כבר שנים שהפחמימות זוכות למוניטין רעים. יותר ויותר אנשים אוכלים פחות ופחות פחמימות ונמנעים מלחם, תפוחי אדמה, פסטה ועוד. אבל התזונאית האוסטרלית סוזי בורל הולכת נגד הזרם: היא מאמינה שהפחמימות הן חלק הכרחי מהתזונה שלנו ובוודאי שאין צורך להימנע מהן. "חוסר היכולת לרדת במשקל, למרות דיאטה דלת פחמימות, הוא סימן ברור לכך שצריכת הפחמימות הכוללת נמוכה מדי. במיוחד אם מתעמלים באופן קבוע", אמרה בורל למגזין Body and Soul.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מומחית התזונה האוסטרלית ממליצה לאכול 20-30 גרם פחמימות בתוך שעה לפני שאתם מתאמנים בעצימות גבוהה. "כלל האצבע הוא שצריכת פחות מ-80-100 גרם פחמימות בכל יום, עבור מי שמתאמן באופן קבוע, היא נמוכה מדי. לכן זו עשויה להיות הסיבה שלא תרדו במשקל כפי שאתם מקווים לרדת", אומרת בורל ומסבירה שדיאטה הכוללת פחמימות היא זו שמסייעת לגוף לשרוף את השומן - כיוון שהוא צריך לשרוף סוכרים בעת פעילות גופנית.

כל מכונה צריכה דלק

מה לגבי אלה שזקוקים לירידה יותר מאסיבית במשקל? בורל אומרת שדיאטה דלת פחמימות תעזור אמנם לעודד אובדן שומן קיים, אבל עדיין לא מומלץ להפסיק לאכול פחמימות לגמרי. חלק מהפחמימות עדיפות על אחרות, לכן יש לוודא שמקבלים את הכמות הנכונה מהמקורות הנכונים ולצרוך בצורה מתונה. כמו לדוגמה פחמימות שנמצאות במזונות המבוססים בעיקר על צמחים כמו אורז, דגנים, פירות וירקות עמילניים, המתפרקים ומשחררים גלוקוז לדם. הגלוקוז משמש כמקור האנרגיה העיקרי של המוח והשרירים - ובמילים אחרות, פחמימות הם דלק הכרחי לגוף שלנו.

אחד הסימנים הבולטים לכך שהגוף זקוק לפחמימות הוא כשיש לנו תשוקה מתמדת למתוק, שלעיתים מובילה אותנו לצריכת יתר של סוכר. בורל מציינת שגם ריח רע מהפה הוא אינדיקציה להתפתחות של קטוזיס - מצב שבו תת-צריכה של פחמימות עלולה להיות מסוכנת ולהוביל לאי ספיקת כליות, שיגדון, עצירות ובמצבים קיצוניים גם אובדן הכרה ונזק למוח. "הדרך שבה הגוף שורד כשיש צריכה מועטה של פחמימות היא על ידי המרת מצבורי השומן לאנרגיה. למי שסובל מקטוזיס יש הבל פה בעל ריח רע מאוד".

עם זאת, בורל מדגישה: זה לא אומר שאתם צריכים להעמיס פיצות אלא רק להיות בטוחים שאתם אוכלים פחמימות בזמנים מסוימים במהלך היום כדי שיסייעו לכם בזמן הפעילות.

האם בורל מייצגת כאן עמדת מיעוט משונה או שהדברים שלה תקפים? בדקנו עם מומחית כחול לבן. 

עוד ב-mako בריאות
>> זה המחיר שהגוף שלכם משלם על עבודה בלילה
>> ממלאים מחדש בקבוקי מים? תפסיקו עם זה מיד
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שוקולד

מצב השומן, מצב הרוח

"יש היום גרסאות שונות של דיאטות דלות בפחמימות, כשהגבלת צריכת הפחמימות נעה בין
20-40% מסך צריכת האנרגיה היומית", אומרת לימור טל-פוני, דיאטנית ילדים, מנהלת תחום תזונה, מחוז השרון, מכבי שירותי בריאות. "כשמגבילים או מפסיקים לאכול פחמימות, אנו בעצם מפסיקים לספק גלוקוז כאנרגיה לגוף ובעיקר למוח", היא מאששת את הדברים של בורל. "במצב זה רמות האינסולין יהיו נמוכות, ולכן מתאפשר מצב שבו שומן מנוצל למטרת הפקת אנרגיה. שריפת שומנים מלווה בעליה ברמות הקטונים בדם (קטוזיס) והגוף מתחיל להשתמש בגופי קטון אלו לאנרגיה. מצב של קטוזיס מפחית תיאבון אך עם זאת גם יוצר ריח של 'אצטון' מהפה".

"מחקרים רבים שבחנו הבדלים בין סוגי דיאטות שונות מראים שיש יתרון לדיאטות דלות בפחמימות, והן מביאות לתוצאות טובות יותר בכל הנוגע לקצב ירידה במשקל, אך בעיקר לטווח הקצר", אומרת טל-פוני. "כדאי לזכור שבדיאטה שבה מפחיתים את כמות הפחמימות מעלים את צריכת החלבונים והשומנים, ולכן כדאי לשים לב מה מקור השומן הנצרך בתפריט כזה. כמו כן, צריכת חלבונים גבוהה לא מתאימה לכל אחד, לכן מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לפני תחילתה".
טל-פוני מסבה את תשומת הלב להיבט אחר של דיאטה דלת פחמימות: "צמצום בפחמימות משמעותו צריכה נמוכה של דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות, שהם מרכיבים עיקריים בדיאטה הים תיכונית - דיאטה שהוכחה במניעת מחלות לב וכלי דם, סוכרת והשמנה, ומומלצת על ידי משרד הבריאות. בנוסף מדובר בתפריט נוקשה ובדיאטה שקשה מאוד להתמיד בה. היא יכולה לגרום לירידה במצב הרוח בשל ירידה ברמות סרוטונין, מוליך עצבי שהוא בעל תפקיד ראשי בוויסות של מצב הרוח".

שורה תחתונה? "המלצתי היא להתאים את התזונה באופן אישי, כל אחד בהתאם למצבו הרפואי ועל־פי ההעדפות האישיות, ולזכור שהשינוי צריך להתבטא לא רק בסוג המזון ומתי אוכלים אותו, אלא גם בשינוי תפיסתי התנהגותי, שיוביל לויתור על הרגלים שאינם מומלצים ואימוץ דפוסי אכילה והרגלים טובים וכן הימנעות מדיאטות קיצוניות".

אוקיי, לא יודעים מה איתכם – אבל אנחנו שמענו כאן "דיאטה שמיאטה, פחמימות זה טוב". 

via GIPHY