בטן הריונית (צילום: mako)
הלך הרוח הקיבתי תלוי בשליש | צילום: mako
לפעמים נדמה שלקיבה של אישה בהריון יש השפעה מיסטית בלתי מוסברת על סביבותיה. אין הרי מי שיותיר גחמה קולינרית של אישה הרה ללא מענה, וכל אחד מאיתנו יכול בקלות למצוא את עצמו בשלוש לפנות בוקר עמל על הכנת קבב רומני, או תר ברחבי העיר, בגשם הסוחף, אחר גלידת פקאן עם חתיכות בפנים.

אשר על כן, לבשל בשביל נשים בהריון זו משימה לא קלה בכלל. זה לא טעים להן, זה לא בריא להן, זה בכלל עושה להן בחילה – והסיכוי שהן יואילו להגיד מה בא להן, ועוד להחזיק בחשק הזה עד שהוא יהיה מוכן, קטן עד אפסי.

בדיוק מהסיבה הזאת, בישול לאישה בהריון צריך לכוון בעיקר להלך הרוח הקיבתי שמלווה את שליש ההריון שבו היא נמצאת. גם זה משתנה מהרה להרה, אבל יש מתכונים שכמעט תמיד עובדים.

מה לא

לפני שנתחיל, הנה הדברים שכדאי שתשמרו מהם מרחק – אם אתם לא רוצים למצוא את עצמכם עם אורחת הרה ומנה שאסור לה להתקרב אליה: 

• דג חי או בשר נא (מה שאומר שאין סושי, סטייק טרטר, סביצ'ה, קרפצ'ו או אפילו סטייק מדיום רייר) 

• ביצים לא עשויות (ותרו מראש על מיונז, קרם לעוגה על בסיס ביצה חיה, ביצת עין או ביצה רכה) 

• חלב לא מפוסטר (אמרו יפה שלום גם לגבינות העבשות כמו ברי, רוקפור וקממבר) 

• יש גם כאלו שנמנעות מכבד עוף בכל צורה שהיא, מנקניקים, ממרווה (המכילה מעט הורמון נשי שעשוי אפילו להזיק), והרוב מוותרות כמעט כליל על קפה ואלכוהול.

 

השליש הראשון – צמחים, עשבים ופחמימות

בשליש הראשון של ההריון מרבית הנשים חוות ירידה בתיאבון, בחילות והקאות. בשלב זה רובן יעדיפו ארוחות קלות, מרעננות, עדינות בטעמים ודלות בשומן. רכיבים כמו לימון, נענע וג'ינג'ר מקלים על הבחילה, וכדאי לשלב אותם בבישול.

סלט עשבים לשליש הראשון
מלבד נענע ולימון, מככבים בסלט הזה גם שקדים שמקלים על צרבת (סימפטום שעשוי ללוות את ההריון כולו), ועשירים בסידן שמסייע לגוף האם ולעובר.

צרור גדול של פטרוזיליה
צרור גדול של נענע
צרור של ארוגולה
צרור עלי בייבי בוקצ'וי (עלי כרוב סיני צעיר, מאוד מרעננים וטעימים - ניתן להשיג בשווקים ובחלק מרשתות המזון)
15 שקדים טבעיים (לא קלויים, קלופים או מומלחים) חתוכים גס ולא אחיד
5 משמשים מיובשים ללא תוספת סוכר, פרוסים לפרוסות דקיקות (כדאי לרכוש את המשמשים האורגניים, הם הרבה יותר טעימים)
3 כפות שמן זית
מיץ מלימון שלם

