המרדף של בני האדם אחר האושר קיים כנראה מאז ומתמיד, ובתקופה האחרונה, אולי יותר מאי פעם, כולנו מחפשים משהו שיכניס לחיים שלנו קצת איזון ושלווה. ומה אם נגיד לכם שישנה דרך, מוכחת מדעית, לשפר את הרגשתכם, להפחית את הסטרס ולהשתחרר מהרגשות השליליים? 

מדיטציה היא שם כולל להרבה מאוד גישות ושיטות שונות של תרגול רוחני שמטרתו להביא אותנו לבהירות מחשבתית ושלווה נפשית, רוב סוגי המדיטציה הגיעו מהמזרח, והיום היא נפוצה מאוד גם בעולם המערבי. למעשה אין דרך אחת נכונה לעשות מדיטציה אלא אלפי גישות וטכניקות תרגול שונות, ויש גם לא מעט סיבות טובות לתרגל מדיטציה, בהן כמה יתרונות מוכחים מרכזיים:

  1. מדיטציה משפרת את יכולות הלמידה והזיכרון –  לא מעט מחקרים נעשו על השפעות המדיטציה על המוח שלנו, וכמה מהם מצאו קשר בין תרגול מדיטציה לבין גירוי אזורים במוח הקשורים לזיכרון, ריכוז ולמידה. מחקר אחד על סטודנטים שלמדו שיעורי מיינדפולנס ארבע פעמים בשבוע במשך שבועיים הראה כי יכולת זיכרון העבודה שלהם השתפרה באותה תקופה. מחקרים אחרים הראו כי מדיטציה עוזרת להגדיל את נפח החומר האפור במוח, כולל חיזוק אזורים במוח המסייעים בלמידה, זיכרון, קוגניציה ו-ויסות רגשי.
  2. מדיטציה מפחיתה מתח וחרדה– למצבי סטרס ממושך יש השפעה שלילית לא רק על מצב הרוח שלנו אלא גם על הבריאות שלנו. מחקרים מצאו שתרגול מדיטציה יומיומי יכול לתרום לתחושת שלווה, רוגע ואיזון ואף לווסת תגובות פיזיולוגיות הקשורות למצבי דחק או לחץ כמו למשל קצב הלב, קצב הנשימה ולחץ דם.
  3. מדיטציה מסייעת להיפטר ממחשבות שליליות – לפעמים מרוב נסיונות לא לחשוב על משהו, אנחנו חושבים רק עליו, ומאוד קל ליפול לזה כשמדובר במחשבות שליליות, דאגות, ותסכולים. מדיטציה הכוללת חזרה על מנטרה יכולה לעזור לצאת מהלופ השלילי ולהשתחרר מהמחשבות האלו. אמירת מנטרה היא  אחת הדרכים הוותיקות ביותר למדיטציה, והוכח שיש לה השפעות עמוקות אם היא נעשית בצורה עקבית. המנטרה עצמה יכולה להיות כל ביטוי או משפט חיובי שמתאים לסיטואציה.

מדיטציה לילדים היא המפתח ליצירת מבוגרים חזקים>>

אישה מתרגלת מדיטציה (צילום: fizkes, shutterstock)
העיקר שיהיה לכם נוח | צילום: fizkes, shutterstock

אז איך מתחילים?

  • כאמור אין דרך אחת נכונה, ישנן שיטות רבות לתרגל מדיטציה, כאלו שמתמקדות בנשימה, וכאלו שמתבססות על חזרה על מנטרה מסוימת, מדיטציות מונחות, ומדיטציות פשוטות שכל אחד יכול לבצע עם עצמו. הטיפ הראשון שלנו הוא למצוא מדיטציה שמדברת אליכם. היום יש לא מעט אפליקציות, פודקאסטים, סרטונים ואפילו סדרות טלויזיה, שמדריכים בביצוע המדיטציה ויעזרו לכם למצוא את התרגול שהכי מתאים לכם.
  • למרות הסעיף הקודם, ההמלצה השנייה שלנו היא לא להתפזר. ברגע שהחלטתם באיזו מדיטציה אתם רוצים להתנסות נסו להתמיד בה במשך כמה ימים, ואל תקפצו מסוג תרגול אחד לאחר.
  • התחילו בהדרגה, אף אחד לא מצפה שמיד תתחילו לתרגל שעה ביום, גם אם בהתחלה אתם מצליחים לתרגל רק כמה דקות ביום, או אפילו דקה אחת של נשימות והקשבה, זה בסדר גמור. נסו בכל יום להחזיק קצת יותר, אבל גם אל תתעקשו לעשות יותר ממה שאתם מצליחים בכוח.
  • בחרו סביבה נעימה, תרגול מדיטטבי מצריך שקט, לכן מצאו סביבה בה אין לכם הרבה הסחות דעת. שבו בצורה שנוחה לכם, זה ממש לא חייב להיות על הרצפה וגם לשבת על המיטה או הספה זה בסדר גמור, העיקר שנוח לכם.
  • בחירת זמן ומקום קבועים לתרגול המדיטציה יעזרו לכם לבסס הרגל. ההמלצה היא לבצע את התרגול בשעות הבוקר, אבל כל זמן שתבחרו הוא טוב כל עוד אתם מקפידים עליו.