בדרך למשאל עם נוסף?
כך נראה משאל העם הקודם | צילום:

סקוטלנד תדרוש משאל עם נוסף לפרישה מהממלכה עוד לפני שתהליכי ה"ברקזיט" - היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי - יסתיימו. השרה הראשונה של סקוטלנד שעומדת למעשה בראש הממשל הסקוטי, ניקולה סטרג'ן, כינסה היום (שני) מסיבת עיתונאים מיוחדת והצהירה כי בכוונתה לדרוש משאל עם נוסף על עצמאותה של סקוטלנד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סטרג'ן, השרה הסקוטית הראשונה, אמרה כי המשאל השני בנושא (לאחר המשאל ב-2014 שהסתיים בהפסד צמוד) ייערך בסוף 2018 או בתחילת 2019, כשתתברר תמונת היציאה השלמה של בריטניה מהאיחוד האירופי.

דובר מטעם ראשת הממשלה תרזה מיי אמר בתגובה כי "רוב הסקוטים לא רוצים עצמאות" וקרא לממשלה הסקוטית "להתמקד בניהול ובאספקת שירותים לציבור הסקוטי". הדובר טען כי משאל עם שני בנושא יוביל לפילוג ויפגע בכלכלה "בתזמון הגרוע ביותר עבור בריטניה".

סטרג'ן בעת ההכרזה, היום (צילום: סקיי ניוז)
סטרג'ן בעת ההכרזה, היום | צילום: סקיי ניוז

הבכירה הסקוטית אמרה את הדברים על רקע המדיניות שמתגבשת בלונדון: תרזה מיי, ראשת הממשלה הבריטית, מתכוונת להתחיל בתהליך היציאה מהאיחוד שיימשך כשנתיים. סטרג'ן כבר אמרה בעבר שלסקוטלנד יש זכות לקבוע בעצמה את היחסים שלה עם האיחוד האירופי ולא לקבל תכתיבים מלונדון: "אנו צריכים לקחת את עתידנו בידינו", היא אמרה, "זו תהיה בחירה סקוטית, אנחנו ננצח".

הפגנות לקראת משאל העם. ארכיון (צילום: רויטרס)
המחלוקת תתעורר מחדש? | צילום: רויטרס

לדבריה של השרה הראשונה, המצביעים ב-2014 שדחו פרישה מבריטניה במשאל העם לא ידעו שבריטניה עומדת לצאת מהאיחוד - והדבר שינה את תמונת המצב. עוד טענה הבכירה כי השארת המצב הנוכחי, בלי שום שינוי במצבה של סקוטלנד, היא אינה אופציה שניתן לקבל: "הסקוטים בעצמם יהיו אלו שיבחרו איזה שינוי הם רוצים בעקבות התהליכים במבנה הממשל האירופי והבריטי והיחסים ביניהם".

"כל דרך שנבחר - זו תהיה דרך שאנחנו נחליט עליה ולא שמישהו יחליט עבורנו", הבהירה. סטרג'ן אמרה שלדעתה היא יכולה להנהיג את הסקוטים להצביע בעד עצמאות: עד היום רוב הסקרים מראים שדעת הקהל בסקוטלנד לא השתנתה מאוד מההצבעה ב-2014 ורק 45% מהסקוטים רוצים להיפרד מבריטניה ורובם גם לא רוצים עוד משאל עם בנושא.