ג'ינג'ר (צילום: SXC)
ג'ינג'ר. שלבו אותו בתפריט בשליש הראשון | צילום: SXC
את כל העשבים מניחים במסננת ומזרימים מעליהם מים. לאחר שהם שטופים היטב מנערים ומייבשים.
חותכים את כל סוגי העשבים והעלים בחיתוך שהוא לא גס אך לא קצוץ.
מעל להבה נמוכה מטגנים את השקדים בשמן הזית, תוך כדי נענוע של המחבת והפיכת השקדים מדי פעם עד להשחמתם. פעולת הטיגון אמורה לקחת כ-4 דקות.
את השקדים המטוגנים ואת השמן עצמו מוסיפים לעלים החתוכים, מוסיפים את המשמשים והלימון וממליחים. מערבבים ומניחים בצד למספר דקות, שבמהלכן הטעמים מתאזנים והמשמש סופג את הנוזלים ומתנפח.
בלא מעט מקרים, בחילות קשורות לצניחה ברמות הסוכר. פחמימות מורכבות עוזרות לשמור על רמת סוכר יציבה, ולכן אם החלטתם ללוות את הסלט הזה בלחם, מומלץ כזה מחיטה מלאה.

השליש השני – ויטמינים, ויטמינים, ויטמינים

בשליש השני של ההריון הבחילות אמנם שוככות, אבל אז מתחילה העצירות (שינויים הורמונליים גורמים לכך שהמעיים פועלים ומתרוקנים לאט יותר, למקרה שתהיתם). אז גם מתפתחות אותן תאוות הפכפכות לשילובים ביזאריים של מאכלים, ומתעורר הצורך לאכול מיד, אבל מיד כשחשים רעב. אם בריאותכם יקרה לכם, אגב, החזיקו תמיד איזה חטיף בשלוף כדי להרגיע את ההרה המורעבת שלצדכם.

יש מחקרים שטוענים שחשק של נשים בהריון קשור קשר ישיר לחסכים תזונתיים. זאת אומרת שאם הצורך לסידן וברזל עולה בשלב זה של ההריון, אלה בדיוק המחסורים שמהם יסבלו הנשים ההרות, ולכן מאכלים שעשירים בהם יהיו אידיאליים. גם כאן חשוב לזכור את רשימת האיסורים שדיברנו עליה, ולקחת בחשבון את העצירות והצרבות. המאכלים צריכים להיות לא מכבידים, לא חומציים ולא מטוגנים (שני האחרונים רק יחמירו את הצרבת), ועדיף שיהיו עתירים בברזל וסידן, וכמובן בסיבים תזונתיים.

עוף בפירות יבשים
5 בצלים פרוסים לטבעות
עוף שלם חתוך ל-8 מנוקה מהעור ומגידים (פה טמון הברזל)
10 שזיפים מיובשים מושרים כמה שיותר זמן במים (עד לילה)
10 משמשים מיובשים חתוכים גס (כאן טמון הסידן)
5 תאנים מיובשות חתוכות גס (גם כאן)
כוס יין לבן (אל דאגה, לא עוברים פה על איסור האלכוהול - כולו מתנדף במהלך הבישול)

מחממים תנור ל-160 מעלות. מוציאים את השזיפים מהמים, חותכים לשניים ומחלצים מהם את הגלעין.
בסיר שניתן אחר כך להכניס לתנור (אחד ללא ידיות פלסטיק) מטגנים את פרוסות הבצל מעל להבה נמוכה במשך כ- 20 דקות, עד שהן משחימות מעט ומפרישות נוזלים. מוסיפים את נתחי העוף ומטגנים כ-10 דקות נוספות. מוסיפים לסיר את הפירות היבשים ואת היין ומעבירים לתנור למשך כשעה.

סלמון צרוב (צילום: soozone, stock_xchng)
סלמון. חזק באומגה 3 | צילום: soozone, stock_xchng

השליש האחרון – דגים, סידן ושומשום

בשליש האחרון של ההריון מפתח העובר הטרי את תאי המוח שלו בקצב מואץ. כדי לסייע לקטנצ'יק יכולה האם לצרוך כמויות גדולות של חומצת שומן לא רוויה (ממשפחת אומגה 3), שתעזור גם לה לחזק את הזיכרון (שהרי ידוע שלנשים בהריון יש בעיות זיכרון לא קלות). חומצת השומן מצויה במינון די גבוה בדגים של מים קרים כמו מקרל, סלמון אטלנטי, הליבוט, הרינג, טונה, בס ועוד.
בתקופה זו, אגב, הצורך בסידן מרקיע שחקים. ריכוז גבוה במיוחד שלו נמצא בשומשום מלא, ופחמימות הרי תמיד מתקבלות בברכה, ולכן – להלן מתכון ללחם עם שומשום. בשביל לסגור פינות ולהוסיף לו גם אומגה 3, מומלץ להכין ממנו כריך טונה.

