מכירים את הזמזום הטורדני הזה של יתוש עקשן שמנסה להתביית לכם על העור? אין ספק שמדובר באחת מתופעות הקיץ היותר מעצבנות. אבל יש לזה פתרונות, והם מגיעים בצורת תכשירים למריחה על העור, טבליות, ריסוס וגם מוצרים טבעיים. מתלבטים במה הכי טוב להצטייד? הנה כמה אפשרויות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תכשירים למריחה על העור
איך זה פועל? רוב התכשירים מהסוג הזה מבוססים על חומר כימי בשם Diethyl -toluamide , המבריח את היתושים בעזרת הריח שהוא מפיץ. מדובר בתכשיר שמיועד למריחה על העור בלבד, אשר רעיל למגע פה ו/או עיניים.
למי זה מתאים? התכשירים נמכרים בשני מינונים שונים: 20% שמיועד למבוגרים ו – 9% לתינוקות ולילדים מגיל חצי שנה. חומר כימי נוסף ששכיח במוצרים אלה הוא ה- ICARIDINE , שנחשב לפחות חזק, אך מיועד לילדים מגיל שנתיים בלבד.
טבליות/ נוזל לחיבור חשמלי
איך זה פועל? מדובר בטבליות או בנוזל שמתחברים לחשמל ומכילים את החומר PRALLETHRIN המופץ בעת החיבור. מדובר בחומר הדברה של ממש, ולכן ההנחיה היא להשתמש בהם רק בחדר מאוורר וכן להקפיד על מרחק של 2 מטרים מהם לפחות.
למי זה מתאים? מותרים לשימוש בחדרי ילדים מגיל 3 ומעלה, אך בשום אופן אינם מיועדים לשימוש בחדרי תינוקות. כמו כן, אינם מומלצים לשימוש עבור הסובלים מאסתמה או למי שסובל מבעיות במערכת הנשימה, בשל החשש לגירוי יתר במערכת הנשימה שעלול להיות מסוכן.
ספריי לריסוס בחדר
איך זה פועל? בדומה למוצרי הספריי המיועדים להדברת נמלים ותיקנים, גם במקרה הזה מדובר בחומר הדברה המכיל PRALLETHRIN שמיועד להתזה בחלל החדר. מאחר שמדובר בחומר רעיל, מומלץ להשתמש בהם באופן זהיר ולהקפיד על הוראות השימוש לפיהן יש להרחיק אנשים מקרבת האזור המרוסס ולאוורר את החדר בעת השימוש.
למי זה מתאים? למבוגרים ללא בעיות בריאות מיוחדות.
מוצרים טבעיים
איך זה פועל? כל התכשירים מהסוג הטבעי, מבוססים על צמחים כמו ציטרונלה אקליפטוס לימוני, לבנדר, רוזמרין וגרניום. הם אינם מכילים חומרים קוטלי חרקים או כימיים, ונחשבים ליעילים במידה מספקת ליתושים הישראלים, בדיוק כמו המוצרים הכימיים. נמכרים בצורה של רול און, ספריי, צמידים, ג'ל ומגבונים למריחה.
למי זה מתאים? על רוב התכשירים מצוין כי הם מיועדים לגיל 3 ומעלה, אך ניתן למצוא גם כאלה המותרים לשימוש מגיל חצי שנה. המוצרים האלה יקרים ביחס למוצרים הרגילים. שווה לבדוק את המותגים הפרטיים שלעיתים נמכרים במחירים אטרקטיביים יותר.
מדבקות טבעיות
איך זה פועל? המדבקות הללו מגיעות בשלל צבעים וצורות, הן ספוגות בשמנים ארומטיים כמו לבנדר, ציטרנלה וגרניום, ומיועדות להדבקה על גבי חפצים הקרובים לתינוקות ולילדים כגון מיטה או עגלה.
למי זה מתאים? לתינוקות מגיל חצי שנה ולילדים.
מאוורר וחיתול ארומטי: הטריקים שיפעלו על תינוקות
רוב התכשירים אינם מיועדים לשימוש במקרה שמדובר בתינוקות מתחת לחצי שנה. במקרה כזה, כדי למנוע מהקטנים את עגמת הנפש, הנה 2 טריקים שכדאי לאמץ:
1. אפשר להיעזר במאוורר פשוט. הוא ירחיק כל יתוש שינסה להתקרב לקטן שלכם.
2. כמו כן, ניתן להשתמש בחיתול בד ולהספיג אותו במעט שמנים ארומטיים כמו ציטרונלה (המומלץ ביותר מבין השמנים), לקשור למיטת התינוק וכך להרחיק את היתושים בצורה טבעית וידידותית לקטן. אם אתם בוחרים להשתמש במאוורר, קחו בחשבון שהוא עלול לשבש באופן זמני את פעילות מכשיר הבייבי סנס.
