מי שיבקר באמצע השבוע בקניון אושילנד בכפר סבא עשוי להתרשם בעיקר מהמגלשה הענקית שבמרכז המתחם, המתנשאת לגובה 30 מטר ומאפשרת לגלוש מהקומה הראשונה עד לקומה מינוס 2, אטרקציה שנועדה לבדל את המקום משאר הקניונים ברחבי המדינה. מעבר לכך כולל הקניון מתחם בתי קולנוע, רשתות בתי קפה מוכרות, מסעדות, ברים, מתחם מעצבים, שוק אוכל שנמצא עדיין בבנייה ואטרקציות שונות לילדים, שאפשר למצוא בקניונים אחרים.

הבידול האמיתי והיתרון המסחרי האמיתי שהקניון הזה שואף אליו לא טמון בחזות שלו אלא בזמני הפתיחה. בקניון, שנפתח לקהל לפני כחודש, כל האטרקציות זמינות שבעה ימים בשבוע ורוב החנויות בקומת המסחר פתוחות גם בשבת. זאת, אף שחוק העזר העירוני אינו מתיר מסחר בשבת.

עוד ב-mako כסף:

הישראלים חובבי השופינג בשבתות, או אלה שלא הספיקו לערוך את הקניות בימי חול, התרגלו לנסוע בשנים האחרונות למרכזי המסחר הגדולים, הממוקמים בסמוך לקיבוצים. עד היום, אפשרויות הקניות בקניונים, שהמיזוג בהם היה יכול להפוך אותם לאטרקציה משמעותית בימות הקיץ, נותרו מצומצמות למדי, וכללו בעיקר את קניון שבעת הכוכבים בהרצליה וסינמה סיטי בראשון לציון. קניון אושילנד עשוי לשנות כעת את המגמה ולהוביל אחריו קניונים ומרכזי מסחר נוספים בשרון ובמרכז הארץ, שחוששים מהתחרות המתעצמת. אבל חוץ ממלחמת הקניונים המתפתחת - על הדרך הוצתה מלחמת שבת חדשה ורוויית יצרים בכפר סבא המנומנמת.

בכפר סבא מתגוררים 105 אלף תושבים, ובאופן היסטורי העיר מאופיינת בצביון חילוני מובהק. שיעור הדתיים בעיר מוערך ב-15% בלבד, ובמועצת העיר יש שלושה חברים דתיים מתוך 19 חברי מועצה. הצביון החילוני התגבר בעשור האחרון, שבו השכונות הירוקות משכו אל העיר בעיקר אוכלוסייה המשתייכת למעמד הביניים החילוני המבוסס, שרבים ממנו מוצאים את פרנסתם באזורי התעשייה המקיפים את העיר ומכילים חברות היי־טק מבוססות.

מנכ"ל קניון אושילנד, יעקב בן שמעון (צילום: אייל טואג, TheMarker)
מנכ ל קניון אושילנד, יעקב בן שמעון | צילום: אייל טואג, TheMarker

על רקע זה אפשר להבין מדוע היזמים של קניון אושילנד מעוניינים להשאירו פתוח בשבת. הקניון, שבהקמתו הושקעו 350 מיליון שקל, נמצא בבעלות חברת אושירה של איש העסקים סמי קצב, משתרע על שטח של כ-50 אלף מ"ר באזור התעשייה עתיר ידע בדרום־מזרח כפר סבא, גובל בכביש 531 וכביש 40 ונמצא בסמוך לכביש 6.

בקרב הקניונים הפתוחים בשבת מקובל שסוף השבוע הם ימי השיא של המסחר, ובהנהלת קניון שבעת הכוכבים סיפרו בעבר כי תנועת הקונים בשבתות גבוהה בו עד 60% מביום חול רגיל. "תנועת הקונים בשבת רבה, ואני מאמין שכל עוד אין החלטה אחרת רוב החנויות ייפתחו בשבת", אומר הבעלים של אחת מהחנויות בקניון אושילנד. "יש כאלה שפעם פתחו ופעם לא, כנראה שעוד לא החליטו סופית. לרוב מעסיקים בשבת עובדים לא יהודים, וכך גם לא עוברים על חוקי העבודה". יש גם מי שמנסה ללכת בין הטיפות: חנויות המסחר הגדולות ביותר בקניון שייכות לקסטרו ולרשת הביגוד סלקט - קסטרו פועלת בשבת, וסלקט לא. הבעלים של רשת סלקט, אלון דויטש, אומר כי החנות לא תיפתח בשבת בגלל "סיבות אישיות שלנו".

