כל תחילת חורף המחלקות הפנימיות בבתי החולים מתמלאות בחולים עם סיבוכי שפעת והצטננות. גם בקיץ רבים חושבים שהמזגנים גורמים להם לחלות. לשתי התופעות יש אחיזה מסוימת במציאות, אולם הקשר בין השינויים במזג האוויר למחלות הוא עקיף או נסיבתי בלבד. גם אם לא מוסכם עדיין מהו הקשר הזה בדיוק, דבר אחד נראה ודאי – הטמפרטורה לבדה אינה משפיעה על הסיכון לחלות, שכן איננו חולים בגלל הקור אלא בגלל חשיפה לנגיפים וחיידקים. אולם השינויים בטמפרטורה מלווים בשינויים נוספים, שאכן מגבירים את הסכנה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מחקרים רבים אכן מדווחים על עלייה במחלות של מערכת הנשימה ובאשפוזים כאשר חלה ירידה בטמפרטורות. יש לכך כמה סיבות, שמידת החשיבות של כל אחת מהן אינה ברורה עדיין.

ראשית, נגיפים מסוימים, ביניהם כמה מנגיפי ההצטננות, משגשגים בטמפרטורות נמוכות, וסיכויי ההישרדות שלהם במעבר בין בני אדם, וכך גם סיכויי ההדבקה, עולים ככל שהטמפרטורה והלחות יורדות. לזה מצטרפת העובדה שבמזג האוויר קר ויבש, גם הרקמות הריריות בגוף מתייבשות, למשל באף ובריאות, ולכן הגוף פגיע יותר להתקפות של מחוללי מחלות כמו נגיפים וחיידקים.

בנוסף, כשקר אנשים נוטים לשהות בחדרים סגורים, שבדרך כלל גם אינם מאווררים מספיק, דבר שמעלה את הסיכוי להדבקה ואת הקצב שלה אם אדם חולה נמצא באותו חלל. ולבסוף, סקירה ספרותית מקיפה מ-2016 קובעת כי הסיבה העיקרית למחלות כשהטמפרטורות יורדות (בשונה מתקופות שבהן הטמפרטורה נמוכה אך יציבה) היא התעוררות של נגיפים רדומים בגוף עקב שינויי הטמפרטורות בגוף הנשא.

גבר חולה (צילום: Estrada Anton, Shutterstock)
נגיפים מסוימים משגשגים בטמפרטורות נמוכות | צילום: Estrada Anton, Shutterstock

מחלות אביב וקיץ

כשמזג האוויר מתחמם רואים התפרצות של מחלות אחרות, הפעם בהשפעת אלרגיות עונתיות. כשהגוף נאבק באלרגיה אביבית אופיינית לאבקנים הוא הופך הרבה יותר פגיע להתקפות של נגיפים וחיידקים.

בנוסף, לא פעם התקפי אלרגיה מציגים תסמינים דומים להצטננות. למשל קדחת השחת היא מושג שנולד ממה שנתפס בזמנו כמחלה שהייתה פורצת בקרב חקלאים בעונת האסיף בסוף הקיץ. בדיעבד התברר שמדובר בהתקף אלרגיה חריף  ולא במחלה נגיפית או חיידקית כפי שסברו בעבר.

באשר למזגנים, במיוחד בקיץ הישראלי כשכל החדרים ממוזגים, מוכרת תסמונת הבניין החולה – תופעה שבה אנשים שגרים או עובדים בבניינים שבנויים בצורה מסוימת מדווחים על כאבי ראש, עייפות ובחילות בעת השהות בבניין. אחת הסיבות לתופעה היא אוורור לא מספק, וכמובן השימוש במזגנים.

עוד ב-mako בריאות:
>> הלם: חובה לשטוף אבוקדו לפני שחותכים אותו
>> כך דרו ברימור השילה 11 ק"ג תוך שלושה חודשים
>> מפלוצים ועד לחוסר סקס: הכתבות הנקראות ביותר ב-2018

גם כאן טמפרטורת המזגן עצמה אינה הסיבה למחלה, אולם במזגן שלא מנקים בתדירות גבוהה מצטברת לחות שמספקת כר פורה להתפתחות של פטריות וחיידקים. חלקם נפלטים מהמזגן ונישאים באוויר ועלולים לגרום לבעיות במערכת הנשימה. בנוסף, המזגן ממחזר את האוויר בתוך החדר או הבניין ואינו מכניס אוויר חדש. כך חומרים מזיקים וחיידקים מופצים בתוך החלל הממוזג. ולבסוף, המזגן מייבש את האוויר בחדר, וכאמור אוויר יבש מעלה את הפגיעות של הגוף לחיידקים ולנגיפים.

אם כן, עונות המעבר אכן עלולות לגרום בעקיפין למחלות מאחר שהן מחלישות את הגוף וחושפות אותו למחוללי מחלות. לכן הרופאים ממליצים בין השאר להקפיד מאוד על חיטוי הידיים בחורף, לחמם בצעיף את אזור האף מחומם, להתרחק מאנשים חולים, וכשנמצאים בחדרים ממוזגים כדאי להתאוורר מדי פעם באוויר הצח ולנקות את המזגן בתדירות גבוהה.

* נטליה גויכמן היא דוקטורנטית במכון ויצמן למדע וכתבת באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

האפליקציה של מגזין דוידסון בגוגל פליי או ב-App Store