3. גם כילה היא אופציה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מקרה או גנטיקה: מה הסיכוי שיצאו לכם תאומים?
>> לחוצים? הנה 8 דרכים להשתחרר ב-5 דקות
>> ללא מרשם: התופעה המוזרה שתגרום לכם התרופה הפשוטה הזאת
טבעי או רגיל?
אפשר לבחור את סוג התכשיר בהתאם להעדפה האישית, לגיל ולמחיר. באופן כללי, אם אתם מתכננים טיסה למזרח או לדרום אמריקה או אפריקה (כשיתאפשר כמובן), עדיף שתעזרו בתכשירים הרגילים שנחשבים לחזקים במיוחד - מכיוון שעקיצת יתוש באזורים אלה עלולה לסכן את הנעקץ במלריה – מחלה המתבטאת בחום גבוה, הזעה, כאבים, בעיות במערכת העיכול ועד תרדמת, ולכן כדאי למנוע אותה מראש.
בארץ חשוב להקפיד למרוח בעיקר ילדים, מאחר שמעבר לאלמנט המעצבן שבעקיצה, הם עלולים לגרד את הפצעים ולגרום לזיהומים. כמו כן, ילדים הסובלים מ"אטופיק דרמטיטיס" (אסטמה של העור), נחשבים לרגישים במיוחד, מאחר שהעור שלהם דק יותר ומגורה יותר באופן טבעי. במקרה כזה כדאי להעדיף תכשיר טבעי. כך או כך, יש למרוח את התכשיר באופן מתון, ולהימנע מעיסויו על גבי העור שעלול להחדיר את החומר אל תוך הגוף.
פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור, אוניברסיטת בר אילן וקופ"ח "מאוחדת", מחזק את הדברים וטוען כי השימוש בחומרים דוחי יתושים חשוב ומוצדק: "יתושים מהווים מטרד רציני ולעתים התגובות לעקיצות גורמות לזיהום מקומי. באזורים רבים בעולם יתושים עלולים להעביר מחלות מסכנות חיים כגון מלריה וזיקה. בארץ, סיכונים אלה בד"כ אינם רלוונטיים. למרות זאת, בישראל אירעו בעבר מספר התפרצויות של מחלות מסוכנות ולעתים קטלניות כגון "קדחת הנילוס המערבי", כולל מספר מקרי מוות. לכן, יש חשיבות רבה לשימוש נכון בתכשירים דוחי יתושים.
כשמדובר בילדים קטנים ובתינוקות מעל 6 חודשים, אכן ניתן להשתמש בתכשירים דוחי יתושים, על פי הוראות היצרן. עם זאת, בגלל שטח הפנים הגדול של העור אצל תינוקות, והספיגה היעילה יותר דרך העור העדין שלהם, מומלץ להשתמש בכמויות קטנות בלבד, ולמרוח פס אחד של החומר לאורך הגפיים. יש להימנע ממריחת החומר בכל היקף הגפיים והגוף, ולהימנע ממריחתו קרוב לעיניים, לאף ולפה. כמו כן, יש להקפיד על הגבלת השימוש בחומר על פי הנחיות היצרן".
להרחיק יתושים ולטפל בעקיצות בדרך הטבעית
אוהד כהן נזנין, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא, ממליץ:
ציטרונלה: הציטרונלה מכילה כמות גבוהה של שמנים נדיפים בעלי ריח חזק, שמצליחים להרחיק את היתושים. הציטרונלה נמצאת בכמעט כל תכשיר טבעי להרחקת יתושים שניתן למצוא בבתי הטבע השונים, אך למי שאוהב לעשות זאת בעצמו, ניתן גם להכין תכשירים שונים מהשמנים בהכנה ביתית. בנוסף, קיימת גם אפשרות של שימוש חיצוני בנרות ציטרונלה, ניתן לפזר אותם ברחבי הבית או הגינה וליצור אזור מוגן מפני יתושים.
שמן לבנדר: רוב האנשים אוהבים את ריח הלבנדר, ולמזלנו היתושים שונאים אותו. ניתן לקחת שמן אתרי של לבנדר, לפזר כמה טיפות על חוט או על פיסת בד ולהניח אותה ליד חלונות הבית. ריחו של הלבנדר ישמור על בית נטול יתושים. אפשרות נוספת היא להכין שמן לבנדר להרחקת יתושים – לטפטף 30 טיפות שמן אתרי לבנדר, עם שתי כפות שמן זית בתוך כוס קטנה. את תערובת השמנים ניתן למרוח על הגוף ולהרוויח כפול, גם ליהנות מהניחוח הטוב וגם את הרחקת היתושים.