לחם שומשום
2 כיכרות
½ 1 כוסות מים
1 כף שמרים יבשים
¼ כוס דחוסה סוכר חום
¼ כוס מולסה או דבש
¼ 2 כוסות קמח חיטה מלאה
¼ כוס שמן קנולה (ניתן להוסיף לשמן 3-4 טיפות של שמן שומשום, שרק יעשירו את האם)
¾ כוס שומשום מלא
¼ כוס כמח תירס טחון בינוני
½ 2 כפיות מלח
3 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
½ 5-5 כוסות קמח רב תכליתי (לבן)

מכניסים את המים החמימים לקערה, וזורים מעליהם את השמרים היבשים יחד עם קמצוץ סוכר חום. בעזרת מיקסר או מטרף ידני מערבבים עד להמסה מלאה. מניחים את התערובת בשקט למשך כ-10 דקות עד שהיא מעלה מעט קצף.

מוסיפים את הסוכר החום, המולסה או הדבש והקמח המלא. מערבבים (ביד או במיקסר) עד לקבלת עיסה חלקה. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד לשעה.

מוסיפים את השמן, השומשום, קמח התירס, הביצים, המלח, וכוס אחת של קמח לבן, ומערבבים עד שמתקבלת עיסה חלקה. לצורך השלבים הבאים, מי מכם שעבד עד כה עם מטרף ידני יעבור לכף עץ, ומי שעבד עם מיקסר יעבור לוו הלישה. לעיסה שהתקבלה מוסיפים חצי כוס קמח לבן ומערבבים עד לספיגה. תוך הוספה של חצי כוס בכל פעם, מערבבים פנימה את יתרת הקמח הלבן.

הופכים את הבצק על משטח מקומח ולשים בעדינות עד שהבצק הופך לחלק ומאבד את הדביקות. במהלך הלישה, אם אתם מרגישים שהבצק דביק מדי, ניתן להוסיף מעט קמח (ככפית בכל פעם) אך שימו לב - ככל שתעבדו יותר את הבצק, כך הוא יספוג יותר קמח והכיכר תצא נוקשה יותר, לכן תהליך העיבוד בשלב זה לא צריך לארוך יותר מ- 4-5 דקות. בסופו של דבר, יוצרים מהבצק עיגול מעוגל.

משמנים את הקערה ממקודם ומעבירים אליה את עיגול הבצק. מסובבים אותו סביב כך שכולו יתכסה במעטה שמן. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לשעה נוספת של התפחה.

מעבירים את הבצק למשטח מקומח וקורצים ממנו שני כדורים. מניחים יריעת נייר אפייה מעל רשת התנור (מחוץ לתנור, כמובן), משמנים אותה ומפזרים מעליה מעט קמח תירס. מבלי לעבד את כדור הבצק, מעבירים אותו לנייר האפייה ומניחים בצד להתפחה אחרונה של כחצי שעה עד שעה.

20 דקות לפני האפייה מחממים תנור ל-170 מעלות ומניחים בתחתית התנור תבנית מלאה במים. בעזרת סכין יוצרים שלושה חתכים מקבילים, בעומק של חצי סנטימטר, משני צדי הכיכרות. מעבירים לתנור את הרשת ועליה נייר האפייה וכיכרות הלחם. אופים כ-35-40 דקות עד להזהבה אחידה.

>> לעצמכם, אתם מוזמנים להכין ארוחה אמריקאית של נאגטס ותפוחי אדמה