ההרעה במצבו של העציר הפלסטיני השובת רעב: בבית החולים ברזילי באשקלון, בו מאושפז מוחמד עלאן שאיבד את הכרתו, הבהירו היום (שישי) כי יפעלו להציל את חייו הנמצאים בסכנה - אך בשלב זה לא יזינו אותו בכפייה. ד"ר חזי לוי, מנכ"ל בית החולים, הסביר: "אני מציע שנתרכז במאבק להצלת חייו ולא בדיון על הזנה, מצבו כרגע יציב אבל עדיין לא פשוט". במקביל, בג'יהאד האסלאמי איימו ב"תגובה חריפה" אם עלאן ימות, בוירושלים נערכה הפגנת מחאה למען שחרורו של עלאן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דובר הג'יהאד האסלאמי הצהיר כי אם עלאן לא ישרוד, הג'יהאד "לא יהיה מחויב להפסקת האש". הדובר הוסיף כי "זהו פשע ישראלי נגד האסירים והעם עם האסיר ימות, וזה יחייב אותנו להגיב בעוצמה חריגה".

בתדרוך לתקשורת הוסיף ד"ר לוי כי "לאחר כ-60 ימי צום הגוף מאבד או לא מקבל חומרים רבים מאוד שחיוניים לתפקוד המערכות הקריטיות בגופו. ידענו את זה, התרענו על זה ודיברנו עם המשפחה על זה אבל לא עשינו מאומה כל עוד הוא הביע את רצונו לאי קבלת טיפול ולכן לא עשינו מאומה לרבות אי הזנה פרט למים שהוא שתה בעצמו". היום בבוקר חלה הידרדרות במצבו של עלאן ולוי הסביר כי הוא סובל מ"הזיות, התכווצויות והפרעות בנשימה עד כדי איבוד הכרה".

לאחר דיון בוועדת האתיקה של בית החולים הוחלט להתחיל בטיפול ואף בוצעה החייאה: "הרדמנו אותו, אנו מנשימים אותו. בשלב זה נותנים לו נוזלים ומחזירים לו חלק מהאלמנטים החסרים לו: מינרלים שונים, ויטמינים, כדי לאפשר למערכות החיוניות שלו לתפקד. הוא מקבל טיפול ככל חולה". אמו של עלאן הוכנסה לבית החולים בתיאום עם שב"ס, על מנת שההליכים יתבצעו בהסכמה: "המשפחה כרגע שותפה להבנתנו בצורך להציל את חייו. הוא כרגע בטיפול נמרץ".

לוי הוסיף ואיבחן כי "יש סכנה לחיים שלו, קיימת סכנה שמערכות יקרסו לעתים ללא אזהרה מוקדמת וזה קרה. לצערי. ולכן גם כרגע כשהוא מונשם, מיוצב, כשהוא מקבל טיפול שמחזק את קצב לבו, את לבו, ומונע בצקת במוחו. בוודאי שבמצב כזה לכל חולה יכול להיות סכנה להידרדרות, בוודאי חולה שחסרות לו הרבה רזרבות". לדבריו, צוות בית החולים "לא מזין אותו אלא נותן לו טיפול שהוא צריך כדי להציל חיים, שלא כולל הזנה אלא נוזלים ומינרלים".

המשטרה נערכת למנוע התפרעויות

בבית החולים הוסיפו כי הטיפול שנועד לייצב את מצבו "בוצע בהתאם להנחיות וועדת האתיקה. הודעה נמסרה לרופא הצלב האדום, שהגיע לבית החולים , ולעורך דינו של החולה". בהמשך היום הוא צפוי לעבור בדיקות נוספות על מנת להעריך את מצבו הרפואי ולקבוע את המשך הטיפול הנדרש.

זהו הטיפול הרפואי הראשון שמוענק לעלאן מאז שהועבר לבית החולים: הימים הבאים מוגדרים כקריטיים באשר למצבו הרפואי ההולך ומידרדר, זאת בשל הסיבה שהוא שובת רעב כבר קרוב ל-60 יום. במקביל לאשפוזו, ועדת השחרורים דחתה אתמול בקשה לשחרר אותו, בשל מצבו הבריאותי.