אלא שלזרם המבקרים שגדש את הקניון בארבע השבתות האחרונות יש גם מתנגדים, כמו בעלי החנויות במרכז כפר סבא - החוששים מפגיעה בפדיון שלהם כתוצאה מכך שתושבי העיר יבחרו לערוך את הקניות בקניון בסוף השבוע, במקום להגיע למרכז העיר באמצע השבוע. רחוב ויצמן, הרחוב הראשי בעיר, מתאפיין בעיקר בחנויות בגדים ונעליים במחירים מגוונים: חלק מהחנויות יקרות הרבה יותר מהממוצע בקניונים, ומוכרות מותגים במאות שקלים, אחרות מציעות סחורה זולה הרבה יותר. חלק לא קטן הסוחרים מחזיק בחנויות 20 שנה ויותר, והם משוכנעים שהחום הכבד ששרר בחודש האחרון אינו הסיבה העיקרית למיעוט הלקוחות ברחוב.

דינה אונרייך, בעלת חנות בגדי ילדים בעיר, מובילה את המאבק נגד המסחר בשבת בקניון בשם שאר בעלי העסקים. "קודם כל יש כאן עניין של חוק שלא מתיר פתיחה של עסקים בשבת. דבר שני, יש כאן פגיעה בשוויון ההזדמנויות. העירייה מציגה את זה כאילו הקניון נמצא מחוץ לעיר, אבל אפשר להגיע לשם גם ברגל מהעיר. זה לא כל כך רחוק", אומרת אונרייך. "המחאה שלי היא לא נגד פתיחת מקומות הבילוי בשבת, אבל אנשים שמגיעים לשם לבלות בימי המנוחה גם עושים קניות על הדרך. פתחו שם שתי חנויות של בגדי ילדים, שמתחרות בי, ויש עוד דוגמאות. מאז שפתחו את הקניון מרגישים הרבה פחות תנועה של קונים ברחוב. עוד לפני זה, הקניונים החדשים החלישו מאוד את מרכז העיר, והפתיחה של אושילנד רק העצימה את המצב הקשה ממילא. אפילו קניון ערים במרכז העיר ריק בחופשת הקיץ, כי רוב הצעירים נוסעים בחופשה לבלות בקניונים באזור התעשייה. מעבר לכך, יש כאן עניין סוציאלי משום שאנשים נאלצים לעבוד בשבת למורת רוחם. כולם רוצים לבלות עם המשפחה בשבת, אבל למי שאין לו ברירה הולך לעבוד. עצוב לי מבחינה כלכלית, אבל גם על כך שאנשים נאלצים לפגוע בחייהם הפרטיים".

הסוחרים שמובילים את ההתארגנות העיקשת נגד הפעלת החנויות בקניון בשבת פועלים בגיבוי קואליציית השבת, שהיתה שותפה למאבק בעלי המכולות בתל אביב לסגירת סופרמרקטים שעבדו בשבת. גם כמה חברי מועצה, חלקם דתיים, הודיעו על תמיכה בהם. במקביל, רבני העיר פירסמו מכתב גלוי שבו הם פונים לעירייה בדרישה לסגור את הפעילות בקניון. תושבים דתיים אף קיימו לפני כשלושה שבועות תפילה מול הכניסה לקניון. בתגובה יזמה קבוצת תושבים בעיר עצומה, שעליה חתמו 2,100 איש שתומכים בהמשך הפעילות המסחרית בשבת בקניון. על רקע המחלוקת נדחתה בינתיים ההשקה הרשמית של המתחם.

