ביום שישי בצהריים עוד נראה היה כי לצרפת יש סיבה לשמוח. נתונים שפירסמהלשכת הסטטיסטיקה הלאומית הראו כי ברבעון השלישי היא שבה לצמוח לאחר כמה רבעונים של קיפאון, ונמצאת בדרכה לרשום את הצמיחה השנתית החדה ביותר מאז 2011. שר האוצר הצרפתי אף אמר כי ההאצה בהשקעות מבשרת טובות גם לצמיחה בשנה הבאה.

הצמיחה אמנם היתה חלשה מהצפוי, וגם תחזית הצמיחה השנתית של 1.1% עדיין נמוכה מהיעד הדרוש, לדברי כלכלנים, להורדת האבטלה בצרפת מ-10% - יעד שהנשיא פרנסואה הולנד הציב לעצמו כתנאי להתמודדות על כהונה נוספת ב-2017 - אך זו היתה בהחלט התקדמות.

עוד ב-mako כסף:

 

ואז, ב-21:17, אירע פיצוץ סמוך לאצטדיון סטאד דה פראנס בעת שבמקום התקיים משחק כדורגל בין צרפת לגרמניה. הפיצוץ התחיל סדרה של שישה פיגועי טרור שהתרחשו בזה אחר זה ברחבי הבירה הצרפתית וגבו את חייהם של 129 בני אדם לפחות. הולנד, שלא הספיק לנשום לרווחה מנתוני הצמיחה המעט מעודדים, הופיע בטלוויזיה סמוק לחיים ואמר כי דאעש, שנטל אחר כך אחריות על המתקפה, ביצע "מעשה של מלחמה".

קשה עדיין לדעת מה תהיה השפעתה של המלחמה הזאת - מתקפת הטרור הקטלנית ביותר באירופה זה יותר מעשור - על הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו, אך היא בוודאי תכביד על התאוששותה, ועל התאוששות הגוש כולו, שעדיין סובל מצמיחה חלשה, אבטלה גבוהה והרבה חובות.

הבורסה בפריז, שכבר היתה סגורה בעת שהתרחשו הפיגועים, צפויה ליפול עם פתיחתה מחר (אף שבשבוע האחרון ירדה בכל מקרה, על רקע התגברות ההערכות כי הריבית בארה"ב תעלה ונתונים כלכליים מאכזבים באירופה), אך הירידה ככל הנראה לא תהיה ארוכת טווח.

אירועי הדמים בצרפת - דקה אחר דקה (צילום: רויטרס)
הרחובות הריקים של פריז הם חדשות רעות מאוד לכלכלה | צילום: רויטרס
מחקרים שבדקו את המגמות בשווקים בימים שלאחר פיגועי טרור, מצאו כי הבורסות נוטות לרדת ביום הפיגוע ובימים שלאחר מכן, אך הן מתאוששות בדרך כלל במהירות. כך, למשל, ביום הפיגוע במשרדי השבועון הסאטירי "שרלי הבדו" בינואר השנה, שבו נהרגו 12 בני אדם ושהיה עד ליום שישי האחרון פיגוע הטרור החמור ביותר בפריז מאז 1961, נשארה הבורסה בפריז ללא שינוי, ויום לאחר מכן היא עלתה. כעבור יומיים, ביום הפיגוע במרכול הכשר בעיר, ירדה הבורסה ב-1.6%, אך בימים הבאים היא התאוששה.

ואולם גם אם מתקפת הטרור לא תרתיע את המשקיעים בבורסה, היא כבר עכשיו מרתיעה את האנשים ברחוב. בעקבות גל הפיגועים והחששות מפני אירועים דומים, בוטלו כל אירועי הספורט בפריז בסוף השבוע, מוזיאונים ואתרי תיירות, בהם מגדל אייפל ופארק יורודיסני, היו סגורים, וגם להקת U2 ביטלה את הופעתה שתוכננה להתקיים אתמול בפריז. בנוסף, נותרו אתמול סגורים בתי ספר, ספריות, בריכות שחייה, חדרי כושר ושוקי אוכל. משרד התרבות של צרפת הודיע כי המוזיאונים, אולמות המופעים ואתרי תרבות נוספים יישארו סגורים גם היום.

סקר שפורסם בצרפת ביום שישי בבוקר, עוד לפני המתקפה, מצא כי טרור הוא גורם הפחד השני בחשיבותו בעבור הצרפתים, אחרי האבטלה (שבאופן אירוני יש הטוענים כי היא הגורם להצטרפותם של צעירים מוסלמים ומיואשים לדאעש). רבים בצרפת ובאירופה כולה בוודאי יעדיפו כעת להישאר בבית ויימנעו מהגעה לחנויות הכלבו ולקניונים דווקא בתקופה שלקראת חג המולד, העונה שנחשבת לעונת הקניות החזקה ביותר בכל העולם הנוצרי. הצריכה הפרטית, שהיתה אחד הגורמים לחזרתה של צרפת לצמיחה, תיחלש שוב.

וצרפת - וגם גוש היורו - יצטרכו שוב לקוות כי הבנק המרכזי של אירופה, שרמז כי הוא עשוי לנקוט תמריצים נוספים לעידוד הכלכלה, ייחלץ שוב לעזרתם.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
מע"צ ניפחה את הרווח לקבלנים - הנהגים נפגעו בתאונות
תשובה מהמר על 143 מיליון דולר