ביום חמישי בשבוע הבא יחול ל"ג בעומר, אך מדורות הילדים צפויות להתקיים לאורך השבוע כולו. בעוד שמידי שנה עיקר ההיערכות לקראת החגיגות שמורה לילדים ולטקסי איסוף העצים ושמירתם במקומות מסתור לקראת הבערת המדורה הגבוהה ביותר, בשבוע האחרון עברה ההיערכות לזירה אחרת - זירת ההורים. קבוצות ועדי ההורים השונות ברחבי הארץ גועשות והוואטס-אפ הכיתתי הומה. הסיבה: ההורים חוששים כי במקרה של פגיעה כלשהי באחד מילדי בית הספר או הגן, הם חשופים לתביעה באופן אישי.

ההורים, שחוששים מתביעה אישית נגדם במקרה בו אחד הילדים עלול להיפגע במהלך המדורה הכיתתית, מעלים שלל הצעות כדי לפתור את הבעיה. הפיתרון הרווח בכיתות השונות הוא החתמת כלל ההורים על טפסי הסרת אחריות מוועד ההורים. באחד הטפסים שהגיע לידי TheMarker, וועד הכיתה מתנה את עריכת המדורה בחתימת כל ההורים, וההורים מתבקשים להצהיר כי הם "מוותרים על כל תביעה, דרישה, טענה או קבלנה כלפי נציגי ועד ההורים, ופוטרים את נציגי הוועד מכל אחריות או נזק אשר ייגרם לילדים".

עוד ב-mako כסף:

עם זאת, ועדי הורים ברחבי הארץ שביצעו בדיקה משפטית גילו כי מכתבים מסוג זה אינם מכסים לחלוטין את האפשרות מפני תביעות, ולכן במספר מקומות ברחבי הארץ כבר ביטלו את מדורות ל"ג בעומר המתוכננות. בחלק אחר מן המקרים חברי הוועד התפטרו מתפקידם וההורים חתמו כי הפעילות לל"ג בעומר מתקיימת כהתארגנות קבוצתית, ללא הנהגת הורים, כדי למנוע אפשרות לתביעה עתידית. במקביל, החלו ועדי ההורים לחשוש גם לגבי ארגון פעילויות סוף שנה בשל סיבות דומות. 

העילה לבהלה שנוצרה קשורה למקרה שאירע לפני מספר שנים במהלך פעילות של ועד הורים במודיעין. באירוע כיתה שהתקיים בבריכה פרטית, שברה אחת הילדות שן במהלך הפעילות. הורי התלמידה הגישו תביעה נגד בריכת השחייה, אך בתגובה חברת הביטוח של הבריכה ביקשה לצרף את ועד ההורים שיזם את הפעילות לתביעה. בסופו של דבר, בית המשפט סירב לבקשה וועד ההורים הוסר מהתביעה, אך המקרה עורר דיון בקרב ועדי ההורים ברחבי הארץ על סוגיית האחריות שלהם בעריכת אירועים שמתקיימים מחוץ לבית הספר. כך, החל להיווצר חשש בקרב ועדי ההורים כי במידה וילד יפגע - גם הם יהיו חשופים לתביעה. התביעה שהוגשה במקרה זה היא מסוג תביעת שפוי ולכן ניתן לחברת הביטוח לתבוע את גורם הנזק בעוד שביטוח התלמידים הוא מסוג פיצוי ולכן חברת הביטוח לא יכולה לתבוע את גורם הנזק.

פורום ועד ההורים הישוביים, המייצג את ועדי ההורים ברחבי הארץ, לא שותף להיסטריה הזו. הפורום הודיע לפני מספר ימים להורים כי הוא קורא להם לקיים את אירועי ל"ג בעומר כסדרם תוך שמירה על כללי הבטיחות. "הפורום מעודד יציאה לפעילות כיתתית ג בל"ג בעומר", נכתב בהנחיה שהוציא לוועדי ההורים. "אנו מבקשים מכל ההורים והמשתתפים לפעול על פי כלל הבטיחות של הרשויות בהם מכבי האש, מד"א והרשויות המקומיות", נכתב. למרות זאת בראשון לציון הנחה ועד ההורים לבטל את המדורות.

לא לזרוק לשיא האש (צילום: Yulia Plekhanova, TheMarker)
לא לזרוק לשיא האש | צילום: Yulia Plekhanova, TheMarker

גם משרד החינוך לא שינה את ההנחיות שלו בנושא מדורות ל"ג בעומר, או בנושא הפעילויות החוץ ספריות שמבוצעות על ידי ועדי ההורים בכלל וגם חברת הביטוח שמבטחת את התלמידים לא שינתה את המדיניות שלה, והם ממשיכים להיות מבוטחים במשך 24 שעות ביממה גם בפעילויות מחוץ לבית הספר. גורם במשרד החינוך אמר כי "לאורך השנים וגם השנה - המשרד לא קשור לניהול המדורות". גם גורמים אחרים, המעורים בתחום, טוענים כי השנה לא התחדש דבר וכי לדעתם "מאחורי ההיסטריה נמצאות חברות הביטוח שמנסות להטיל אחריות על עוד גורמים ולעודד עוד רכישה של ביטוחים".

אז על מה כן אפשר לתבוע את ועד ההורים?

