כמאמר השיר: ברגע של חולשה, יועז הנדל ואיילת שקד הבטיחו זה לזו שגם אם זה ייגמר - הם יגמרו את זה יפה. אלא שהלילה, אחרי חמישה שבועות בלבד, השותפות הזאת התפוצצה ובאופן הכי מכוער שיש. בדיוק כפי שקרה בפרידה מאביר קארה, גם הפעם כל צד טען שהוא זה שנפרד מהשני, ושוב - נזקי הפרידה לא פסחו על איילת שקד.

המהלך הזה מסמל את המגמה להמשך הקמפיין: שינוי כיוון משמעותי של איילת שקד, שמנסה כעת לחזור לחיק הימין לאחר שבשבועות האחרונים הצהירה שוב ושוב שהיא מתנגדת לממשלת ימין צרה - ומעוניינת בממשלת אחדות בלבד.

לפנייתה לימין של שקד יש משמעויות רבות מבחינת גוש הימין כולו. ראשית, הריצה שלה מתחילה להיות מסוכנת יותר מבחינת נתניהו, שכן סביר להניח שהמצביעים שיימשכו לחיבור של שקד והבית היהודי יהיו ממחנה הימין. לכן, במידה והיא לא תעבור את אחוז החסימה, סביר להניח שיתבזבזו יותר קולות מימין מאשר משמאל. במידה ושקד תצליח לחבר אליה שחקנים נוספים כמו אביר קארה, משה סעדה ודמויות נוספות, היא עשויה לגדול אף יותר - ולהגדיל את הסיכון לאובדן קולות משמעותי יותר לגוש.

הכרזת שקד והנדל על מפלגה חדשה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מצביעי הימין יסלחו פעם נוספת? (שקד והנדל, ארכיון) | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

בסביבת נתניהו ניצבים בפני דילמה, אך נוטים להמשיך ולפעול להחלשת שקד. מצד אחד, שקד מחויבת כעת לגוש הימין ומתחייבת להשלים לנתניהו את המנדטים הדרושים ל-61, אם לא תושג ממשלת אחדות. מצד שני, חוסר האמון בין נתניהו לשקד הוא מן הידועות. היא נתפסת בסביבת נתניהו כשחקנית לא יציבה, הפכפכה וכזאת שעלולה, בנסיבות מסוימות, לעבור לגוש הנגדי.

בנוסף, נתניהו היה מעדיף להיות תלוי אך ורק בשותפיו הטבעיים, ולא בשקד שכבר הוכיחה את הקו העצמאי שלה וחברי מפלגתה העתידית אומרים שלא יסכימו לקידום החוק הצרפתי ולרפורמות שמתכנן נתניהו. כרגע נראה שנתניהו ימשיך בניסיון להקטין את שקד, בעיקר על ידי התעלמות ממנה, ולהפוך אותה לשחקנית לא רלוונטית במערכת הבחירות. כל זאת, אלא אם תוכיח בימים הקרובים שיש ביכולתה לעבור את אחוז החסימה באמצעות חיבור עם עמיחי שיקלי או דמויות נוספות.

בנימין נתניהו לאחר ההודעה על פיזור הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
המציאות החדשה מציבה דילמה - וסכנה לגוש, נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם עבור שקד, הפנייה ימינה נחשבת להימור מסוכן במיוחד. מפלגות ימין ישנן בשפע, וכעת היא צריכה להבין מה הדגל החדש אותו היא מניפה לאחר שקיפלה את דגל החתירה לאחדות, מה הייחוד שלה בגוש ועל איזה פלח מצביעים היא מתחרה.

ככלל, איילת שקד ניצבת כעת בפני אתגר הרבה יותר קשה מבעבר, כמעט בלתי אפשרי. כשהצטרפה לממשלת השינוי, היא תלתה זאת בדאגה למדינה ובניסיון למנוע בחירות נוספות. את החבירה להנדל, ממתנגדי נתניהו הבולטים, היא כבר יכולה לתלות באופורטוניזם בלבד - ובניסיון להבטיח שתעבור את אחוז החסימה.

לבקש מבוחרי הימין לסלוח פעם אחת זה עוד מתקבל על הדעת. הפעם השנייה כבר תהיה הרבה יותר קשה.