מחזור 163 בקורס הטיס של חיל-האוויר רשם היום היסטוריה, כשבין בוגריו - לראשונה אי פעם - חמש נשים בוגרות במגמות השונות. כשברקע הסערה הציבורית בשבועות האחרונים בנושא הדרת נשים, מרבית הבכירים שנאמו בטקס לא היו יכולים להתעלם מהמשמעות של חמש טייסות חדשות בחיל האוויר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ניצל את הבמה כדי לשלול בחריפות את תופעת הדרת הנשים בישראל. "אין הוכחה גדולה יותר לאבסורד הדרת הנשים מההתייצבות שלכם כאן על מגרש המסדרים", אמר ראש הממשלה והוסיף: "במדינת ישראל שבה נשים יושבות בתא הטייס, נשים יישבו בכל מקום. טייסות יקרות, הגעתן רחוק ותגיעו רחוק".

גם שר הביטחון ברק בירך בחום את הבנות שסיימו בהצלחה את הקורס היוקרתי. "כולנו גאים בכם, המסיימים, על כל מה שעשיתם ומה שבוודאי עוד תעשו, אך יש לנו היום 5 סיבות מיוחדות מאוד לגאווה, אני אומר זאת כאב ל-3 בנות - נעה, תגל, רוני, שקד ונגה - אתן התשובה הציונית העדכנית ביותר לכל מי שמנסה להדיר נשים", לדברי ברק.

"אתן מאדירות ומעצימות את החברה כולה, יישר כוח לכן", הוסיף שר הביטחון. "נשים הן חלק מהחברה שלנו, יותר ממחציתה, ועל כולנו, דתיים וחילוניים, לא רק לנהוג כלפיהן בכבוד, אלא להפנים ששוויונן הוא זכות טבעית מובנת מאליה. כולנו כחברה חייבים להירתם למחיקת הכתם של הדרת נשים בכל תחום שהוא. התשובה טמונה בחינוך והקניית ערכי הדמוקרטיה שמתחיל בגילאים צעירים מאוד. חובתנו לפעול להקניית ערכים של סובלנות, כבוד הדדי, סולידריות, קבלת האחר, הזדהות עם המדינה, עם מוסדותיה וסמליה והקניית כלים בסיסיים לחיים יצרניים ושוויון בנשיאה בנטל, רק אלה יבטיחו את עתידה של מדינת ישראל". 

הדרת נשים? לא בחיל האוויר (צילום: דו"צ)
אחריכן לתא הטייסת. בנות הקורס | צילום: דו"צ

מפקד חיל האוויר האלוף עידו נחושתן התקשה להסתיר את התרגשותו. ""וכן.. לראשונה גם חמש בוגרות", אמר נחושתן. "אני אומר רק ששירות נשים בחיל האוויר, בכל המקצועות, הוא טבעי ואנחנו גאים על כך".

כתבת חיל האוויר הפכה לטייסת

חמש נשים סיימו את הקורס, אבל סיפור אחד של אחת הבוגרות הוא בהחלט יוצא דופן. במהלך שנת 2007 התבשרה נ', שהייתה לפני גיוסה לצה"ל, שהיא התקבלה לקורס הכתבים של עיתון "במחנה", אליו מאוד רצתה להגיע. במהלך קיץ 2007 עברה טירונות בבסיס ההדרכה של חיל החינוך והנוער, אחר כך החלה את הקורס ובנובמבר באותה השנה שובצה ככתבת בביטאון של חיל האוויר.

במסגרת תפקידה היא החלה לחוש את החיל, ביקרה בבסיסים, ראתה הרבה טייסים וביקרה בטייסות השונות. בנוסף, היא גם כתבה מספר כתבות שהתפרסמו בביטאון. אבל אז החלה התפנית - חודשים ספורים לאחר שהגיעה לשערי הביטאון היא החליטה לנטוש את העט והמחברת ולהגיע הכי גבוה שאפשר - תרתי משמע. 

נ' החליטה שהיא רוצה להתקבל לקורס טיס. במאמץ רב, הצליחה נ' בת ה-22 להתקבל לקורס, עברה אותו בהצלחה וביום חמישי תעמוד על מגרש המסדרים ותשנה את הגדרתה מכתבת לטייסת. במהלך הקורס היא גם סיימה תואר ראשון בכלכלה ומנהל מאוניברסיטת בן גוריון בנגב.

מיהם פרחי הטיס החדשים?

עוד נתונים סטטיסטיים על קורס הטיס שפרסם דובר צה"ל: 31% מבוגרי הקורס גדלו בעיר. 26% גדלו בישובים קהילתיים. 21% הם בני מושבים, 17% הגיעו מהמועצות המקומיות ורק 5% הגיעו מהקיבוץ.

סיום קורס טיס. ארכיון (צילום: דו"צ)
מחזור 163 של קורס הטיס | צילום: דו"צ

58% מתגוררים במרכז הארץ, 36% בצפון הארץ, ו-6% מתגוררים בדרום. 7% מהם לא נולדו בארץ. 76% מהבוגרים למדו במגמה ריאלית, 15% למדו במגמות משולבות, 9% למדו במגמה הומאנית ואף אחד לא למד במגמת אמנות.

24% אחוז מאמהות הבוגרים מחזיקות כמיטב המסורת במשרת ההוראה, אך רוב האמהות עוסקות במקצועות אחרים שאינם מופיעים בסקר. ואילו האבות אומנם, 11% מהנדסים אך מעל מחצית מהאבות עוסקים במקצועות שונים. עוד בנושא המשפחה: לשליש מהבוגרים יש קרוב משפחה ששירת או משרת בחיל כאיש צוות-אוויר. 52% הם חברי תנועות נוער, והמובילה, הם יותר מ-20% היא תנועת הצופים.

באקדמיה, 43% מהבוגרים למדו כלכלה וניהול, 29% למדו ניהול מערכות מידע, ו-24% אחוזים למדו פוליטיקה וממשל. מדעי המחשב נשאר מאחור עם 4% בלבד. אף אחד לא הגיע לקורס עם תואר ראשון אך כולם בעלי תעודת בגרות מלאה.

72% הם חילוניים, 18% מסורתיים ו-10% דתיים. 23% הם בנים אמצעיים, 33% הם הצעירים במשפחה והבכורים מובילים עם 40%. 22% מהבוגרים התנדבו לשנת שירות לפני גיוסם. 5% לקחו חלק במכינות קדם צבאיות. 14% מהבוגרים שירתו בתפקידים שונים לפני הגעתם לקורס הטיס.

רוב בוגרי הקורס הם בני 21, הבוגר המבוגר ביותר הוא בן 26.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק