תפוחים ירוקים (צילום: Willie  B. Thomas, Istock)
תפוח זה מעולה לכם | צילום: Willie B. Thomas, Istock

בשנים האחרונות אפשר לשמוע יותר ויותר את צירוף המילים "מזון על" או "סופר פוד". הכוונה היא למזונות שמכילים תועפות של נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ועוד, ועוזרים למנוע מחלות כרוניות, לאזן סוכרת ולהוריד לחץ דם ועוד דברים לא נחמדים.

אז חוץ מזה שכדאי לכם לצרוך אותם באופן קבוע, דעו לכם שחלק ממזונות העל יכולים גם לסייע להורדה במשקל. כמובן שכמו בכל דיאטה מאוזנת אנחנו לא ממליצים לאכול אך ורק את המזונות הבאים, אבל שילוב נכון שלהם בתזונה יכול בהחלט לסייע למשטר הדיאטה שלכם. הנה 8 מזונות שכדאי שתכירו יותר מקרוב.

עגבניות

הן דלות בקלוריות, מהוות מקור מצוין לנוגדי חמצון וויטמינים A ו-C, מלאות בליקופן ויכולות לסייע למניעת סרטן ומחלות לב. והן גם טעימות לאללה. היום אפשר למצוא כל כך הרבה סוגים של עגבניות - חממה, תמר, שרי, צהובות, מנומרות ועוד - שפשוט אי אפשר לסרב להן. הן מעולות בסלטים וכתוספת ירק טרי בצד, אך גם כשהן מבושלות בתוך רוטב הן עושות את העבודה.

סלמון על מצע של שעועית ירוקה ואורז מלא (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
סלמון עם אורז מלא ושעועית ירוקה | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

סלמון

הסלמון הוא סופר-דג – מלא באומגה 3, סידן וחלבון, ויש בו תכולה נמוכה מאוד של שומן רווי. הדרך העדיפה לצרוך אותו היא בתנור, אך גם טיגון קל במחבת עם מעט מאוד שמן יעבוד כאן. הכי כדאי להגיש אותו עם תוספת של אורז מלא וירק ירוק מאוד, כמו שעועית ירוקה או אפונה, כדי לאכול ארוחה מאוזנת שתשביע אתכם לאורך זמן.

>> למתכון: סלמון עם אורז מלא ושעועית

תה ירוק

אנחנו יודעים שחם לכם, אבל מה לעשות שתה ירוק מאיץ את חילוף החומרים, עשיר בנוגדי חמצון, עוזר בהורדת כולסטרול ואפילו עוזר לשריפת אנרגיה גבוהה יותר. מאחר שהוא מכיל כמות קטנה יחסית של קפאין (אך לא נטול קפאין), אפשר לשתות ממנו כמות גדולה יותר במהלך היום. כך או כך, מאוד כדאי לסיים את הארוחה בשתייה של תה ירוק חם.

תרד

כנראה שפופאי צדק בהעדפות הקולינריות שלו. בתרד יש כמות גבוהה של נוגדי חמצון ושל הוויטמינים A, B, C ו-K. הוא דל בפחמימות וקלוריות, והולך טוב כמעט עם כל דבר – טרי בסלט עם מעט שמן זית וחומץ, בתוך מרק ומאפים, וגם מאודה עם ביצה עלומה או רכה בתוספת פרוסת לחם.

ילדה עם נמשים וטבעות בשיניים מוציאה לשון מעל ברוקו
די נו, אל תעשי פרצוף. זה טוב בשבילך | צילום:

ברוקולי

עשיר בוויטמינים A ו-C, ברזל, חומצה פולית וסיבים תזונתיים. הוא זמין כל השנה ועובד טוב בכל סוגי הבישול. בזכות הסיבים התזונתיים הברוקולי משביע הרבה יותר ממה שנראה. אפשר לאדות אותו, להפריד לפרחים קטנים ולהכין סלט אסייתי עם שום, בצל ירוק ושמן זית. אפשר גם לאכול אותו מאודה או מבושל עם מעט מלח, ואפילו אפוי בתנור.

תפוחים

יש ביטוי מפורסם באנגלית שאומר "An Apple a Day Keeps the Doctor Away"', ובעברית - תפוח ביום ירחיק את הרופא. התפוחים עשירים מאוד בסיבים, מה שאומר שהם עוזרים לתחושת השובע. כדאי לאכול תפוח לפני הארוחה, או כקינוח. אם מתעקשים לסגנן קצת את הקינוח, אפשר לאפות אותו עם מעט סוכר חום מעליו.

שיבולת שועל (צילום: istockphoto)
שיבולת שועל. תמיד תעדיפו את הסוג לא מהיר ההכנה | צילום: istockphoto

שיבולת שועל

גם שיבולת השועל עשירה בסיבים שעוזרים לתחושת השובע, והיא טובה להורדת כולסטרול. שיבולת שועל מלאה או ארוכת הכנה עדיפה על מהירת ההכנה, מאחר שיש בה יותר סיבים תזונתיים. למרות שמה, לוקח רק 5-6 דקות לבשל אותה (עם מים, או מים עם מעט חלב) והיא יכולה להוות בסיס נהדר לארוחת בוקר שתחזיק אתכם שבעים עד שעות הצהריים. אבל השימוש בשיבולת שועל לא חייב להיגמר בארוחת הבוקר - אפשר גם לשלב אותה במאפים, תבשילים, מרקים ועוד. 

שעועית

שעועית שחורה, אדומה ולבנה נמנות עם מזונות העל שטובים מאוד לדיאטה. יש בהן המון חלבון, הן אינן מכילות שומן רווי והן מהוות מקור מצוין לפחמימות מלאות, מגנזיום ואשלגן. מאחר שיש להן ערך גליקמי נמוך, הן עוזרות לתחושת השובע להישמר לאורך זמן. השעועית מצוינת כתוספת, אך יכולה גם להיות מנה עיקרית טובה ומשביעה.

>> למתכון: מרק שעועית מהיר

>> למתכון: סלט שעועית וחומוס

החכמתם? עכשיו תפיצו

>> בתנור של אביבה: קרקר בריאות
>> פנקייק קוואקר וקינמון