החוק קובע כי כל ילד עד גיל 18 הלומד במוסד חינוכי המוכר על ידי משרד החינוך מכוסה בביטוח תאונות אישיות במשך כל היממה ובכל ימות השבוע, גם אם הוא לא נמצא בפעילות בית ספרית. פוליסת תאונות אישיות של התלמידים היא פוליסת ביטוח שנועדה לכסות את המבוטח במקרה של מוות, נכות או נכות זמנית עקב תאונה בבית או בכל מקום אחר. בשיחה עם בכירים בחברות הביטוח הם הסבירו כי: "מאחר ומדובר בפוליסת מסוג תאונות אישיות זאת פוליסה ללא יכולת שיבוב. כלומר חברת הביטוח הנתבעת נדרשת לשלם את הכסף והיא לא יכולה לתבוע אף אחד בגין תשלום זה".

במלים אחרות, החשש של ועדי ההורים כי בעקבות פגיעה בתאונה אישית של ילד שתוביל לתביעה כנגדם והם לא יהיו מכוסים, אינו מדויק - היות והילדים מכוסים בביטוח תאונות אישיות מעצם היותם תלמידים. עוד ציינו בחברות הביטוח כי "כאשר הורה מתנדב לפעילות של בית הספר הוא מכוסה מבחינה ביטוחית גם אם הפעילות אינה בתחום בית הספר".

אז על מה כן עלול ועד ההורים להיתבע באירוע של מדורה? מגוון שלם של תביעות הזויות, בהן הגדלת זיהום האוויר, נזק למבנה או לגן ציבורי ועוד. אולם בין זה לבין תביעת פיצויים בגין גרימת נזק אישי שממנו חוששים ועדי ההורים - אין סיבה ממשית לדאגה. 

מדורה בירושלים (צילום: אמיל סלמן, TheMarker)
מדורה בירושלים | צילום: אמיל סלמן, TheMarker

להמשיך לקיים את המדורות

"המעמד הביטוחי של ועדי ההורים לא השתנה כלל אך האירוע הזה הציף למודעות משהו שלא כולם חשבו עליו בעבר. השיח הנוכחי הגיע לשיא בגלל חג ל"ג בעומר וארגון המדורות", אומר אמציה דויטש, יו"ר ועד ההורים העירוני במודיעין וחבר בפורום ועדי ההורים הישוביים. "ועד ההורים במודיעין הסביר להורים מה מצבנו מבחינה ביטוחית והציע לכל ועד הורים להחליט האם לקיים מדורה או לא. חלק החליטו לקיים את המדורה וחלק החליטו שלא ושתי ההחלטות מקובלות".

בשנים האחרונות, בעקבות המקרה, החלו ועדי הורים ברחבי הארץ להתנות עריכת פעילויות מסוימות באישור מוקדם של ההורים שמסיר מוועד ההורים אחריות במקרה של פגיעה בילדים. פורום ועדי ההורים הישוביים לא המליץ או הנחה שלא לבצע מדורות, אך  הפיץ מכתב לוועדי ההורים ברחבי הארץ בו עודד הפורום עריכת מדורות לצד שמירה על בטיחות וניקיון לאחר המדורה. במכתב הוסבר כי יוזמות לביטול המדורות או התנייתם בחתימת ההורים על מסמכי ויתור על תביעות לא מבטאות את דעתו.

פז כהן, יו"ר ועד ההורים בירושלים וחבר בפורום ועדי ההורים הישוביים, המייצג את ועדי ההורים בארץ הוסיף: "אנחנו קוראים להורים לקיים את הפעילות הבית ספריות ולא להיבהל. ועדי הורים תמיד לקחו אחריות וימשיכו לעשות זאת. פורום ועדי ההורים הישוביים פועל מול הנהלת משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי כדי להסדיר בצורה קבועה את הביטוח לוועדי ההורים בכל ישראל באופן גורף".

מי שמנסים לנצל את ההיסטריה אלו הם סוכני ביטוח שמציעים לוועדי ההורים לרכוש פוליסות יקרות שנחיצותן לא ממש ברורה. כך למשל אחת הפוליסות מציעה ביטוח צד ג' לוועדי הורים בעלות של כ-300 דולר לוועדי הורים של גן ילדים עם השתתפות עצמית  בסך 1,500 דולר, ואילו לוועדי הורים של בתי ספר יסודיים ועל יסודיים עלות הפרמיה עומדת על 1,500 דולר וההשתתפות העצמית עומדת על סכום של 1,560 דולר. חשוב לציין כי מאחר והתלמידים מכוסים הרי שתביעת צד ג' עשויה להיות לא בעקבות פגיעה בילדים (שכן הם מכוסים) אלא בעקבות תביעות אחרות שאינן בהכרח קשורות לפעילות של מדורות.

ממשרד החינוך נמסר כי "מדורות ל"ג בעומר הנערכות לאחר שעות הלימודים הן יוזמה של ועדי ההורים ואין למשרד כל אחריות בנושא. יודגש שתלמידי מערכת החינוך מבוטחים במשך כל שעות היממה".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
"העלאת הריבית בארה"ב ביוני אפשרית"
סעיף היציבות במתווה הגז יוחלף בהתחייבות מינורית