מנכ"ל הקניון, יעקב בן שמעון, מנסה להמעיט בערך השפעה של הפעילות המסחרית בשבת על המתחרים באזור, אך גם אינו מתכוון לקחת צעד לאחור: "הכוונה שלנו היתה לפתוח מרכז בילויים, שהחלק המסחרי בו טפל. 70% מהשטח הוא של בתי הקולנוע, מתחם שעשועים לילדים, מסעדות וברים, שכולם יכולים לפעול בשבת לאחר קבלת האישורים המתאימים ללא בעיה. לגבי החנויות, אנחנו משאירים להן את ההחלטה אם לפתוח או לסגור בשבת. אנחנו לא כופים עליהן כלום. אם העירייה תשלח לכאן פקחים, הקנסות יוטלו ישירות על בעלי העסקים. אנחנו לא צד בעניין הזה".

גם אם זה בניגוד לחוק העזר העירוני?
בן שמעון: "יש לכך תקדימים בארץ. קניון שבעת הכוכבים בהרצליה פתוח בשבת, ומרכזי הבילוי והקניות של הסינמה סיטי בראשון לציון ובגלילות גם פתוחים. אם אתה רוצה לדבר על חוק העזר, אז בכפר סבא אסור לפתוח עסקים בימי שלישי אחר הצהריים. מישהו אוכף את זה? אני לא פועל נגד חוק העזר בכל מקרה. לבוא ולטעון ש–20 עסקים ישפיעו על המסחר במרחב השרון זה רציני? יש קבוצות אינטרסנטיות, כמו ארגון העסקים של קואליציית השבת, שאולי מחפשות כותרות. צריך קצת פרופורציות ולהסתכל גם על הפעילות החברתית שאנחנו עושים כאן. אנחנו מציעים בחינם פארק שעשועים גדול וסקייט פארק. אני מסתכל על מה שאנחנו עושים כאן גם כהצלת חיים. הקמנו כאן, למשל, תחנת מוניות שמאפשרת לצעירים לבוא לשתות, ולחזור הביתה בבטחה. הפעילות שלנו עונה על צורך חברתי. אני מקבל פידבקים נהדרים מחיילים שאומרים לי שלא צריך לנסוע רחוק כדי לבלות. אני חושב שכוחות השוק ינצחו בסופו של דבר אנחנו פותחים בשבת ב-10:00 בבוקר, וכבר מ-8:30 אתה רואה אנשים במתחם. חסר באזור מתחם כזה".

בשנים האחרונות, עד לפתיחתו של קניון אושילנד, התקיים המסחר היחיד בעיר בשבת בקניון G הסמוך, אך בשלוש רשתות בלבד: טויס אר אס, אייס ובחודשים האחרונים גם בחנות גדולה של רשת הנעליים אליטל, שהעבירה לקניון את הסניף ממושב בני ציון. עו"ד איתן צנעני, סגן ראש העיר מטעם סיעת תנופה, המקורבת למפלגת בית היהודי, דוחה את ההשוואה: "בקניון G אמנם יש שניים־שלושה עסקים פתוחים, ולפי מיטב ידיעתי העירייה חילקה להם בעבר דו"חות, אבל אי אפשר להשוות את זה לקניון שלם שפתוח".

לחששות הסוחרים במרכז העיר מפני כדור שלג שיתגלגל ניתן אישור בשבת האחרונה: בקניון G נפתחו חנויות אופנה נוספות, שמשכו אליהן קהל רב. מקורב להנהלת לקניון G אומר כי "אנחנו בודקים כל הזמן את השוק ובוחנים אפשרויות. הקניון לא מתכוון לשבת בחיבוק ידיים. דברים יכולים עוד להשתנות בעתיד. בכל מקרה, אנחנו אלה שמשכירים חנויות וההחלטה אם לפתוח בשבת היא יותר של בעלי החנויות".

גם בקניון הוותיק בעיר, קניון ערים, הממוקם במרכז כפר סבא, עוקבים בדאגה אחר התרחבות המסחר בשבת. בהנהלת הקניון הסכימו להגיד רק כי "אנו לא מפעילים מסחר בשבת, אך אין לנו רצון להגיב מעבר לכך".

