חברי הכנסת דאגו לתוספת שכר לעצמם, אבל במקביל הצביעו על הפחתת תקרת השכר לזיכוי מס מהפרשות לפנסיה מפי 4 מהשכר הממוצע במשק לפי 2.5 מהשכר הממוצע במשק. מה זה אומר? כל מי שחוסך לפנסיה זכאי לזיכוי מס בשיעור 35% מההפרשות שלו לטובת הפנסיה. אם עד כה היו זכאים להטבה כל מי ששכרו הגיע עד לכ-38 אלף שקל ברוטו לחודש, הרי שעם החלת ההחלטה החדשה, בתחילת 2016, הזכאות להטבת המס תגיע רק למי שמשתכר עד 24,200  שקל ברוטו בחודש.

עוד ב-mako כסף:

המקומות הכי זולים לקנות בהם מוצרי אפייה
מה החלק שלכם מהחזר של 365 מיליון שקל?
המפה שמוכיחה שישראל היא המדינה השנייה בגודלה בעולם

יש בזה היגיון, לכאורה. בעלי השכר הגבוה לא צריכים ליהנות מהטבות. אלא שהמרוויחים הגדולים באמת במשק לא ייפגעו כלל מההחלטה, שכן מראש הם לא זכו בהטבות מס. הטייקונים ומנכ"לי החברות הגדולות ימשיכו ליהנות מאותן תנאים ומאותם תכנוני מס. גם בעלי השכר הנמוך יותר לא יושפעו ממנה. הנפגעים העיקריים יהיו עובדים מהמעמד הבינוני-גבוה, שלאחר שנים רבות של עבודה הצליחו להגיע למשכורת טובה מאוד, אם כי לא מנקרת עיניים.

"ההחלטה הזאת פוגעות בחיסכון הסוציאלי של מאות אלפי אנשים", מסביר יובל ארנון, יו"ר הוועדה לחיסכון פנסיוני בלשכת סוכני הביטוח. "מי שמרוויח ברוטו מעל 24 אלף שקל לא יפריש לפנסיה על כל השכר שהוא מקבל, כי זה לא יהיה כדאי לו מבחינת המס, מה שיפגע בפנסיה העתידית שלו".

משמעות אפשרית נוספת, היא צניחה ברמת ההכנסה של בעלי השכר הזה עם יציאתם לפנסיה. מרביתם מצליחים להגיע לרמות שכר כאלה בשלב מאוחר יחסית של הקריירה, ולכן לא מצליחים לפצות את עצמם בחיסכון הפנסיוני על השנים שבהם שכרם היה נמוך, משום שהמדינה לא מעניקה הטבות על שכר גבוה.

ומי ירוויח מצמצום ההטבה? המדינה כמובן, משום שהיא תקבל יותר מסים בכל חודש מכל מקבלי השכר הגבוה מ-24.2 אלף שקל בחודש. על פי הערכות האוצר מדובר בהטבה ששוויה חצי מיליארד שקל בשנה.

מאיפה הכסף – מיכל בירן (תמונת AVI: mako)
הצביעה נגד הדיל. מיכל בירן | תמונת AVI: mako

הבינו את ההחלטה?

לא ברור אם חברי וועדת הכספים, שאישרו את ההחלטה בתחילת השבוע, הבינו על מה הם מצביעים. מרכז האופוזיציה בועדה ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני), צוטט בתקשורת באומרו: "כשאמיר לוי, הממונה על התקציבים, דיבר אתי על הורדה ל-2.5, חשבתי שמדובר בהורדת הריבית על המשכנתא מ-3% ל-2.5%, ואילו לוי התכוון להורדת זיכוי המס מפי 4 לפי -2.5 מהשכר הממוצע במשק". גם יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, צוטט בתקשורת כשאמר: "ייתכן שח"כים לא הבינו על מה מדובר."

אגב, ההחלטה שהתקבלה הייתה במסגרת "דיל" בין הקואליציה לאופוזיציה בוועדת הכספים – הורדת הזיכוי ממס הייתה בתמורה לתוספת של 75 מיליון שקלים לרופאים לפריפריה, הפחתת הריבית על המשכנתאות למחוסרי דירה, יתומי פעולות איבה ויעדים חברתיים. חברת הכנסת נאווה בוקר מהליכוד שהתנגדה להורדת הזיכוי הוחלפה לטובת ההצבעה בידי צחי הנגבי, יו"ר הקואליציה. מיכל בירן ומיקי רוזנטל מהמחנה הציוני היו היחידים שלא הצביעו בעד ה"דיל".