אחרי פיצוץ השיחות בבית הנשיא ועם חידוש החקיקה - מחאת המילואימניקים חוזרת: 300 רופאים בשירות מילואים פעיל שיגרו מכתב בהול לשר הביטחון יואב גלנט ושבו הודיעו שיפסיקו להתנדב אם הקואליציה תמשיך את חקיקת המהפכה המשפטית באופן חד-צדדי וללא הידברות. במכתב שפורסם הערב (שני) ב"תוכנית חיסכון", הם כתבו כי הם רוצים להמשיך לשרת ו"לתת טיפול מציל חיים לחייל בשטח ולתת מענה איכותי לחייל במרפאה. אולם, האחריות על כך מונחת אך ורק לפתחה של הממשלה".

קראו את המכתב המלא

הרופאים כתבו כי למרות התנגדותם למהלכי החקיקה הם המשיכו לשרת בשל שיחות ההידברות בבית הנשיא וטענו כי "בליץ החקיקה" של הקואליציה נבלם "בזכות מחאה אזרחית חסרת תקדים". לדבריהם, "רופאים צבאיים המשרתים במילואים נמצאים בעמדה ייחודית. אנו אוכלוסייה קטנה יחסית שנדרשת לשירות מילואים ארוך ומשמעותי יותר מאחרים. שירות זה ביצענו במסירות, לעיתים תוך סיכון חיינו. האמנו, ואנחנו עדיין מאמינים שזו זכות לשרת את המדינה ולתת טיפול רפואי שגרתי ומציל חיים לחיילים ואזרחים כאחד. מתוך אמונה זו בחרנו להמשיך ולשרת, בזמן שרוב מוחלט מחברינו הרופאים עושה לביתו ואינו נושא איתנו בעול".

סיקור N12

"לא נוכל להמשיך להתנדב לשירות כשאנחנו רואים כיצד פוגעים בחוזה הבסיסי בינינו ובין המדינה"

עוד כתבו: "ידענו שחיל הרפואה תלוי לחלוטין בידע שלנו ובניסיון שלנו ונרתמנו למשימה מתוך תחושת שליחות. אולם, לא נוכל להמשיך להתנדב לשירות כשאנחנו רואים כיצד פוגעים בחוזה הבסיסי בינינו ובין המדינה. אם לא יהיו שומרי סף ולא תהיה ביקורת שיפוטית אפקטיבית, לא נוכל לסמוך על מפקדינו כשאנחנו נשלחים למשימות צבאיות. אם תעבור חקיקה שתשאיר את השמירה על זכויות אדם לרצונה הטוב של הרשות המבצעת, לא נוכל להניח שהפקודות שנקבל אכן מביאות בחשבון היבטים אתיים ואנושיים קריטיים שהם חלק מעבודתנו ותפיסת עולמנו כרופאים".

במכתב הם הוסיפו כי הפסקת ההתנדבות תהיה "לא קלה" עבורם ותיעשה "בכאב גדול ותוך הבנת המשמעות הכבדה של היעדרותנו משירות", אך לדבריהם: "כרופאים, אזרחים וחיילים אנו מאמינים שזה המעשה הציוני, האנושי והמוסרי הנדרש בעת הזו. מתוך הבנת חשיבות תפקידנו, חלקנו חזרו לשרת בעקבות התחלת ההידברות. האמנו, ואנחנו עדיין מאמינים, שרק כך מבצעים שינוי חוקתי. כאזרחים, אנו חושבים שכל שינוי בשיטת המשטר בישראל ראוי שיעשה רק בהסכמה רחבה ותוך שמירה קפדנית על מנגנוני הגנה על זכויות אדם ומיעוטים. לצערנו, מכלול החקיקה של הרפורמה המשפטית מפר באופן דרמטי את האיזון בין הרשויות ועל כן הוא מסוכן מאוד. מבחינתנו, אין הבדל אם החקיקה מתבצעת בבת אחת או טיפין טיפין, ועל כן כל חוק שיעבור באופן חד צדדי יוביל להפסקת ההתנדבות גם של אלו שחזרו לשרת בזמן ההידברות".

"לא נשרת דיקטטורה!", הוסיפו וסיכמו: "אנו מוכנים ורוצים לשרת את המדינה עוד שנים רבות. אנו רוצים לתת טיפול מציל חיים לחייל בשטח ולתת מענה איכותי לחייל במרפאה. אולם, האחריות על כך מונחת אך ורק לפתחה של הממשלה. ברצותה, תחוקק בהסכמה ומתוך הידברות, וברצותה תחוקק באופן חד צדדי והאזרחים כולם ישאו בתוצאות הפסקת השירות שלנו.