"העירייה תמכה בפרויקט,
 כעת קשה לה לצאת נגדו"

סוגיית פתיחתם וסגירתם של עסקים בשבתות נמצאת בסמכותן של הרשויות המקומיות. החוק בישראל (חוק ההסמכה) מסמיך את הרשויות לחוקק חוקי עזר ולקבוע בהם את ההוראות בדבר פתיחה וסגירה של עסקים בתחום שיפוטן בימי המנוחה, כלומר שבתות וחגים. במרבית הערים במרכז הארץ אוסר חוק העזר על מסחר בשבת, אך האכיפה של הרשויות מוגבלת או אינה קיימת כלל, במיוחד אם מדובר במסחר באזורי תעשייה המרוחקים מבתי מגורים. מרבית הרשויות טוענות כי מדובר בחוקים ארכאיים, אך נמנעו מלבצע בהם שינויים.

לפי נתונים של המכון לאסטרטגיה ציונית וארגון שבת ישראלית, מתוך 196 קניונים ומרכזי קניות בישראל, 39 פועלים בשבת. בסקר שערך ב–2009 המכון הישראלי לדמוקרטיה במגזר היהודי, נמצא כי 16% מבצעים קניות בשבת, 60% מהנשאלים תמכו בפתיחת מרכזים מסחריים בשבת.

איתן צנעני, סגן ראש העיר מטעם סיעת תנופה, המקורבת לבית היהודי (צילום: אייל טואג, TheMarker)
איתן צנעני, סגן ראש העיר מטעם סיעת תנופה, המקורבת לבית היהודי | צילום: אייל טואג, TheMarker

מסמך שפירסם לפני כשנה מרכז המחקר של הכנסת הנוגע לאכיפת ההוראות בדבר פתיחת עסקים בשבת על ידי הרשויות המקומיות, לבקשתו של ח"כ אלעזר שטרן, שופך אור על המדיניות של עיריות רבות בנושא. מרכז המחקר פנה ל–52 רשויות מקומיות שבהן מתגוררים יותר מ–40 אלף תושבים, וקיבל את תגובת חלק מהן לסוגיית המסחר בשבת המתקיים בתחומי הערים.

בהרצליה פועלים שני קניונים שמקיימים מסחר בשבת: קניון שבעת הכוכבים שהוקם ב-2000 ומרבית החנויות בו פתוחות, וקניון ארנה במרינה שפועל מאז 2003 ופתוח חלקית. ראש העיר באותן שנים, יעל גרמן, תמכה בפעילות קניון שבעת הכוכבים בשבת וטענה כי הושג רוב במועצת העיר לאישור הבקשה, למרות חוות דעת שהעביר לעירייה היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, שטענה כי הפעילות מנוגדת לחוק.

בתגובה לפניית מכון המחקר של הכנסת, השיבה עיריית הרצליה כי אינה מעסיקה פקחים ייעודיים לאכיפה בנושא פעילות בימי מנוחה. לדברי העירייה, היא לא הטילה קנסות כלל בגין פעילות בימי מנוחה באזורים אלה "לאור המדיניות כי ניתן להפעיל שם עסקים".

בתחומי רמת השרון מתקיימת פעילות מסחר מצומצמת בשבתות בסינמה סיטי בגלילות. למרות חוק העזר העירוני שאוסר מסחר בשבת בעיר, בעירייה הסבירו לעורכי המחקר כי "לא מתבצעת אכיפה באזור סינמה סיטי כי המקום אינו מפריע".

בראשון לציון מתקיים בשבתות מסחר במתחם סינמה סיטי שהוקם ב–2010 בידי גזית גלוב. בתגובת העירייה למכון המחקר של הכנסת, נאמר כי אין אכיפה של החוק באזורים שהוגדרו מעת לעת על ידי העירייה במתחמים שלא נמצאים ליד בתי כנסת או מגורים. בתגובה לפניית TheMarker ציינו בעיריית ראשון לציון כי במתחם הסינמה סיטי פועלים העסקים במסגרת הסטטוס־קוו הקיים בעיר באזורי תעשייה ובילוי. גם באילת מתבצע מסחר בשבת בקניון האייס מול. עיריית אילת השיבה לעורכי המחקר כי היא אינה אוכפת את חוק העזר משום שהוא ישן ואינו מתאים לאופייה של העיר - שהיא עיר שתיירים רבים מבקרים בה בסוף השבוע.

