ארכיון (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל)
יוזמת נתניהו בדרך להצבעה | צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל

חוק ההשעיה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בעקבות הזעם על מפגש חברי הכנסת הערבים עם משפחות מחבלים במזרח ירושלים, אושר היום (שני) פה אחד על ידי הנהלת הקואליציה ועתיד לעלות להצבעה במליאת הכנסת בתוך כשבועיים. החוק יאפשר להדיח או להשעות חבר כנסת ברוב של 90 ח"כים. "חייבים לשמור על סייגים וכללי התנהגות בסיסיים", אמר ראש הממשלה. "דמוקרטה חייבת להגן על עצמה". עם זאת, כרגע לא מובטח לנתניהו רוב: סיעת ישראל ביתנו הודיעה שתתמוך, אך מפלגת יהדות התורה החברה בקואליציה דורשת תיקונים בניסוח - בעוד יתר האופוזיציה צפויה להתנגד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היוזמה של נתניהו הגיעה בעקבות הסערה הגדולה שעורר ביקורם של חברי הרשימה המשותפת אצל משפחות מחבלים במזרח ירושלים, ביקור שזכה לשלל גינויים מכל קצוות הקשת הפוליטית. בעקבות כך, החליט נתניהו ליזום הצעת חוק שתאפשר את השעייתם של חברי הכנסת חנין זועבי, ג'מאל זחאלקה ובאסל גטאס.

נתניהו התבטא בנושא בפתח ישיבת סיעת הליכוד ואמר: "כדי שדמוקרטיה לא תהפוך לחוזה התאבדות, היא חייבת להגן על עצמה". ראש הממשלה הוסיף כי מלבד חוק ההשעיה הוא מתכוון לקדם במרץ את חוק השקיפות שיזמה השרה שקד. "אני בעד שכל דולר ושקל שמועבר לעמותה מימין ומשמאל ידווח", טען נתניהו.

לא יהיו בכנסת הבאה. זועבי וזחאלקה (צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות)
הכנסת תדון בהשעיית חברי בל"ד | צילום: הדס פרוש / פלאש 90, חדשות

מדובר למעשה בתיקון לחוק יסוד הכנסת, שלפיו חברי הכנסת לא יוכלו להשעות ח"כ אחר, אלא בעקבות קובלנה שהוגשה נגדו באישורם של 61 חברים, או באישורם של שלושה רבעים מחברי ועדת הכנסת. על מנת לאשר את השעיית הח"כ ללא דיון בוועדה, יצטרכו הח"כים לגייס רוב של 90 חברים.

בניגוד להשעיה שנקבעת על ידי היועץ המשפטי לממשלה, בעקבות קובלנות, השעיה שהתקבלה על ידי המליאה תכלול גם הקפאת שכר. תקופת ההשעיה תקבע בהתאם להחלטת הוועדה וזאת אם נקבע שחבר הכנסת "אינו ראוי לכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את תפקידו".

במפלגת "ישראל ביתנו" הודיעו כי המפלגה תתמוך בכל חוק שיגביל את פעילותם של המסיתים ותומכי הטרור בכנסת. "נתמוך בכל חוק שימנע מהם להתמודד לכנסת בבחירות הבאות", הבהיר יו"ר המפלגה ליברמן. "בניגוד לנתניהו, עמדת 'ישראל ביתנו' היא תמיד עקרונית ועניינית ולא פוליטית ואישית כמו אצל רה״מ שהנחה את חברי הקואליציה להתנגד לחוקים דומים שהציעה ישראל ביתנו רק לפני כמה שבועות".

לעומת זאת, במפלגת "יש עתיד" הביעו התנגדות להצעת החוק: "החוק הזה הוא בדיוק מה שהם תכננו שיקרה כדי שיוכלו להמשיך ולהשמיץ את מדינת ישראל.  יש עתיד מתנגדת לחוק מכיוון שהוא חוק לא דמוקרטי ולא חוקתי ובעיקר משחק לידיהם של חנין זועבי וחבריה . יש עתיד תקדם במסגרת חוק הטרור את האפשרות להגדיר מעשים כגון אלה של הח"כים הערבים כעבירה על החוק". בסיעת יהדות התורה החברה בקואליציה דורשים לשנות את ניסוח החוק - דבר שככל הנראה יעכב מעט את ההליך המזורז.

מוקדם יותר היום דנה ועדת הכנסת בביקור של חברי בל"ד במזרח ירושלים ומולה אף הופיע המשנה ליועץ המשפטי לממשלה על מנת להסביר על מערכת השיקולים בהתמודדות מול 450 הקובלנות שהוגשו והביאו לפתיחת הבדיקה בנושא. "דרשנו מהמשטרה לבדוק האם נעשו שם עבירות פליליות", אמר עו"ד רז נזרי. "גם אם היה במעשים עבירה מבחינת רגשות הציבור, אין זה אומר שהתבצעה עבירה פלילית".