רבות בעולם השלישי מייצאות למערב בשר או כמויות גדולות של מזון צמחי להאבסת בעלי החיים, בעוד שהאוכלוסייה המקומית סובלת מתת תזונה ומרעב. בעולם טבעוני שטחים אלו ישמשו לצרכים אחרים, והזנת האוכלוסיות המורעבות - אז אולי הרעב העולמי יוכל להיפסק.

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק לג'ינג'ים: ממה עשויים הנמשים שלכם?

>> בוטוקס בסינית: הפתרונות הטבעיים שיעלימו את הקמטים
>> מתים מרעב? 6 ארוחות הבוקר שישביעו אתכם

בנוסף, בעלי החיים במשקים התעשייתיים חולים במחלות זיהומיות קשות, להם ניתנות תרופות אנטיביוטיקות כדי להחזיקם בחיים לצורך ניצול ושימוש בהפרשותיהן: חלב וביצים עד לשחיטתן ושימוש בבשרן, עורן, ועצמותיהן. גידול החיות במשקים גורם לנזק אקולוגי קשה. הפרשותיהן של החיות במשקים התעשייתיים מכילות חומרים מסוכנים הגורמים לזיהום רב היקף, חומרים אלו כוללים בין היתר שאריות אנטיביוטיקה, ארסן, זרחן ועוד. הפסולת של תעשייה זו היא המקור ליותר ממחצית המזהמים האורגניים הרעילים. בארצות הברית נמצא כי פסולת זו יוצרת מזהמים בכמות הכפולה מזו שיוצר כל מקור תעשייתי אחר ופי עשרה מהחומרים המזהמים שמפרישים בני האדם לביוב. הפסולת מזהמת את הקרקע, את האוויר, את מי התהום והבארות, את הנחלים והאגמים והורגת את החיים המתקיימים בהם. אם העולם יהפוך לטבעוני ההרס הסביבתי ייבלם.

כלכלה

המון אנשים מועסקים בתחומים שקשורים לתעשיית המזון מן החי ואם העולם יהיה טבעוני, אנשים אלו יישארו כביכול ללא עבודה. אלא שההיסטוריה מראה כי מקצועות באים והולכים לפי דרישה, בדיוק כמו שבעוד כמה שנים יהיו מקצועות שכיום עוד לא ידוע עליהם. בנוסף, תעשיות המזון מן החי יכולות לשדרג את עצמן ולהמציא ולעשות חלופות בריאות וטעימות לא פחות, זה דבר שגם כך קורה בפועל כיום, ומדובר בתהליך הדרגתי לגמרי ישים.

עוף קפוא (צילום: Forest Run, Shutterstock)
מי ביקש עוף בלי אנטיביוטיקה? | צילום: Forest Run, Shutterstock

ומה עם החיות עצמן?

אם לא נאכל אותן ואת הפרשותיהן הן יכחדו, הלא כן? הרי חיות "נועדו" כדי שנאכל אותן, שנשתמש בהן לצרכים שלנו, ובני האדם אמורים להיות "העליונים" בשרשרת המזון, אנחנו שולטים על החיות וזה דבר "טבעי". אני אומרת ההיפך: בעלי החיים הם חלק מהעולם שלנו, אנחנו לא אמורים לשלוט על החלשים מאתנו ולא חייבים להשתמש בבעלי החיים על מנת לשרוד, מדובר בבחירה נטו. הסבל רב לבעלי החיים וזה תלוי רק בנו. לכל דבר יש חלופה הגיונית יותר, בריאה יותר, מוסרית יותר. יש שפע של סוגי מזונות ולכל מזון שמכינים בעזרת רכיבים מן החי ניתן למצוא חלופה. כל מסעדה שמכבדת את עצמה שמה בתפריט שלה סימון למנות טבעוניות, זה אפשרי! אנחנו לא חייבים ללבוש את העור והצמר והפרווה של החיות, יש חלופות יפות וראויות גם לאלו.

חשוב להבין: החיות במשקים מתרבות בעזרת הזרעות מלאכותיות, אם העולם יהפוך לטבעוני, לא יהיה צורך להמשיך בהזרעות האלו והחיות המקוריות יחיו בטבע כמו שאר החיות בעולם. הרוב המוחלט של בעלי החיים שבויתו (בעלי חיים שנשלטים על ידי בני אדם) הם בעלי חיים שהיו ממשיכים להתקיים גם ללא ביותם ועדיין מתקיימים בכל מיני מקומות בעולם. בנוסף, אם תעשיית המשקים תיפסק, את בעלי החיים שינצלו אפשר לגדל לטפח ולטפל. זה דבר שכבר קיים, ישנן שמורות להגנת חיות שהוצאו ממשקים בהן מטפלים בבעלי החיים מבלי לאכול אותן, זה משהו שקורה במציאות - בארצות הברית, בגרמניה וגם בישראל יש את "חוות החופש". 

* נטלי שוינקלשטיין היא נטורופתית, מומחית לרפואה טבעית למשפחה. 

>>  בטור הקודם: הוויטמין החשוב שאף אחד לא מדבר עליו