הטכנולוגיות החדשות, המידע הרפואי והידע המעמיק שהצטבר בשנים האחרונות, מאפשרים לכולנו לחיות טוב יותר. הדבר בא לידי ביטוי בתחומים מורכבים כמו למשל הניתוחים הזעיר פולשניים החוסכים את הצורך בהליכים כירורגיים מורכבים, בדיקות סקר פשוטות המצילות לנו את החיים, וכן - גם באמצעים פשוטים יותר כגון עדשות מגע ייחודיות המשפרות את איכות החיים של הסובלים מבעיות ראייה שונות.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"בעבר, עדשות המגע נועדו רק על מנת לתקן ראייה מרחוק בקרב מבוגרים. כיום ניתן למצוא מגוון עדשות מגע, המיועדות הן לשיפור אורח החיים והן לטיפול בבעיות שונות של אוכלוסיות עם צרכים מסוימים", מסבירה מיכל להב רייס, אופטומטריסטית B.SC, ב"מכבי ממבט ראשון" בכפר יונה:

אז מה התחדש על המדף? להב רייס מאירה את עינינו:

1. "ORTHO-K": להרכיב בלילה - לראות מעולה ביום

עדשות ה- ORTH-K, מיועדות למי שלא מעוניין בניתוח לתיקון הראייה או לא מתאים לניתוח כזה, ומצד שני גם לא רוצה להרכיב עדשות או משקפיים במשך היום. העיקרון פשוט: מרכיבים אותן למשך הלילה ולמחרת בבוקר מסירים ונהנים מראייה טובה למשך יומיים עד שלושה.

"למעשה מדובר בתיקון לא קבוע של הראייה, המתאפשר הודות לטכנולוגיה שמשנה את צורת קרנית העין במהלך ההרכבה, בדומה לפעולת השיוף הקבועה שנעשית במהלך ניתוח להסרת משקפיים. בניגוד להליך הניתוחי מדובר בפעולה פשוטה והפיכה שאינה כירורגית פולשנית ולא מצריכה החלמה. יתרה מכך, הוכח שכאשר מדובר בבני נוער, העדשות הללו אף מסייעות לעצור את העלייה במרשם.

העדשות הללו מתאימות גם לילדים שעוסקים בספורט ולא יכולים להרכיב עדשות רגילות מחשש לפציעות העלולות להתרחש בזמן שהעדשה בתוך העין ועלולה לגרום לפגיעתה.

 2. עדשות לסובלים מקרטוקונוס: החידוש הוא בגודל העדשה

קרטוקונוס היא מחלת עיניים הפוגעת בכ - 3% מהאוכלוסייה בישראל, זה קורה כאשר הקרנית מקבלת צורה של קונוס במקום להיות בצורת חצי עיגול.

כאשר המחלה פוגעת בעין היא עלולה לגרום לקרנית להיות כל כך דקה ופגיעה, כך שכל חבלה עלולה לסכן אותה. מי שסובל מהמחלה לא רואה טוב בגלל העיוות האופטי שנוצר בעקבות הקונוס וגם לא יכול לתקן את המצב על ידי הרכבת משקפיים.

"כיום מתאימים למטופלי קרטוקונוס עדשות מגע סקלרליות. בעבר הרכבתן היתה מאוד מסורבלת ומסובכת בשל גודלן ועל כן הן היו לא פופולריות. כיום הן מיוצרות בגודל הדומה לזה של עדשות המגע הרגילות, והן קלות להרכבה ולהסרה.

בנוסף, העדשות הללו מהוות פתרון מצוין גם עבור אנשים המרכיבים הרבה עדשות רגילות והעין כבר שחוקה מהן - מצב העלול ליצור עכירות בעין ואף צלקות שגורמות לירידה באיכות הראייה. בניגוד לעדשות הרגילות, עדשות המגע הסקלרליות לא נוגעות בקרנית אלא נשענות על החלק הלבן של העין, ולכן הן לא גורמות לשחיקה.

