התחלתם לקרוא את הכתבה ואמרתם לעצמכם "כבר קראתי את זה"? אתם חושבים שכבר פגשתם מישהו למרות שאין ביניכם שום קשר? או שאולי אתם נמצאים בסיטואציה שאתם בטוחים שכבר קרתה לכם, למרות שזה בעצם לא קרה מעולם ואתם יודעים את זה? תחושת הדז'ה וו ("כבר נראה" בצרפתית) היא תחושה שנגרמת על ידי המוח שלנו וגורמת לנו לפקפק באמיתות של זיכרון מסוים. כעת, מדענים הצליחו להסביר מדוע אנחנו מרגישים את זה ומרגיעים, לא מדובר בתקלה במטריקס.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מחקר חדש ופורץ דרך הצליח לעורר תחושות של דז'ה וו בקרב הנבדקים שלו באופן מלאכותי. במחקר שנערך באוניברסיטת סיינט אנדרוז בבריטניה, שנעשה על 21 מתנדבים, החוקרים הצליחו לגרום לתחושת הדז'ה וו על ידי הצגת מילים הקשורות זו לזו, מבלי להציג את המילה המקשרת ביניהן. לדוגמה, החוקרים הציגו את המילים: מיטה, כרית, חלום ולילה, אבל לא הציגו את המילה המקשרת "שינה". עם זאת, כשנבדקים נשאלו אילו מילים הופיעו במחקר, רובם הרגישו שגם המילה המקשרת נשמעה במחקר, למרות שהיא בבירור לא הייתה נוכחת, מה שגרם לתחושת בלבול ודז'ה וו.

החוקרים לקחו את המחקר צעד קדימה והשתמשו בfMRI כדי להבין אילו מאזורי המוח פעילים בזמן דז'ה וו. הממצא המפתיע שלהם היה שהאזור הפעיל אינו ההיפוקמפוס, האחראי על הזיכרון, כפי שציפו, אלא האזורים הקדמיים של המוח, האחראיים על קבלת החלטות. המשמעות היא שהמוח שלנו מנסה לבדוק אם הזיכרון שיש לנו הוא אותנטי או לא.

אז לא רק שאתם לא משתגעים, זה בעצם דבר חיובי שהמוח עושה כדי לדאוג שכל הזיכרונות שלכם אמיתיים. האונה הקדמית בודקת אם יש חוסר עקביות בין מה שאנחנו זוכרים לבין מה שבאמת קרה לנו. "כנראה שיש תהליך של פתרון בעיות במוח בזמן התחושה הזאת של דז'ה וו", אומר אחד החוקרים ל-IFLscience. "תחושת הדז'ה וו נפוצה יותר בגיל צעיר, כנראה משום שהמערכת לבדיקת הזיכרון שלנו מתדרדרת עם השנים".

עוד ב-mako בריאות:
>> לרזות בקטע רע: הכירו את מחלת ההקאות הנדירה
>> למה אסור להישאר בבגד ים רטוב?
>> 7 פירות שהם יותר בריאים ממה שהם נראים