מותה של כוכבת "מופע שנות ה-70" טניה רוברטס בשבוע האחרון עשה לא מעט כותרות, בעיקר בשל בלבול רב שנוצר סביב מותה. אחרי שהודיעו שהיא למעשה חיה ואז אישרו סופית שהיא אכן מתה - נחשפה לאחרונה סיבת מותה. על פי הדיווחים, רוברטס מתה בשל סיבוכים שנגרמו מדלקת בדרכי השתן ממנה סבלה לפני שהתמוטטה ומתה לאחר מכן בבית החולים. לדברי היחצ"ן שלה, מדובר היה בדלקת שהתפשטה לכליות, כיס המרה, הכבד ולבסוף גם למחזור הדם. 

דלקת בדרכי השתן היא בעיה נפוצה, שרבים סובלים ממנה, אך לרוב היא חולפת תוך כמה ימים, עם טיפול מתאים. אז איך היא יכולה להוביל לסכנת חיים?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מה זה דלקת בדרכי השתן?

לרוב הן נגרמות בשל זיהום חיידקי והן נפוצות הרבה יותר בנשים, לעומת גברים. הסיבה לכך היא אנטומיה, שאצל נשים מאפשרת לדלקת באזור זה להתפתח בקלות. המרחק של השופכה מפי הטבעת אצל נשים קצר יותר מגברים. השופכה, שאחראית לניקוז כיס השתן קצרה יותר - וגם הנרתיק יכול לאגור חיידקי צואה. הזיהום לרוב יותר יגיע מפי הטבעת, שכן שם מצויים חיידקים שונים המופרשים בצואה שיכולים להוביל לזיהום כאשר הם מגיעים לדרכי השתן. התסמינים לרוב כוללים צריבה בזמן מתן שתן, תכיפות במתן שתן, גם כשיש לכם למעשה מעט שתן בשלפוחית.

מתי זיהום בדרכי השתן נעשה מסוכן?

לרוב, הטיפול בדלקת בדרכי השתן יכלול אנטיביוטיקה והדלקת תחלוף תוך ימים מספר. אך במקרים מסוימים, הזיהום עשוי להיות חמור יותר, במיוחד אצל מטופלים עם מחלות רקע שנמצאים בסיכון. למרות התסמינים הידועים של דלקת בדרכי השתן, ישנם אנשים שכלל לא יסבלו מתסמינים ולפיכך לא ידעו שהם סובלים מזיהום באזור, מה שיכול להוביל להתפשטות של הזיהום לכליות. בשלב הזה, כבר יופיעו תסמינים, כמו חום גבוה, צמרמורות, כאבים בגב, בצד הגוף ובאזור המפשעה, בחילות, הקאות, שתן עכור, מלווה בדימום או בעל ריח לא נעים. בנוסף לכך תהיה תכיפות בהטלת שתן, כמו גם כאבים. 

דלקת בדרכי השתן (צילום:  mi_viri, shutterstock)
הדלקת יכולה להתפשט לכליות | צילום: mi_viri, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגל המגונה שהפך למסוכן יותר בזמן הקורונה
>> התחסנה והניקה במקביל – ועוררה סערה
>> 4 מזונות מאסט לתוחלת חיים ארוכה

אם הזיהום לא מטופל בזמן, הוא יכול להמשיך להתפשט בגוף ולהגיע למחזור הדם ובכך להוביל למצב שנקרא בקטרמיה - מצב שבו ישנם חיידקים בזרם הדם. במקרים קיצוניים זה עלול לגרום להתפתחות של אלח דם (ספסיס), מצב מסכן חיים שבו מערכת החיסונית מגיבה בחריפות לזיהום בגוף. 

"ברגע שהזיהום חודר למחזור הדם, הוא יכול להגיע לכל איבר", מסבירה ד"ר ג'ניפר לינהן, אורולוגית ומרצה במחלקה לאורולוגיה אונקולוגית במכון ג'ון וויין בקליפורניה לאתר Prevention. "הגוף נכנס להלם - לפעמים המטופל יסבול מאי-ספיקת כליות ומכשל בכבד והגוף יקרוס". עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר במצב נדיר אצל אנשים בריאים. כמו כן, בשלב שהזיהום מגיע לכליות קל יותר לזהות אותו ולמנוע התדרדרות נוספת. אך עדיין חשוב לא להתעלם מהתסמינים, לפנות לייעוץ רפואי ולטפל בדלקת בדרכי השתן בזמן.