גם נשים הסובלות מיובש בעין בגלל שינויים הורמונליים, יכולות למצוא מענה בעדשות הללו, שגורמות לעין להיות רטובה יותר ובכלל, כל מי שסובל מתופעות של יובש בעיניים יוכל ליהנות מהן. החיסרון הבולט שלהן הוא – ניחשתם נכון: המחיר הגבוה שלהן.

עדשות מגע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם לאנשים שלוקים בקרטוקונוס יש עדשות מותאמות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות
>> מזיעים בלילה? לגמרי לא בטוח שזה בגלל החום
>> למה בעצם הדיאטות שלנו אף פעם לא עובדות?
>> קריעת תחת: תרגילים לישבן מעוצב ומוצק

3. עדשות מגע היברידיות: ליהנות מכל העולמות

אנשים הסובלים ממחלת הקרטוקונוס עלולים לגלות שעדשות מגע רכות אינן מתאימות עבורם ועליהם להשתמש בעדשות מגע קשות על מנת ליהנות מאיכות ראייה גבוהה. רבים נרתעים מהשימוש בעדשות קשות עקב תהליך הסתגלותי ממושך יחסית ושוני באופן השימוש בעדשה ממה שהיו רגילים. עדשות המגע ההיברידיות בנויות מעדשה קשה שלה יש מעין "חצאית" של עדשת מגע רכה. את העדשות מרכיבים בעין כאשר הן מלאות בנוזל ולכן הן אינן יוצרות חיכוך עם קרנית העין ולא מרגישים אותן בעין. שילוב החומרים הזה יוצר איכות ראייה של עדשות מגע קשות עם נוחות הרכבה של עדשות רכות.

4. עדשות רב מוקדיות (מולטיפוקליות): דברים שרואים מכאן רואים גם משם

בערך מגיל 40, מעבר לליקוי ראייה לרחוק, מתחילה להיווצר בעיה נוספת - ליקוי ראייה מקרוב. בעבר, מי שהרכיב עדשות מגע לתיקון הראייה מרחוק ומגיל מסויים היה סובל גם מליקוי הראייה מקרוב, היה נאלץ להתפשר. כלומר להרכיב משקפי קריאה על גבי עדשות המגע, להרכיב עדשה בעין אחת לרחוק ובשנייה לקרוב, או פשוט לא להרכיב עדשות מגע.

היום כבר אין צורך להתפשר: ניתן להרכיב עדשות מגע מולטיפוקליות ולראות טוב לכל המרחקים. העדשות יכולות להיות מותאמות גם למי שכלל אין לו צורך במשקפי מרחק אלא רק במשקפי קריאה, ונמאס לו להיות תלוי במשקפיים. עדשות המגע המולטיפוקליות, בדומה לעדשות משקפיים מולטיפוקליות, מותאמות לכל אחד על פי צורך אישי על ידי האופטומטריסט המוסמך שלו.

העדשות הללו מתאימות למשל לרוכבי אופניים או לרצים, העוסקים בפעילויות שכרוכות בראייה טובה לרחוק ובמקביל ראייה שדורשת צפייה מקרוב בשעון ריצה או במד דופק.

גם מי שיוצא לבילוי או לאירוע ולא מעוניין לשאת איתו משקפי קריאה רק כדי להציץ בתפריט, יכול למצוא בהן שימוש, וכך גם מי שנוהג למשרד וצריך גם לעבוד מול מחשב, או בקיצור - לכל מי שמעוניין לראות היטב גם מקרוב וגם מרחוק מבלי להיעזר במשקפיי ראייה.

5. עדשות רכות לילדים: כבר החל מגיל 5

"בעבר, עדשות מגע היו מיועדות לילדים מגיל 12 בלבד. כיום, גם ילדים בני 5 ו 6, יכולים להרכיב עדשות רכות יומיות, שאינן דורשות ניקיון או טיפול מיוחד, מאחר שהשימוש בהן הוא חד פעמי.  הן מתאימות בעיקר לילדים העוסקים בספורט ומעוניינים להשתמש בהן בעת ביצוע פעילויות כגון: כדורגל, כדורסל, ריקוד, אומנויות לחימה, שחיה או ספורט ימי"