אל תצפו לשמות של מחלות אקזוטיות ברשימה הזו: הסכנות הכי מפחידות אורבות לכם דווקא בשמות מוכרים למדי, שבדרך כלל גרמים לנו לפהק ולהעביר דף בעיתון. "כשמדברים על מחלות שקטות אנשים חושבים קודם כל על סרטן", אומר פרופסור אמנון להד, רכז רפואת משפחה של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים. אבל לדבריו, הסרטן הוא רק השלישי ברשימה – מה שבאמת הולך להרוג אתכם הם יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

יתר לחץ דם

"יתר לחץ דם הוא מאוד שכיח, ובגלל שאפשר למנוע אותו – אני ממקם אותו במקום הראשון ברשימה", אומר פרופסור להד. קוראים לו "הרוצח השקט", וכשמו כן הוא – בלתי מורגש לחלוטין, אבל קטלני. "במרבית המקרים גם אם אתה סובל מלחץ דם גבוה, אתה פשוט לא תרגיש שום דבר מיוחד", מוסיף פרופ' להד. "בערכים גבוהים במיוחד כבר מרגישים תעוקה בלב או תחושה כללית רעה, אבל ברוב המקרים אין כל תסמינים". במילים אחרות, אתם יכולים להרגיש נהדר – ויום אחד פשוט להתמוטט מהתקף לב או מדימום מוחי, ללא כל נורת הזהרה קודמת.

אמה'לה, מה אפשר לעשות?
כבר מגיל 18 מומלצת מדידת לחץ דם אחת לחמש שנים. מעל גיל 40 כדאי למדוד פעם בשנתיים, כי הסיכון ללקות בלחץ דם גבוה עולה. מעל גיל 55 – בדקו פעם בשנה.

כולסטרול

גם רמות גבוהות של כולסטרול מסכנות את כלי הדם של המוח ועשויות לגרום למחלות לב. "אין לכולסטרול גבוה שום סימן, אי אפשר להרגיש את זה", מבטיח פרופסור להד. בדומה ליתר לחץ הדם, גם במקרה של כולסטרול גבוה אתם יכולים לחיות לכם באושר את חייכם ויום אחד ללקות בהתקף לב או באירוע מוחי מסכן חיים.

אמה'לה, מה אפשר לעשות?
גם מי שאין לו היסטוריה משפחתית של כולסטרול כדאי להתחיל בדיקות לשומנים בדם החל מגיל 35 לגברים ו-40 לנשים, וזאת כי נשים נוטות לחלות מאוחר יותר.

לחץ דם (צילום: LeventeGyori, Shutterstock)
הרוצח השקט. בדיקת לחץ דם | צילום: LeventeGyori, Shutterstock
 

סרטן המעי הגס וסרטן השד

"במקום השלישי ברשימה מגיעות מחלות הסרטן, שהן בנות מניעה או גילוי מוקדם", אומר הפרופסור. מתוך למעלה ממאה סוגי סרטן, רק לבודדים יש מבחן יעיל שמגלה אותם מוקדם, ורק לשניים מהם יש המלצה לבצע בדיקות. "אנחנו ממליצים על ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד, כי הוכח שהבדיקה הזו יותר מועילה ממזיקה. הרעיון הוא למצוא את הגוש בשד לפני שהאישה מרגישה בעצמה שהוא מציק לה".

עוד ב-mako בריאות:
>> לרזות בקטע רע: הכירו את מחלת ההקאות הנדירה
>> בגלל הפטריה: למה אסור להישאר בבגד ים רטוב?
>> 7 פירות שהם יותר בריאים ממה שהם נראים

אמה'לה, מה עוד אפשר לעשות?
נשים בסיכון רגיל, שאין להן במשפחה היסטוריה של סרטן השד, צריכות לבצע בדיקת ממוגרפיה פעם בשנתיים החל מגיל 50 ועד 75. אין המלצה רשמית של משרד הבריאות לבצע בדיקת שד ידנית של רופא כירורג פעם בשנה מעל גיל 30 - זהו מיתוס. פרופ' להד טוען שלא הוכח שהבדיקה הזו מורידה את שיעור התמותה מהמחלה.

הבדיקה השנייה היא בדיקת דם סמוי בצואה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, ופרופסור להד ממליץ לבצע אותה ולאו דווקא קולונוסקופיה. המלצת משרד הבריאות היא לבצע בדיקת דם סמוי אחת לשנה החל מגיל 50 ועד גל 75.

סרטן הלבלב וסרטן הריאות

שני הסרטנים הקטלניים האלה יתגלו מאוחר במירב המקרים – כאשר החולה יתחיל להרגיש בתסמינים, הגידול כבר יהיה מתקדם מאוד.

אמה'לה, מה אפשר לעשות?
"לא לעשן ולא להגזים עם אלכוהול", אומר פרופ' להד. לדבריו, בשני הסרטנים האלה אין ממש בדיקות אפקטיביות מקדימות שיכולות להציל חיים. "גם אם אני אעשה לבן אדם סי-טי כולל על כל הגוף אחת לשנה, אני כנראה לא אציל אותו - והקרינה עלולה אפילו להזיק לו, ולכן כמובן שזה לא מומלץ. בדיקות סי-טי במינון קרינה נמוך כן מומלצות לאנשים בקבוצת הסיכון, כמו מעשנים כבדים בעבר או בהווה".

_OBJ

מתי מישהו שמרגיש מצוין צריך לחשוד שמשהו בכל זאת לא בסדר, ולגשת לראות רופא? לדברי פרופ' להד, יש כמה תסמינים שצריכים להדאיג אתכם – גם אם אתם מרגישים ומתפקדים בסדר גמור. אם אתם מזהים ירידה במשקל שלא בעקבות דיאטה, ובכל זאת קבועה ומתמשכת, גם אם במספרים קטנים; אם אתם מזיעים בלילות ולא נמצאים בגיל המעבר; אם יש לכם חום גבוה אפילו במעט מהממוצע שלכם וזה לא מוסבר ונמשך מעל לשלושה שבועות; אם אתם חשים בלוטות מוגדלות במפשעה או בצוואר במשך מספר שבועות; אם יש לכם שינוי ביציאות, עצירות מתמשכת או שלשולים מתמשכים, ושלא בגלל שינוי תזונה – לכו לראות רופא.

ואם אתם פשוט מרגישים מצוין – אין צורך ללכת סתם ולעשות בדיקות מיותרות. לדברי פרופ' להד, זה לא יציל אתכם. "מחקרים מראים שאין צורך ללכת כל שנה לבדיקה שגרתית של רופא אם אין שום סיבה לדאגה, כי הנוהל הזה לא הוכח כמקטין תמותה. הרבה יותר חשוב מהגילוי המוקדם הוא המניעה: אורח חיים בריא, תזונה נכונה, משקל תקין (לא בהכרח רזה), הימנעות מעישון. פעילות גופנית הוכחה כמקטינה את הסיכוי לחלות בסרטן, במחלות לב, באוסטאופורוזיס ובדמנציה".

>> המדריך שיפתור את בעיית השינה שלכם