שנת 2020 הפכה מאתגרת לעולם כולו שנדרש לנהל משבר בריאותי במקביל לניהול בריאות הציבור הכוללת ועל אחת כמה וכמה במדינות עולם שלישי. מגפת הקורונה גרמה לשיבוש משמעותי בתחום הרפואה המונעת וטיפול במחלות זיהומיות ובמדינה כמו הודו לדוגמה קיים חשש ממשי מנסיגה ביכולת טיפול ושליטה במחלות מידבקות ומסוכנות כמו שחפת, פוליו וכד'.

נוסף לכך, קמפיינים עולמיים של ארגון הבריאות העולמי לעידוד חיסוני שגרה בקרב ילדים ומבוגרים נדחקו הצידה לטובת קמפיינים בנושא הקורונה במרבית המדינות, ובמדינות מתפתחות עלולות להיות לכך השלכות הרסניות שנוגעות למאות אלפי בני אדם ואף מיליונים מדי שנה.

כיוון שבמדינות עולם שלישי אנחנו רואים שהתחלואה בקורונה עדיין מתפשטת ובמקומות מסוימים אף מגיעה לרמות שיא בימים אלו ממש, אפשר להעריך שבשנים הקרובות נהיה עדים להתפרצות מחודשת של מחלות קשות אחרות במדינות אלו בשל הסטת המשאבים לקורונה. ללא ספק יהיה אתגר עולמי רציני להחזיר למסלול את בריאות הציבור באותן מדינות וארגון הבריאות העולמי יצטרך להקצות את מלוא תשומת הלב לנושא כדי למנוע התחדשות של מגיפות 'ותיקות' שהייתה תקווה שהן כבר בדרך להיעלם מן העולם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בישראל יש היענות גבוהה יחסית של הרוב המוחלט של הציבור לבדיקות סקר ולחיסוני שגרה, כיאה למדינה מערבית מפותחת, ולכן גם אין אצלנו כמעט תחלואות שעדיין רווחות במדינות עולם שלישי כמו חצבת, שחפת, וירוסים שפוגעים בתינוקות כמו רוטה ועוד. אף למרות זאת היה ברור לכל העוסקים בדבר שהשנה נצטרך לשים דגש מיוחד על המשך פעילויות השגרה לקידום בריאות הציבור הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים בשל הקורונה, והקופות התארגנו לניהול המשבר לצד ניהול פעילות השגרה. לשמחתנו ראינו פגיעה מינורית יחסית על רקע פעילות מאומצת זו.

בהתחלה, עם פרוץ המגיפה ותחילת הסגרים, היה חשש אמיתי מירידה בהיענות לביצוע בדיקות סקר וחיסונים ולכן הקפדנו לאורך כל השנה בהמשך ביצוע קמפיינים של זימון אישי ותקשור מידע בנוגע לחשיבות ביצוע בדיקות וחיסונים בתחום רפואה מונעת ובריאות הציבור. העובדה שרוב הקמפיינים כיום מתנהלים בצורה אוטומטית ודיגיטלית ועל בסיס בינה מלאכותית, אפשרה למערכת הבריאות את המשך פעילות זו לצד הסטת משאבים משמעותית לטובת הטיפול בקורונה. זה כמובן תהליך שכמעט לא מתאפשר במדינות עולם שלישי, שבהן לרוב הציבור אין גישה לאמצעים דיגיטליים לרבות מחשבים וסמארטפונים.

אילוסטרציה (צילום: שאטרסטו​ק)
78% חוסנו לחצבת-חזרת-אדמת השנה | צילום: שאטרסטו​ק

"יהיה אתגר עולמי רציני להחזיר למסלול את בריאות הציבור באותן מדינות וארגון הבריאות העולמי יצטרך להקצות את מלוא תשומת הלב לנושא כדי למנוע התחדשות של מגיפות 'ותיקות' שהייתה תקווה שהן כבר בדרך להיעלם מן העולם"

במכבי, למשל, כלל המטופלים המשיכו לקבל כמו תמיד זימון בהתאמה אישית לבדיקות הסקר שטרם ביצעו כמו בדיקת ממוגרפיה לאיתור סרטן השד, בדיקת דם סמוי לאיתור סרטן מעי הגס, בדיקה למפרצת בטנית, בדיקות פאפ לאיתור סרטן צוואר הרחם וקבלת חיסוני שפעת וחיסוני 'פנמאווקס' כנגד דלקת ריאות. הזימונים התבצעו בין השאר במייל, בשיחות טלפון מוקלטות וכמובן בסמסים, לצד התראות בתיק הרפואי לגורם המטפל במידה שהחבר הגיע לבדיקה פיזית.

הנתונים מראים שהציבור היה קשוב לכך וההיענות לביצוע הבדיקות הללו נותרה דומה לשנים רגילות:

  • ממוגרפיה 79%
  • דם סמוי 67%
  • מפרצת בטנית 78%
  • פאפ 70%
  • חיסון דלקת ראות לבני 65+ - 70%

כמו כן הקפדנו על זימון ומעקב להורים לתינוקות ופעוטות בתחנות טיפות החלב, ואכן לא נראתה ירידה בהיענות לחיסוני שגרה בקרב ילדים:

חצבת-חזרת-אדמת 78% חוסנו כאשר יעד משרד הבריאות הינו 75%, לשעלת חוסנו 79% כאשר יעד משרד הבריאות עומד על 70%, חיסון מחומשת קיבלו 90% בהתאם ליעד משרד הבריאות שעומד על שיעור זה.

עוד ב-mako בריאות:
>> נגמרה הקורונה והתחיל הצינון: למה כולם חולים?
>> מצחצחים שיניים אחרי הקפה של הבוקר? טעות
>> 10 כללי האכילה שיגרמו לכם להרגיש מעולה

בתקופת הקורונה היה קיים גם חשש ממשי משינוי בהרגלי בריאות ואימוץ הרגלים שליליים כמו עישון, ולכן ביצענו פעילות קידום בריאות מותאמת למצב החדש – העברנו את סדנאות הגמילה מעישון לסדנאות מקוונות ולמעלה מ-5,000 אנשים השתתפו בהן בהצלחה בתקופת הקורונה.

* תמי אלקלעי היא האחות הראשית ומנהלת מקצועות הבריאות של מכבי