גבול רצועת עזה היה אמש (שלישי) שקט. עמדות חמאס שמוצבות על הגבול סמוך לשכונת זייתון לא היו מאויישות. אולי זה החשש של חמאס בעקבות ההסלמה המילולית אתמול - זו ששיאה באזהרה של הארגון שמשבר החשמל בעזה עלול להוביל לפיצוץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתמונות מהצד העזתי נראות העבודות על בניית המכשול התת-קרקעי סמוך לגבול הרצועה בבירור. בתוך הרצועה, השווקים במצב קשה. את רמדאן 2017 איש לא ירצה לזכור - פחות חשמל, פחות כסף. מי שמסתמן כאן כאחראי למשבר ולהסלמה הוא חמאס, ישנו גם כעס כלפי אבו מאזן.

השווקים ברצועת עזה של רמדאן 2017 איש לא ירצה לזכור: פחות חשמל פחות כסף, ומי שמסתמן כאחראי למשבר ולהסלמה - הרשות הפלסטינית - סופגת ביקורת קשה ברחוב העזתי. "זוהי רשות מושחתת ואינה לגיטימית עבורנו", אומר תושב הרצועה.

הניכור בין עזה לגדה מעולם לא היה גדול יותר ומגמת הפיצול רק מחריפה. הכעס כלפי אבו מאזן מחריף אף הוא. "הבעיה העיקרית טמונה בעבאס", מציינת תושבת הרצועה. "הוא הכריז נגדנו מלחמה".

רבים חוששים מהידרדרות, מאובדן שליטה, שעלול להוביל מלחמת עזה הרביעית. אותות המלחמה עדיין ניכרים בכיכרות העיר כמו פסל רקטת ה-M75 - תזכורת למבצע צוק איתן.

הדבר הכי בוער ברצועת עזה הוא פתרון משבר החשמל. לצד זאת, התושבים ברצועה לא מאשימים את ישראל במשבר. "מה לי ולישראל", מבהיר תושב עזה. "אין לה קשר אליי. היא לא מושלת בי. בני עמי מושלים בנו".

מחסור בחשמל ובמים בעזה (צילום: רויטרס)
עזה בעלטה, השבוע | צילום: רויטרס

ראשי רשויות בדרום: "לשקול מחדש את הטיפול במשבר"

מן הצד השני של הגבול יש מי שקוראים לממשלה להתערב במשבר בין הרשות וחמאס. ראשי רשויות בדרום אומרים שיש צורך לשקול מחדש את המהלכים על מנת למנוע משבר הומניטרי ברצועה - שעלול בסופו של דבר להחזיר את התושבים למקלטים.

"ההחלטה הזאת מחייבת שיקול מחדש, ולבדוק אפשרויות לקזז ממקורות אחרים כמו החזרי מעמ וכיוצא בזה", אומר ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג'. "אומנם יש לישראל אינטרס לחזק את מעמד הפת"ח ברצועת עזה ולהחליש את חמאס, אבל מצד שני יש כאן פגיעה הומניטרית קשה מאוד באזרחים ולא רק בטרוריסטים. ישראל עשויה לצאת נשכרת אם תדע לנהל את המשבר ההומניטרי נכון ולמנוע פגיעה באזרחים לא מעורבים. לכן זה מחייב שיקול מחדש".

"ראש הממשלה קיבל את ההחלטה בתמיכה של מערכת הביטחון והקבינט", הוסיף חג'ג'. "מההיכרות שלי עם ראש הממשלה ומהניסיון של ראש הממשלה אני בטוח שידע לנהל זאת נכון ולקבל את ההחלטות הנכונות ביותר לישראל". יאיר פרג'ון, ראש מועצת חוף אשקלון, טען: "סוגיית החשמל לעזה היא עניין פנימי של הפלסטינים - אסור לנו לתת לאש"ף רמאללה שיעשה עלינו סיבוב".

ארכיון (צילום: החדשות)
העבודות בעוטף עזה | צילום: החדשות

אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, היה יותר נחרץ בקריאתו לממשלה להתערב במשבר. "מדובר בצעד שאיני יכול להבין", ציין שוסטר. "פגיעה כזו בתשתיות היסוד ברצועת עזה תביא להחמרת המשבר ההומניטרי שגם ככה פוקד את הרצועה. מדינת ישראל צריכה להתאמץ ולשפר את רמת החיים של הפלסטינים ברצועה, על אחת כמה וכמה שלא מדובר בצעד הקשור לביטחון האזור. אם כבר ההפך הוא הנכון - צמצום אספקת החשמל לרצועת עזה לא רק שפוגע אנושות בתושבי הרצועה אלא גם מעלה את הסיכוי להתלקחות או הסלמה באזור".

"כתושבי עוטף עזה אנו ערים לסבלם של האזרחים בעזה, החיים שעות רבות ביממה ללא חשמל", הבהיר ראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן. "נכון כי האחריות כולה מוטלת על כתפי החמאס והרשות הפלסטינית, אך אני סבור כי בשל מורכבות העניין ובשל התוצאות ההומינטריות הקשות, צריכה ממשלת ישראל לעשות מאמץ נוסף כדי לנסות ולהגיע להבנות עם הרשות הפלסטינית ולמנוע את הפגיעה באזרחים הן בצד הפלסטיני והן בצד הישראלי".