הגיעו לתמוך. זחאלקה וזועבי (צילום: דויד וקנין / פלאש 90)
נפלה החלטה. נציגי בל"ד | צילום: דויד וקנין / פלאש 90

סנקציות חמורות נגד חברי הכנסת של בל"ד: ועדת האתיקה של הכנסת השעתה הערב (שני) את שלושת חברי הכנסת של הרשימה המשותפת לתקופות ממושכות, בעקבות התלונות הרבות שהוגשו על פגישתם עם משפחות המחבלים. חנין זועבי ובאסל גטאס יורחקו מהמליאה לארבעה חודשים, וג'מאל זחאלקה יושעה לחודשיים. בכך הושעתה כל הסיעה עד לתום מושב החורף של הכנסת - אם כי הם יוכלו להשתתף בהצבעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר דיון ארוך, ולאחר שקיבלה את תגובותיהם בכתב של חברי הכנסת האמורים וזחאלקה אף הופיע בפני הוועדה, התקבלה ברוב דעות ההחלטה החריפה - אך לא פה אחד, מכיוון שח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) החבר בוועדה התנגד לעונש. בהחלטה נכתב כי זועבי וגטאס כבר נענשו בוועדה בעבר על אירועים דומים, ולכן עונשם כבד יותר מזה של זחאלקה, יו"ר סיעת בל"ד. בוועדה הדגישו כי חברי הכנסת שהורחקו יוכלו להשתתף בהצבעות בכנסת ובוועדות. ברשימה המשותפת הגיבו בזעם להחלטה: "העונש הנקמני לא ירתיע אותנו ונמשיך להיאבק נגד מדיניות של גזענות ופשיזם, ובעד שוויון אמיתי ודמוקרטיה אמיתית, שנתניהו מנסה בכל כוחו לחסל".

ח"כ איל בן-ראובן (המחנה הציוני), חבר ועדת האתיקה, נימק: "הוועדה נתנה עונש על מעשה חמור מאד של חברי כנסת. פגישת הח"כים של בל"ד עם משפחות המחבלים ועמידה לזכר המחבלים הם מעשים שמעודדים טרור ונותנים רוח גבית לרצח עוד ועוד ישראלים. כנסת ישראל לא תתן לחבריה להשתמש בדמוקרטיה כדי לפגוע במדינת ישראל ואזרחיה". השרה מירי רגב בירכה על ההחלטה: "אני מקווה ומאמינה שחוק ההשעיה שמקדם ראש הממשלה יעבור בחקיקת בזק ואז נוכל לומר להם שלום ולא להתראות".

לעומתם, ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת, גם הוא חבר הוועדה, נימק את דעת המיעוט: "אני סברתי שאין פגם בהתנהגותם של שלושת חברי הכנסת, וכי המפגש התקיים במסגרת פעילות פרלמנטרית ליגיטימית. לפיכך, לא היה מקום להטיל סנקציה כלשהי. קשה לי להשתחרר מהתחושה כי חברי הוועדה בדעת הרוב הושפעו, גם אם בתת-מודע שלהם, מהאוירה הציבורית המתלהמת ומההדים הציבוריים הקשים שהמפגש עורר בדעת הקהל הישראלית בניצוחו של ראש הממשלה. יש בהחלטה כרסום של המרחב הדמוקרטי והפרלמנטרי של חברי הכנסת".

ההחלטה של ועדת האתיקה מגיעה לאחר שביום חמישי האחרון הודיע ראש הממשלה כי יגיש לראשונה קובלנה אישית נגד חברי הכנסת מבל"ד. אל ראש הממשלה הצטרפו גם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ו-450 אזרחים נוספים שהתלוננו על התנהלותם של הח"כים. זמן קצר לפני החלטת ועדת האתיקה התנהל דיון סוער במליאת הכנסת, כשראש הממשלה תקף את חברי הכנסת הערבים לאחר פגישתם עם משפחות מחבלים, והסביר מדוע הוא מקדם חקיקה להשעייתם מהכנסת ברוב של 90 ח"כים. "לא נקבל מעשים כאלה מתוך הבית הזה, יש לנו כבוד לאומי", אמר להם נתניהו.

