הותרה לפרסום פרשה חמורה שבמרכזה חשד לעברות של פגיעה בביטחון המדינה בידי שלושה אזרחים ישראלים. שני אנשי עסקים, בסיוע תושב מועצת אשכול, סייעו לשיקום ובניית מנהרות הטרור של חמאס שהושמדו במבצע "צוק איתן", כשהעבירו לפי החשד סחורות לרצועת עזה. היום (שני) הגישה נגדם הפרקליטות כתבי אישום ובקשות למעצר עד תום ההליכים. שניים משמות הנאשמים הותרו לפרסום: מיכאל פרץ, תושב מושב מבטחים, ואיש העסקים יורם אלון מתל אביב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החקירה נוהלה בשלושת השבועות האחרונים על ידי ימ"ר נגב, שב"כ ורשות המיסים, כשהחשדות המרכזיים כוללים עבירות טרור והלבנת הון במיליוני שקלים. בתחילת החודש נעצרו השלושה והוקפא רכוש השייך להם בהיקף של מיליוני שקלים.

מדובר על מערך של העברת סחורות אסורות ובהן ברזלים וצינורות לעזה, שהגיעו לידי חמאס וגורמי טרור אחרים. הסחורות נועדו לפי החשד לשיקום ובניית מערך המנהרות שנפגע קשות על ידי צה"ל במהלך הלחימה בקיץ האחרון.

 

אחד החשודים, היום (צילום: חדשות 2)
אחד הנאשמים בדיון בבית המשפט | צילום: חדשות 2

מי שהיו אחראים, על פי כתב האישום, להפעלת מערך העברת הסחורות היו שלושה גברים מישראל ושלושה מעזה. שני אנשי עסקים ישראלים העבירו את הסחורות לתושב אחד המושבים במועצה האזורית אשכול ומשם לעזה, כשהשלושה הקימו חברות קש כדי להסוות את הפעילות.

מהחקירה שניהלה היחידה המרכזית של מרחב נגב מחוז דרום והוביל פקד יוסי שרפי עלה, כי הסוחר מעזה נהג ליצור קשר עם בעלי העסקים בישראל, הזמין מהם את הסחורה, שילם בכל פעם בדרך אחרת ותיאם מוביל ישראלי שיעביר את הסחורה במעבר כרם שלום לאחר שזו הוחבאה במשאית.

הסחורות היו מגיעות לתושב מועצה אזורית אשכול. שם, במשק השייך לו, היו פורקים אותן ומעמיסים שוב תוך החבאת הסחורות האסורות בין ציוד המותר להכנסה לרצועה. במהלך חודש ינואר 2014, בעת בדיקת משאית עם סחורות במעבר כרם שלום על ידי עובדי רשות המסים, התגלתה כמות גדולה מאוד של ברזל.

חלק מהסחורות שנתפסו (צילום: חדשות 2)
חלק מהסחורות שנתפסו | צילום: חדשות 2

בעקבות התפיסה החלה בדיקה מעמיקה של משרד הביטחון שבמהלכה זומנו הספק הישראלי, שהינו אחד משני הנאשמים ממרכז הארץ. הוסבר לו כי הסחורה שאותה מכר אסורה להכנסה לרצועת עזה וכי הסוחר העזתי עמו עבד הוכרז כמוגבל מבחינה ביטחונית.

לאחר מכן, שוחח הספק הישראלי עם שותפו, הנאשם השלישי שנעצר, וביחד החליטו להמשיך ולעבוד עם הסוחר מרצועת עזה באמצעות חברת קש. בחקירתם הם הודו שידעו כי הסחורות מגיעות לידי גורמי טרור מסוכנים ואמרו כי המניע שלהם היה צורך להתפרנס. חלק מהנאשמים הביעו חרטה.

הציוד שהוברח לעזה על פי החשד (צילום: חדשות 2)
מערך של חברות קש - רווח של מיליונים | צילום: חדשות 2

לתושב הדרום שאליו הועברו הסחורות היו מחסנים בחצר המשק ומשם עברו משאיות לכרם שלום ומשם לרצועה. הרווח של הנאשמים היה מיליוני שקלים בשנה.

מפקד ימ"ר נגב סנ"צ עזרא אלישר הדגיש כי "מדובר בחקירה מורכבת שנוהלה בשיתוף פעולה מקצועי עם השב"כ ורשות המיסים עקב הלבנת הון והעלמת כספים בהיקפים של מיליוני שקלים וכל זאת משיקולים כלכליים גרידא של החשודים".

במשטרה אומרים כי הפרשה החמורה שהותרה לפרסום היום היא חלק "מתופעה רחבה ומדאיגה של ישראלים בעלי עסקים שתמורת בצע כסף פוגעים קשות בביטחונה של מדינת ישראל על ידי החדרת חומרי גלם המגיעים ישירות לידי חמאס לטובת ייצור רקטות, טילים ושלל אמצעי לחימה".

הועברו לעזה כמויות עצומות של ברזל (צילום: חדשות 2)
הועברו לעזה כמויות עצומות של ברזל | צילום: חדשות 2

המועצה האזורית אשכול, שבה מתגורר אחד הנאשמים הייתה המועצה המופגזת ביותר במהלך מבצע צוק איתן, וקילומטרים בלבד מביתו של הנאשם נחפרו מנהרות מרצועת עזה.

ראש המועצה חיים ילין התייחס בשיחה עם חדשות 2 Online לאישום נגד תושב המועצה: "אם אכן יוכח החשד על שיתוף פעולה עם חמאס אני רואה זאת כבגידה חמורה במדינת ישראל, בתושבי המועצה ובחברי היישוב שבו הוא חי. אני מצפה מרשויות החוק לנהוג במלוא חומרת הדין וללא פשרות עם מי שבגד וסיכן את חייהם של חבריו במעשה שפל עבור בצע כסף".

לא ברור איך קרה שהמעורבים בפרשה הוזהרו כבר בינואר 2014 אודות מעשיהם, ורק לאחרונה הם נעצרו. במשרד הביטחון אומרים כי אנשי הביטחון במעבר כרם שלום של רשות המעברים במשרד הביטחון היו שותפים מרכזיים לסיכול ניסיונות ההברחה יחד עם השב"כ והמשטרה. "רשות המעברים התריעה ופעלה במשך זמן ארוך כנגד ניסיונות ההברחה - השינוי חל בחודשים האחרונים כאשר רשויות האכיפה הגבירו את הטיפול בתפיסות אלה", הסבירו.

בהכנת הכתבה השתתף מתן חצרוני.