שום: אכילת שום גורמת לכך שרמת האליצין – החומר הפעיל בעל תכונות נוגדות חיידקים שנמצא בשום - יהיה בריכוז גבוה יותר במחזור הדם שלנו. ליתושים יהיה מאוד לא נעים להתעסק עם דם שכזה.
מה עושים עם עקיצות?
לחך איזמלני - אפשר לשים על עקיצות - לחך איזמלני - plantago lanceolata - הצמח גדל בארץ באזור החוף, הכרמל והצפון. הוא נחשב צמח מרפא עוד מהמסורת המקומית בשל איכותו המרככת, והוא עשיר בחומרי סיכה טבעיים (מוצילגים) שעוזרים בהזנת העור ובהרגעה של רקמות פגועות ומגורות. לצמח יש איכויות נוגדות דלקת ונוגדות אלרגיה ואפילו בעל אלמנט מכווץ עדין בזכות הטאנינים שבו. כל הפעולות האלה יחד עוזרות לשקם ולהרגיע את העור המגורה לאחר עקיצות, או אפילו בעיות רפואיות כמו אקזמות, פריחות אלרגיות וזיהומים שונים בעור. ניתן לקחת חופן של עלים, לחלוט אותם למשך רבע שעה, במים חמים ולשטוף את האור המגורה או על ידי קומפרסים עם צמר גפן. ניתן גם להוסיף מיצוי נוזלי של העלים לקרם סטלריה ולעשות שילוב של שני צמחים בתוך הקרם.
וגם: חומץ תפוחים - אחת התרופות הביתיות והפשוטות יותר. החומץ עוזר להרגיע את האזור במגורה בזכות היותו חומצי. ניתן למרוח מעט חומץ על אזור העקיצה וההרגעה לא תאחר להגיע.
כוסברה - ניתן לרסק עלי כוסברה, לערבב עם קצת מים ולמרוח על העור - זה מאוד מקל על הגירוד.
חימום - ולבסוף, גם פרופ' יונה אמיתי ממליץ: "למרות הנטייה לקרר את מקום העקיצה, מומלץ לחמם אותו מעט על ידי הנחת מטלית חמה או שטיפה במים חמים (לא רותחים). החום יסייע בנטרול החומר הפעיל ויקל על האזור המגורה".
ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית ופארמקולוגית טוענת שבשנים האחרונות, מסיבות שמירה על איכות הסביבה לא נהוג לרסס שטחים ציבוריים כהגנה מונעת או טיפולית מפני יתושים. על אף הבשורה הסביבתית הטובה, נותרה בעיית היתושים המהווים מטרד בריאותי. לכן, היא ממליצה מספר דרכים שיסייעו לצמצם את הסיכון להיעקץ:
- שמירה על סביבה יבשה: מים עלולים למשוך יתושים, ולכן חשוב לייבש היטב משטחים בסביבת הבית ובתוכו.
- זכרו שיתושים נמשכים לצמחייה: סוגים שונים של עציצים או צמחים עשויים למשוך אליהם יתושים. חשוב להימנע מהחזקתם בבית ובעיקר בחדרי הילדים. כאשר משקים עציץ, חשוב לוודא שהתחתית שלו נקייה ממים עומדים.
- ניתן להשתמש בתרסיסים שונים המיועדים לשימוש בשטח ציבורי. חלק מהם מיועדים לריסוס ישיר על צמחייה. עם זאת, יש להביא בחשבון שמוצרים מעין אלה עלולים להיות מזיקים לשאיפה. לכן, יש לוודא שמדובר בתכשיר שמיועד לשימוש בסביבת ילדים וחשוב שלא יכיל חומרים רעילים.
טיפול בעקיצות: ד"ר תמיד ממליצה להשתמש בתכשירים על בסיס אלווורה. כאשר מדובר בעקיצה שהובילה לפצע, יש לשטוף היטב במים וסבון ולמרוח פולידין לחיטוי המקום ולמניעת זיהום.
למניעה: נוסף לתכשירים הקיימים, ניתן להשתמש בשמנים כגון שמן איקליפטוס או שמן לוונדר. יש לטפטף מהם מעט על הבגד או על המצעים, ולהימנע ממגע ישיר עם העור שעלול לגרום לזיהום. בכל מקרה, תמיד כדאי להעדיף תכשיר על בסיס טבעי.
טריק נוסף הוא לבישת צבעים בהירים, שכן יתושים נמשכים יותר לצבעים כהים. לבשו לבן וצמצמו את האטרקטיביות שלכם. ויש שמספרים שפרוסות בצל מרחיקות אף הן את המזמזמים.
וזכרו: בניגוד אליכם, יתושים לא אוהבים מזגן.
ייעוץ לכתבה: איריס מעיין כהן, רוקחת אחראית ומנהלת סניף ב"סופר-פארם"