לפני כשנתיים, ולאחר 15 שנה בהם הוא היה מאחורי סורג ובריח, החליט בית המשפט העליון לערוך לרומן לזדורוב משפט חוזר. בכל אותה תקופה מצלמות "חדשות 12" ליוו אותו במעצר הבית ובדיונים בבתי המשפט עד שהכריע שהוא זכאי. במהלך אותו הזמן, שמענו את גרסתו למה שקרה ביום הרצח וראינו איך הוא לומד מחדש לגור ביחד עם בני משפחתו.

זדורוב הודה בפני המדובב בתא המעצר על מעשיו, שחזר לפרטי פרטים, זרק לאשפה את המכנסיים מיום הרצח והורשע בבית המשפט בשלוש ערכאות – ובכל זאת רבים בציבור היו בטוחים שהוא חף מפשע לחלוטין. בזמן השהות הצמודה לצידו, שאלנו אותו למה לדעתו זה קרה דווקא לו, איך זה השפיע על המשפחה שלו – ומדוע הפרשה הזאת טלטלה את כולנו?

ברהנו וזדורוב מדברים (צילום: N12)
השיח עם רומן בזמן מעצר הבית | צילום: N12

בבית בקצרין של יבגניה וולדימיר, חמו וחמותו של רומן זדורוב, הכינו בבוקר השחרור קבלת פנים חגיגית לאסיר המשוחרר. יבגניה הכינה את הדגים, תפוחי האדמה והקציצות שרומן אוהב לאכול, למרות שהיא ראתה אותו רק פעם אחת ב-15 השנים שהיה בכלא. בני הדור הצעיר במשפחה יפגשו בפעם הראשונה את רומן, שעליו שמעו כל כך הרבה.

שעות לפני שחרורו, על הבית נתלה השלט "רומן, ברוך שובך הביתה". אך בפנים, בני המשפחה היו במירוץ להתאים את הבית כדי שיוכל לשמש חלופת מעצר עבורו. במקביל, הם חששו שלא יצליחו לאסוף את כל הכסף הדרוש לערבות על שחרורו – בשווי של מעל לחצי מיליון שקל. לבסוף, 15 שנה לאחר שהורשע, רומן הפך שוב לאדם חופשי, כמעט.

השלט לכבוד שובו של רומן זדורוב (צילום: N12)
"רומן, ברוך שובך" | צילום: N12

בכפוף לדרישות הנוקשות והמגבלות שהעמיד בית המשפט, השיחות עם זדורוב מתבצעות מעבר לגדרות ביתו. חופש התנועה שלו הוגבל מאוד ואזיק אלקטרוני הוצמד לרגלו. הוא אינו יכול לצאת מעבר לבית ולחצר – ואליהם אסור לאיש פרט למשפחה להיכנס. רומן מנצל את הזמן להתכונן להזדמנות יוצאת הדופן שקיבל. "אחרי 15 שנה אני לא יכול להגיד שאני זוכר טוב הרבה דברים. אתה זוכר מה אכלת בצהריים לפני שבוע? אתה לא זוכר. איך אני יכול לזכור מה שהיה לפני 15 שנה?", הסביר רומן והדגיש: "המשפט הזה - החיים שלי".

קו ההגנה

לפי קו ההגנה שמוביל עו"ד של זדורוב ירום הלוי, מה שקורה כביכול בבית המעצר לאחר שרומן נעצר היה בלתי נתפס. לדבריו, החוקרים שיכנעו אדם חף מפשע להודות. יתר על כן, הם דאגו שהוא ילמד בארבעה ימים את כל הפרטים כדי שיוכל לשחזר במדויק סיפור רצח שכלל לא היה בו.

"רוב הפרקליטים עוסקים ביושר, אבל בתיק של רומן יש רמאות"

עו"ד של זדורוב, ירום הלוי

"קו ההגנה שלי מאוד פשוט, יש שפע של ראיות מדעיות שרומן לא יכול להיות הרוצח. אני מראה שההודאה שלו לא אמיתית. החוקרים מלמדים אותו את הפרטים. בבית המשפט אני אקרא לזה 'קטעי התוכי'", טוען עו"ד הלוי. "אין מחלוקת שתאיר ז"ל לא נאנסה, אבל רומן היה בטוח שהיא נאנסה. ארתור (המדובב בתא המעצר) יודע זאת, אבל הוא בכוח ניסה להוציא את זה לרומן מהראש. בשחזור הוא נזכר במה שלימדו אותו לפני זה".

עוד הוסיף הלוי: "אין לי אצבע מאשימה לכל הפרקליטות ולכל המשטרה. אני מתרכז במיוחד בחוקרים הקרובים לרומן שהם בטוח ידעו שהוא חף מפשע".

עו"ד ירום הלוי (צילום: N12)
עו"ד ירום הלוי: "אין לי אצבע מאשימה לכל הפרקליטות ולכל המשטרה" | צילום: N12

פתיחת המשפט החוזר

בבית המשפט בנצרת נפתח באוקטובר 2021 המשפט החוזר, ושם ניסו לגשר על פער השנים הגדול מאז שאירע המקרה – להפריד בין עובדות לשמועות ובין זיכרון אמיתי לכזה שהתערבב במה שנודע אחרי.

