ל"ג בעומר הוא סיבה נפלאה לזרוק כמה תפוחי אדמה למדורה. רק שלאנשים בדיאטה תמיד אומרים שעליהם להתרחק מתפוחי אדמה כמו מאש, כי הם סופר משמינים וממש לא בריאים. החלטנו לבדוק אחת ולתמיד אם אכן יש אמת בדבר, או שמא אנחנו נמנעים מלאכול ירק בעל ערך תזונתי גבוה?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
האמת היא, שלתפוח אדמה יתרונות תזונתיים רבים. הוא מקור טוב לפחמימות, ויטמין סי וויטמין בי 6. מעבר לכך, יש בו הרבה אשלגן – מינרל חיוני לגוף, לבניית שרירים וחלבונים. כמו כן, יש בו נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים רבים, המצויים בקליפתו. אז מה השתבש בדרך והפך את תפוח האדמה לבעל מוניטין כה מפוקפק?
מאיפה השם הרע?
לתפוח אדמה יש שם רע ככל הנראה בגלל האינדקס הגליקמי הגבוה שלו. מדובר במדד שמראה את ההשפעה של מזונות המכילים פחמימות על רמת הסוכר בדם. מאכלים בעלי מדד גליקמי גבוה גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר, ולאיבוד מהיר של אנרגיה, הגורם לתחושת עייפות ורעב, גם אם אכלנו ממש לא מזמן. מאכלים עם מדד גליקמי נמוך גורמים לעלייה מדודה של הסוכר בדם ובכך שומרים על רמת אנרגיה קבועה לאורך זמן. יחד עם זאת, לא כולם יודעים שהמדד הגליקמי מושפע מגורמים שונים, שיכולים להוריד ולהעלות את ערכו. וזה בעצם, מה שהופך את תפח האדמה ללא כזה נורא.
"בתפוח אדמה בינוני יש כ-80 קלוריות", אומרת רחל גרנות, מנחת סדנאות על תזונה וירידה במשקל. "אבל הערך הגליקמי שלו משתנה לפי אופן ההכנה. כאשר מכינים פירה, מעיכת תפוח האדמה משחררת סוכרים וערכו הגליקמי עולה. ואילו כשאוכלים תפוח אדמה עם הקליפה זה עדיף, כיוון שיש בה סיבים שעוזרים לפירוק סוכר נמוך יותר ובכך מורידים את ערכו הגליקמי".
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין
למעשה, אחת הסיבות העיקריות לכך שתפוח אדמה נחשב רע, היא כי פשוט בישלנו אותו לא נכון. "תפוח אדמה אפוי בתנור עם קליפה ומעט שמן זית מאפשרת לנו לקבל את הערך התזונתי הגבוה ביותר שהוא יכול לתת לנו", מסבירה גרנות.
תפוח אדמה הוא לא מנת צד
גורם נוסף שמשפיע על ערכו הגליקמי, הוא המזון שאיתו אנו אוכלים את תפוח האדמה. גרנות אומרת כי הטעות הנפוצה ביותר היא להתייחס אל תפוח האדמה כאל מנת צד. "תפוח אדמה אחד שווה לחצי כוס אורז. הוא בעצם מייצג מנה. לכן זו טעות לאכול פירה לצד מנה עיקרית נוספת. כשמתייחסים לתפוח האדמה כאל מנה – זה משביע מבחינה פסיכולוגית וכך הוא יכול להוות יתרון בדיאטה". גרנות מזהירה גם מפני צ'יפס, "צריך להיזהר מזה, כיוון שזה ספוג בשמן, מעובד ולוקח חלק נכבד מכמות הקלוריות היומית שלנו". אז מה עושים חובבי הצ'יפס? גרנות ממליצה להכין בבית ולא להגזים עם הכמות.
בשורה התחתונה זה תלוי באיך אתם אוכלים אותו וכמה. אין צורך לברוח מתפוח האדמה, ניתן לאפות אותו, עם הקליפה, וכך ליהנות ממנו ומיתרונותיו הבריאותיים. אם בכל זאת לא השתכנעתם ואתם מחפשים ירק עמילני בריא יותר, בטטה בעלת ערך תזונתי גבוה וערך גליקמי נמוך.
>> חזקים כמו שור: באיזה אוכל יש הכי הרבה ברזל