צפו: ההבטחות שלא מומשו (צילום: Isaac Harari  / Flash 90)
נתניהו תקף | צילום: Isaac Harari / Flash 90

למרות תמיכת הקואליציה: נתניהו ככל הנראה לא יצליח לפסול את הח"כים

"אתם יכולים לתאר מצב שחברי פרלמנט בבריטניה היו עומדים דום לזכר ג'ון הג'יהאדיסט?", תהה ראש הממשלה. "שבקונגרס האמריקני היו עומדים דום לזכרם של הרוצחים בקליפורניה? אנחנו איננו מוכנים לקבל את זה ולא נקבל את זה".

היום אישרה הנהלת הקואליציה את חוק ההשעיה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא עתיד לעלות להצבעה בתוך כשבועיים. החוק יאפשר להדיח או להשעות חבר כנסת ברוב של 90 ח"כים. "חייבים לשמור על סייגים וכללי התנהגות בסיסיים", אמר ראש הממשלה. "דמוקרטה חייבת להגן על עצמה". עם זאת, כרגע לא מובטח לנתניהו רוב: מפלגת יהדות התורה החברה בקואליציה דורשת תיקונים בניסוח לפיהן ההתנהלות הלא ראויה תהיה קשורה לטרור. סיעת ישראל ביתנו הודיעה שתתמוך, אך יתר האופוזיציה צפויה להתנגד.

מדובר למעשה בתיקון לחוק יסוד הכנסת, שלפיו חברי הכנסת לא יוכלו להשעות ח"כ אחר, אלא בעקבות קובלנה שהוגשה נגדו באישורם של 61 חברים, או באישורם של שלושה רבעים מחברי ועדת הכנסת. על מנת לאשר את השעיית הח"כ ללא דיון בוועדה, יצטרכו הח"כים לגייס רוב של 90 חברים.

לא יהיו בכנסת הבאה. זועבי וזחאלקה (צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות)
"רק רציניו לסייע בהעברת הגופות" | צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות

זחאלקה הודה: עמדנו דקת דומייה

במפלגת "ישראל ביתנו" הודיעו כי המפלגה תתמוך בכל חוק שיגביל את פעילותם של המסיתים ותומכי הטרור בכנסת. "נתמוך בכל חוק שימנע מהם להתמודד לכנסת בבחירות הבאות", הבהיר יו"ר המפלגה ליברמן. "בניגוד לנתניהו, עמדת 'ישראל ביתנו' היא תמיד עקרונית ועניינית ולא פוליטית ואישית כמו אצל רה״מ שהנחה את חברי הקואליציה להתנגד לחוקים דומים שהציעה ישראל ביתנו רק לפני כמה שבועות".

לעומת זאת, במפלגת "יש עתיד" הביעו התנגדות להצעת החוק: "החוק הזה הוא בדיוק מה שהם תכננו שיקרה כדי שיוכלו להמשיך ולהשמיץ את מדינת ישראל.  יש עתיד מתנגדת לחוק מכיוון שהוא חוק לא דמוקרטי ולא חוקתי ובעיקר משחק לידיהם של חנין זועבי וחבריה . יש עתיד תקדם במסגרת חוק הטרור את האפשרות להגדיר מעשים כגון אלה של הח"כים הערבים כעבירה על החוק". בסיעת יהדות התורה החברה בקואליציה דורשים לשנות את ניסוח החוק - דבר שככל הנראה יעכב מעט את ההליך המזורז.

הסערה סביב חברי הכנסת מבל"ד החלה ביום חמישי האחרון, אז נחשף כי זחאלקה, זועבי וגאטס נועדו עם משפחות מחבלים שביצעו פיגועים רצחניים בירושלים. המשפחות ביקשו מהח"כים סיוע בהשבת גופות בניהן המחבלים, משום שישראל מסרב להחזירן אם לא יעמדו בתנאי הקבורה שהציבה המשטרה.

בפגישה השתתפו גם הוריהם של המחבלים שרצחו שלושה ישראלים בקו 78 בירושלים בחודש אוקטובר האחרון. בין היתר פורסם כי בתחילת הפגישה עם משפחות המחבלים עמדו חברי הכנסת דקת דומייה לזכר המחבלים. ח"כ ג'מאל זחאלקה אישר בריאיון לאולפן שישי כי הח"כים עמדו דקת דומייה, אך ציין כי היא הייתה לכלל הקורבנות ולא אדם ספציפי. "ניסינו לתווך בעניין הומניטרי, לסייע בהעברת הגופות כפי שהדת מחייבת", הוסיף.