אולגה זדורוב, רעייתו של רומן, הוצאה מהאולם לדרישת השופטים. הסיבה – גרסתה למשטרה בסמוך למועד הרצח שסיפקה לכאורה ראייה מרשיעה. בעלה ידע כבר בערב הרצח שגופתה של תאיר נמצאה בשירותים. פרט שנחשב מוכמן, כזה שאז, רק הרוצח יכול היה לדעת. לדבריה, רומן שמע את הפרט מראובן ג'אנח, קבלן שדיבר איתו. ג'אנח לעומת זאת התעקש שלא ידע, ובוודאי שלא חלק עם רומן פרט כזה. עם זאת, איך ייתכן ש-15 שנה לא שמו לב שהפרט שנחשב מוכמן, שודר דקות לא ארוכות אחרי מציאת הגופה בכל כלי התקשורת?

רומן זדורוב, עו"ד ירום הלוי (צילום: דויד כהן, פלאש 90)
רומן ועורך דינו ירום הלוי | צילום: דויד כהן, פלאש 90

באולם בית המשפט עומד תיק שהביא להרשעתו של זדורוב שלוש פעמים. תחושת האבסורד בהחלט מסייעת לקו ההגנה שלפיו הנאשם חף מפשע. אבל רשלנות של מערכת החוק הציבורית, אין פירושה בהכרח שהנאשם זכאי. לכן, הצדדים התווכחו על ראיה – האם יש כאן רשלנות או זדון? תיק עם חורים או תיק תפור? רוצח אכזר או קורבן של המערכת?

החיים החדשים

לרומן מותר לצאת מהבית רק לצורכי המשפט, ועיכוב במשך הנסיעה יקפיץ מייד את ניידת המשטרה וייחשב להפרה. אנחנו הצטרפנו אליו במהלך הנסיעות הלוך וחזור לבית המשפט, וניצלנו את הזמן לשוחח פנים אל פנים בנסיעה. רומן סיפר בהתרגשות על החיבור מחדש עם בנו הקטן: "הקטנצ'יק לא זז ממני, כל הזמן צחוקים ומשחקים". זדורוב סיפר גם על הפער הטכנולוגי שנוצר במהלך השנים: "פעם התקשרתי לאשתי מבית סוהר והיא אמרה לי שהיא צופה בסרט. אמרתי לה שאתקשר אחר כך אבל היא אמרה לי שהיא תעשה פאוז. אמרתי לה: 'איזה פאוז, על מה את מדברת?'. 15 שנים זה ים זמן. פספסתי המון".

ליאון וברהנו  (צילום: N12)
בנו של רומן, ליאון: "אני מאוד גאה בו, אני כולי איתו" | צילום: N12

ליאון, בנו הבכור של רומן, נולד חודש לפני הרצח והמעצר. מאז נפגשו פעמים ספורות רק בנוכחות סוהר בבית הכלא. "לא היו הרבה ילדים שידעו מי אני, בבית ספר שאני לומד בו עכשיו רק 2 ילדים יודעים", אמר ליאון. שם משפחתו של ליאון הוא שם נעוריה של אמו – גרשייב. אך ליאון הסביר שישנה זאת כשיהיה בן 16. "אני מאוד גאה בו, אני כולי איתו. עד הסוף אני אאמין שהוא לא עשה את זה".  

אולגה סיפרה על הימים שלאחר הרצח: "בקצרין כולם מכירים אותי, בהתחלה אני הרגשתי זוועתי. כולם הסתכלו עליי וכמעט לא יצאתי החוצה". עוד הוסיפה על הניסיון שלה להרחיק את בנה ליאון מהפרשה: "אני רוצה שהילד יגדל בשקט, שלא יציקו לו. הוא החליף בית ספר, רציתי להרחיק אותו מקצרין. אני אנסה לשכנע אותו לא להחליף את שם המשפחה בתעודת הזהות, אבל אם הוא ירצה אני אסכים".

"אני רוצה שכולם ישכחו מהמקרה, אני רוצה את השקט שלי"

אולגה זדורוב

"היו מקרים שהלכתי עם ליאון ואמרו לי: 'הנה משפחה של רוצחים, תסתלקו מקצרין'. הייתי אומרת לליאון שאבא עובד רחוק מהבית, בשלב מסוים ישבתי וסיפרתי לו" סיפרה אולגה. "התביישתי, אבל לא מכך שבעלי רצח. ידעתי שהוא לא רצח מהדקה הראשונה. התביישתי להסתכל על אנשים שחשבו כך. אני רוצה שכולם ישכחו מהמקרה, אני רוצה את השקט שלי".