במשטרה מסרו כי הם "ערוכים לכל תרחיש שיווצר" כתוצאה ממצבו הרפואי של עלאן. אתמול נפגשו מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי וצוות בית החולים מיוחד כדי להיערך לאפשרויות שנובעות ממצבו של העציר וההתפרעויות של הימים האחרונים מחוץ לבית החולים.

ניצב הלוי ציין: "נאפשר מחאה לגיטימית משני הצדדים, כזו שנעשת בתיאום עם המשטרה ועל פי הכללים, אבל לא נאפשר הסתה, אלימות והפרות סדר באזור שטח בית החולים וננקוט ביד קשה כנגד המתפרעים".

"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
סוגייה מורכבת | צילום: רויטרס, חדשות

"אין הצדקה להמשיך את מעצרו של חולה גוסס"

חברי הכנסת אחמד טיבי ואוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), הנמצאים ליד מיטתו של עלאן, פנו באופן בהול לשר הביטחון וליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לשחרר את העציר. "משתקפת סכנה ממשית לחייו באופן מיידי, ויש למנוע שרשרת תגובות קשה ברחוב הפלסטיני והעולם כולו". השניים הוסיפו כי "אין שום הצדקה בעולם להמשיך מעצר מנהלי של חולה גוסס בטיפול נמרץ. ההחלטה לשחררו מחוייבת המציאות לאור הנסיבות".

טיבי נפגש אתמול עם מנהל בית החולים ועם מנהל היחידה לטיפול נמרץ, שאמרו לו בצורה ברורה כי לא ייגעו בחולה בניגוד לרצונו, "אלא אם יש צורך בהחייאה", כדברי מנהל היחידה. טיבי פנה לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן בדרישה להורות להסיר את האזיק מרגלו של החולה התשוש, והגיש תלונה ליועץ המשפטי של הכנסת כדי לחדד את הנהלים לגבי חסינות חוברי הכנסת. "הוא נחוש להמשיך במאבקו כדי לבטל את המעצר המינהלי נגדו", סיכם טיבי. "מצבו הרפואי מדאיג מאוד, והצלתו אפשרית אם יבוטל המעצר המינהלי".

עלאן ריצה בעבר עונש מאסר של כמה שנים בכלא הישראלי ונעצר בצו מעצר מנהלי בחודש נובמבר האחרון לבקשת שירות הביטחון הכללי. זאת בעקבות מידע מודיעיני שלפיו הוא עמד בקשר עם גורמי ג'יהאד אסלאמי כדי להוציא לפועל פיגועים קשים. לפני העברתו לאשקלון הוא אושפז בבית החולים בבאר שבע תחת אבטחה צמודה של שני סוהרים, כשהוא מסרב לקבל כל טיפול וגם להיבדק. 

טיבי: החיים של ערבים שווים פחות (צילום: פלאש 90, חדשות)
אין הצדקה למאסר. ח"כ טיבי | צילום: פלאש 90, חדשות

טיפול מינימלי לשמירה על החיים

החוק למניעת נזקי שביתת רעב אושר בכנסת בסוף חודש יולי. בעבר הביעו הרופאים בישראל התנגדות להצעת החוק, ואף איימו כי לא יסכימו להזין אסירים שובתי רעב. למרות זאת, מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר שקידם המשרד לביטחון פנים. על פי החוק, נציב בתי הסוהר מוסמך לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב. הפנייה תיעשה רק "אם הנציב ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה".

לפי ההצעה, ניתן יהיה להעניק את הטיפול הרפואי המינימלי ההכרחי לשמירה על חייו של האסיר או למניעת נכות חמורה בלתי הפיכה גם אם האסיר מתנגד לכך - כל עוד בית המשפט יספק את ההיתר. לפני מתן הטיפול ייעשה מאמץ, ככל האפשר, לקבל את הסכמתו של האסיר לטיפול.