"יזמים שרוצים מסחר בשבת בקניון או שלא רוצים לסגור את האופציה לכך בעתיד יבנו באזורי תעשייה", אומר איש נדל"ן בכיר מאזור השרון. "אני מניח שהיזמים של אושילנד קיוו שהכל יעבור בשקט כי הקניון רחוק מאזור מגורים, והציבור החילוני הגדול בכפר סבא מעוניין בשירות הזה. העירייה די תמכה בפרויקט הזה, ועכשיו קשה לה כנראה לצאת בפומבי נגדו. אולי ניסו לעשות שיטת 'מצליח' ולבדוק אם זה מעורר מחאה או לא. אני באופן אישי חושב שיהיה קשה לעצור את הסוחרים שרוצים לפתוח בשבת באזורי תעשייה. זה בוודאי לא יהיה הניסיון האחרון. אבל לאור מקרי העבר, לא אתפלא אם זה יסתיים בהכרעה משפטית שתגביל את היזמים".

ההיסטוריה תחזור על עצמה?

לפני כ–13 שנה התרחשה בכפר סבא מלחמת השבת הראשונה בעיר. החנויות בקניון ערים במרכז העיר נפתחו בשבת בבוקר, ואלפים נהרו אליהן, אך תושבים דתיים מחו על כך, ומשרד העבודה והרווחה שלח למקום פקחים דרוזים כדי לרשום דו"חות לבעלי העסקים. למאבק נגד הפתיחה בשבתות הצטרפו הסוחרים במרכז העיר והדיירים שהתגוררו בקומות שמעל הקניון והתלוננו על מטרדי רעש. בית משפט השלום בכפר סבא, שדן בעניין, המליץ על פשרה שלפיה החנויות ייפתחו בשבת רק לאחר 15:00, וכי מערכת הכריזה תושבת. מועצת העיר החליטה לאכוף את חוק העזר העירוני, והנהלת הקניון החליטה לסגור את החנויות.

האם תסריט דומה צפוי לחנויות בקניון אושילנד? לכאורה, נקודת הפתיחה של הקניון החדש טובה יותר, משום שהוא מרוחק מאזורי מגורים. גם הציבור החילוני הגדול בעיר, שהתחזק עוד יותר בעקבות אכלוס השכונות הירוקות החדשות בצפונה, מצביע ברגליים. ואולם ההכרעה בעניין, שלה מצפים גם המתחרים באזור לצד בעלי קניונים אחרים ברחבי הארץ, תיפול ככל הנראה בבית המשפט.

המגלשה בתוך קניון אושילנד (צילום: אייל טואג, TheMarker)
המגלשה בתוך קניון אושילנד | צילום: אייל טואג, TheMarker

מקור בקואליציית השבת שעמו שוחחנו השבוע, אומר כי המאבק בהנהלת הקניון צפוי להיות מופנה לבית המשפט. ככל הנראה, שם ידרשו הסוחרים לחייב את העירייה לאכוף את חוק העזר העירוני, כמו גם לכפות על הקניון לקיים את החוק ולסגור את החנויות. יאיר קורח, יו"ר התאחדות הסוחרים בעיר ושותף בקואליציית השבת, כתב לראש עיריית כפר סבא יהודה בן חמו, כי "קיום מסחר קמעוני בשבת באושילנד יוצר מציאות מעוותת ומפלה בעיר, ותפקידך כראש העיר של כולנו הוא למנוע בכל מחיר את העיוות המפלה הזה. ברור אזרח שרכש מוצרי צריכה בחנויות המתחם הפתוחות בשבת לא יקנה מוצרי צריכה במהלך שאר ימות השבוע, ומשמעות המעשה היא שהעירייה בראשותך מעניקה יתרון יחסי משמעותי לחנויות המתחם המקיימות מסחר קמעוני בשבת, על חשבון שאר החנויות בעיר שאינן פתוחות בשבת, וזאת לנוכח העובדה שגם מאתנו ובעיקר גם מהחנויות הפעילות בשבת גובה העירייה את אותה ארנונה אך מעניקה להם יותר שירותים וחושפת בפניהם יתרון כלכלי משמעותי ביותר, וכל זאת תוך כדי עבירה על החוק".