 

אולגה וליאון  (צילום: N12)
"היו מקרים שהלכתי עם ליאון ואמרו לי: 'הנה משפחה של רוצחים, תסתלקו מקצרין'" | צילום: N12

העדות

מועד העדות של רומן במשפט מגיע. לצורך ההכנה, מותר לו לצאת מהבית אל המשרד של עורך דינו בתל אביב. יחד הם עוברים על הנקודות שעוררו ספק באישומי המדינה. על דוכן העדים הכחיש רומן כל קשר לרצח וטען שהמדובב הכריח אותו להודות ברצח.

עו"ד ירום הלוי מייצג את זדורוב במשפטו שש שנים בהתנדבות מלאה. ההתנדבות הזאת הפכה את הלוי לדמות מוכרת, ולמרצה מבוקש בנושא שיש לו תמיד קהל. מבחינתו, כל אולם הוא אולם בית המשפט, ואף זירת אגרוף. הוא מגיב בתקיפות לכל מי שמעיר לו במהלך ההרצאה, אבל אינו משתיק את מי שמשמיע אמירות קשות נגד הפרקליטות. "רוב התיקים הם ביושר, ורוב הפרקליטים עוסקים ביושר, אבל בתיק של רומן יש רמאות מעבר לרשלנות", אמר הלוי.

רומן זדורוב (צילום: דויד כהן, פלאש 90)
רומן זדורוב במהלך הדיונים בבית המשפט | צילום: דויד כהן, פלאש 90

כדי לנסות להבין למה דווקא הפרשה הזאת טלטלה את המדינה בספק, כדאי לחזור ליום שבו זדורוב הוכרז כחשוד המרכזי. זה קורה פחות משבועיים אחרי הרצח, המשטרה יוצאת בהצהרה בשידור חי בשעת צפיית שיא בכל הערוצים – וברחבי העיר הצפונית חשים מייד תחושת ביטחון מכך שהרוצח נתפס. עם זאת, בבית משפחת ראדה הטילו ספק גדול בתפיסה המהירה.

"אני מאמינה בהרכב השופטים. מה שהם יחליטו, יהיה מקובל בעיניי. אם הם ירשיעו את זדורוב – אני אקבל את ההחלטה"

אילנה ראדה

יומיים אחרי שהודה ושחזר את הרצח, זדורוב חזר בו וניסה להסביר לבית המשפט מדוע שינה את גרסתו. בעברית מגומגמת השיב אז זדורוב לשאלות הכתבים מדוע הודה ברצח תאיר: "כל הזמן לחץ, אני לא יכול. אני לא ברזל".

בתוך חמישה ימים מההכרזה של המשטרה, סימני השאלה של אמה ואביה של תאיר הופכים לסימני קריאה מהדהדים. כדור השלג של הספק התגלגל מהר. אלו שרואים בזדורוב חף מפשע, יזהו כבר בשלב זה את קריסת התיק. לעומתם, אלו שחושבים שהוא הרוצח, יראו באותו שבוע את הכישלון ההסברתי של המשטרה והיסטריה ציבורית – הפרידו לנצח בין עובדה לתחושה.

אילנה ראדה (צילום: N12)
השאלה הפתוחה אחרי הזיכוי - מי רצח את תאיר ראדה? | צילום: N12

הרצח מתרחש שנתיים לאחר שהוקמה הרשת החברתית פייסבוק. אי אפשר שלא להבחין איך הפרשה צומחת וצוברת תומכים במקביל להתעצמותה של הרשת החברתית. העובדה שבתי המשפט שבו והרשיעו את זדורוב לא השפיעה על דעת הקהל, להפך. נראה שהספק המכרסם והעיסוק התקשורתי חסר התקדים, הם שהשפיעו על מערכת המשפט. יש שיאמרו כדי לבדוק את עצמה, ובצדק, יש שיגידו שנבהלה והעדיפה לאמץ את פסקת הציבור.

16 שנה המדינה עוסקת בראיות, בחלקי בגד ובכתמי דם שהתגלו לאחר שנים. אבל בבית משפחת ראדה יש ילדה שאיננה. 16 שנים אחרי שניטע באמא של תאיר, אילנה, הספק הנורא - היא כעת החליטה לתת אמון במערכת המשפט. "אני הפעם בביטחון מלא מאמינה בהרכב השופטים הזה מה שהם יחליטו, יהיה מקובל בעיניי. אם הם ירשיעו את זדורוב ויגידו "זה האיש" – אני אקבל את החלטת השופטים. פעם ראשונה בחיי, ואז אני אמשיך בחיי עד כמה שזה יהיה קשה.  

משפחת זדורוב (צילום: N12)
חושבים על היום שאחרי. משפחת זדורוב | צילום: N12

התוכניות לעתיד

עם זמן, הופכת החצר של סבתא יבגניה למקום המפגש הלא רשמי של המשפחה המורחבת. הם מרשים לעצמם להרהר גם על היום שאחרי הזיכוי. "אחרי שהכול יירגע, אני רוצה לצאת לנופש עם רומן. להיות לבד, רחוק מבעיות ואנשים", אמרה אולגה ורומן הציע: "אולי בכנרת, אני אוהב את הכנרת. אבל אני חושב שנתחיל קודם כל מלאכול שווארמה ביחד".