כ-110 לוחמי וקציני צוות אוויר במילואים, ביניהם גם טייסים, הודיעו היום (רביעי) כי יפסיקו להתנדב לשירות אם החוק לביטול עילת הסבירות יעבור בקריאה שלישית של הכנסת. בכך הם מצטרפים לכמה מאות מילואימניקים שהבהירו בימים האחרונים כי לא יתנדבו לשירות אם תקודם המהפכה המשפטית.

לקריאת המכתב המלא

על כוונתם הודיעו אנשי המילואים, שהזדהו כ"לוחמי צוות אוויר, בקרים וקציני שליטה במילואים נשים וגברים, המשרתים במטה חיל האוויר בתפקידי שליטה ותכנון - בפעילות מבצעית שגרתית, במב"מ, במבצעים מיוחדים ובזמן לחימה", במכתב שמוען לשר הביטחון גלנט, הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ומפקד חיל האוויר אלוף תומר בר.

בין החותמים על המכתב נמצא גם סא"ל במיל' ד', טייס קרב לשעבר שהטיס מטוסי פאנטום ו-F16 במשך כ-30 שנה, שבגיל 51 פרש מצה"ל אך מזה כ-7 שנים מתנדב לשירות מילואים במטה חיל האוויר."אני מייצג קבוצה רחבה של קצינים במילואים, מסרן עד אלוף משנה", אמר ד'. "כולנו בדעה שמדינת ישראל תחדל מלהיות דמוקרטית אם מה שמכונה 'הרפורמה' תעבור".

"המשך תהליך החקיקה של הרפורמה המשפטית יפגע פגיעה אנושה באופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל", ציינו משרתי המילואים במכתבם. "חקיקה כזאת מאפשרת כוח בלתי מוגבל לממשלה, ללא אפשרות ריסון על ידי הרשות השופטת, והיא תביא אותנו למקום שאין ממנו חזרה. החוקיות של פעולות צה"ל נשענת על היותה של מדינת ישראל מדינה דמוקרטית, ועל קיומה של מערכת משפט עצמאית וחזקה".

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי שלדג באימון, ארכיון. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה | צילום: דובר צה"ל

"לא נשרת בצבא של מדינה שאינה דמוקרטית", הכריזו הלוחמים. "עמדתנו אינה פוליטית - במשך עשרות שנים, מרבית חיינו, שירתנו בקבע ובמילואים, תחת ממשלות רבות מימין ומשמאל. תמיד ביצענו את תפקידנו בתא הטייס, ביחידות הבקרה ובתאי השליטה מתוך תחושת שליחות, ציונות, אחריות ואהבת המדינה".

"במידה שהחקיקה תעבור אנחנו נמשיך להגן על מדינת ישראל ברחובות, בכיכרות ובכל מקום שבו יתאפשר לנו לשמור על מדינת ישראל דמוקרטית ויהודית", סיימו אנשי חיל האוויר את מכתבם.

טייסי חיל האוויר בבסיס עובדה בדרום (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
טייסי חיל האוויר, ארכיון. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

בהודעתם התייחסו אנשי המילואים ל"חבריהם מיחידות נוספות", שהחזירו לשולחן בימים האחרונים את האיום לא להתנדב עוד לשירות מילואים. אתמול למשל הודיעו 150 לוחמי מילואים בשלדג שהם מפסיקים לאלתר להתנדב למילואים, והסבירו זאת: "כשהממשלה משנה בכוח ובאופן אנטי-דמוקרטי את פני המדינה, נשבר האמון והחוזה הופר".

מחאת אנשי המילואים בחודש מרץ נחשבת בעיני רבים לאחד הגורמים המכריעים שהובילו את נתניהו להודיע על "השהיית" החקיקה המשפטית. עם הודעתו השהו גם רבים מאנשי המילואים את כוונתם לא להתנדב או להתייצב לשירות - אך הודיעו גם שהם מוכנים ב"דקת קריאה" להמשך המאבק בהפיכה המשטרית אם תשוב לשולחן. 

גורמים בצה"ל אמרו אתמול שיטפלו במקרי אי-התייצבות בפועל, ולא במכתבי איום. בצבא הסבירו שלא יעשו דבר נגד מכתבים ועצומות, מכיוון שהם מבדילים בין "סירוב" ל"איום לסירוב". לשיטת אותם גורמים, עצומות ומכתבים אינם סרבנות בשונה מאי-התייצבות, גם של מתנדבים, שזו תטופל באופן ייעודי לכל מקרה.

שלשום פרסמו כ-250 יוצאי יחידות סייבר התקפי עצומה לעצירת החקיקה המשפטית שהתחדשה באופן חד-צדדי, והודיעו שלא ישרתו "משטר שרומס את יסודות הדמוקרטיה בישראל". הם קראו למילואימניקים נוספים לחדש את צעדי המחאה ואף להחריף אותם - "נתנגד בכל אמצעי שעומד לרשותנו".

בנוסף, 300 רופאים בשירות מילואים פעיל שיגרו מכתב בהול לשר הביטחון יואב גלנט שבו הודיעו שיפסיקו להתנדב אם הקואליציה תמשיך את חקיקת המהפכה המשפטית באופן חד-צדדי וללא הידברות. הם כתבו כי הם רוצים להמשיך לשרת ו"לתת טיפול מציל חיים לחייל בשטח ולתת מענה איכותי לחייל במרפאה. אולם, האחריות על כך מונחת אך ורק לפתחה של הממשלה".

גם בוגרי ובוגרות יחידת 8200 הגיבו על קידום החוק לביטול עילת הסבירות: "צעדי ההפיכה המשטרית מפוררים את היסודות הבסיסיים של קיומנו כמדינה, וככל שחורבן הדמוקרטיה ימשיך, אנשינו יינטשו את המערכת", הזהירו. "ההפיכה המשטרית פוגעת בביטחון המדינה באופן ברור וניכר".

עם התחדשות קידום החקיקה בכנסת ביום ראשון הודיעו יוצאי מערך המ"מ שלמאות מאנשיהם שכבר "הפסיקו קשר עם המערכת במרץ", הצטרפו עוד 80 אנשי מילואים שהיו בתפקידי מפתח במערך המ"מ והפסיקו את התנדבותם לאלתר. "רבים נוספים יצטרפו ככל שההפיכה תתקדם", התריעו אנשי המ"מ.