לתמיכה בפעילות המסחרית בשבת מצטרף חבר המועצה ויו"ר סיעת מרצ בעיר, עילאי הרסגור־הנדין. "אני לא רואה סיבה לסגור את הקניון בשבת", הוא אומר. "הקניון נמצא בקצה העיר ואף אדם שומר מצוות לא רואה אותו. זאת פשוט כפייה דתית וירידה לחיי התושבים בכפר סבא. אנשים מחפשים פעילות בשבת, אם זה קניות, סרט או בילוי פנאי אחר. אם הציבור הדתי היה בא בלב חפץ לפתוח את הכל ולדבר על מה שמפריע, היינו יכולים ללבן דברים. לא ייתכן, למשל, שימנעו מאתנו תחבורה ציבורית בשבת בכפר סבא, דבר שאני מנסה לקדם זמן רב".

אז צריך לשנות את חוק העזר העירוני בעיר?
הרסגור-הנדין: "אפשר לשנות חוקים ואפשר לפרש אותם גם אחרת. יש חוקים שלא נאכפים, אז למה דווקא לאכוף את החוק הזה כשאף אחד לא באמת נפגע?"

הרסגור־הנדין מוסיף כי מלבד המאבק על פעילות הקניון החדש בשבת, חשים תושבים חילונים מקופחים גם בתחומים אחרים בעיר. "היכל התרבות לא פועל ביום שישי בערב אף שהעירייה בנתה אותו מחדש לפני שנתיים בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. העירייה גם שיפצה את מתחם השוק, והפכה אותו למתחם בילוי מצליח, אבל גם הוא סגור בשבת. באחרונה גם נסגר בית הקפה בפארק העירוני בשבתות. אפילו ברעננה השכנה, עיר הרבה יותר דתית מכפר סבא, בית הקפה בפארק פתוח כל השבוע".

מעיריית כפר סבא נמסר בתגובה: "עיריית כפר סבא פועלת כחוק. תקנות חוק העזר העירוני מתירות לבתי עסק המסווגים כמקומות שעשועים ציבוריים לפתוח את שעריהם בשבת. עסקים אלה כוללים בתי קפה, מסעדות, תיאטראות ובתי קולנוע. העירייה נוקטת את כל האמצעים העומדים לרשותה כדי לאכוף את הוראות החוק. באשר למתחם אושירה, העירייה שלחה ליזם מכתב שבו הובהר כי עליו לפעול בהתאם לחוקי העזר העירוני. לגבי העסקים בשוק העירוני, הרי שמדובר ביזם פרטי שהחליט לסגור את המתחם בשבתות, מאחר שכלל העסקים בו נושאים תעודת כשרות. בהיכל התרבות יד לבנים העירוני קיים חדר הנצחה לחללים, ומפאת כבודם של הורים שכולים שומרי מסורת נקבע כי המקום יהיה סגור בימי שבת. בית הקפה ג'ו בפארק הוא מיזם חברתי שהוקם כשותפות בין החברה הכלכלית של כפר סבא ועמותת אנוש. בית הקפה מעסיק כ-20 עובדים, כולם מוגדרים כפגועי נפש. מאחר שעובדים אלה אינם יכולים לעבוד שבעה ימים בשבוע וזקוקים ליום מנוחה, הוחלט לסגור את בית הקפה במהלך השבת".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
צבא המעמדות לישראל
מדד הלוביסטים: 131 לוביסטים רשומים משרתים 461 לקוחות