נתוני התחלואה מקורונה בארץ ממשיכים להיות נמוכים, אך הם עולים בהדרגה ומידי יום אנחנו מתבשרים על עשרות מקרים נוספים. כבר אתמול (26.6) אותרו 113 מאומתים חדשים.

כשברגע נשמעות המלצות כלליות מצד משרד הבריאות שקוראות לחסן נגד קורונה ילדים מגיל 12, הורים רבים מתלבטים אם זה אכן הדבר הנכון לעשות. השיקולים בעד כוללים הגנה מפני תחלואה מיותרת, ומנגד קיים חשש מפני חיסון שעדיין לא צבר מספיק קילומטראז', וכבר הספיק לגרום לכמה מקרים של דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס), בעיקר בקרב בנים שקיבלו את המנה השנייה של החיסון.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הילה, אמא לילד בן 10 וילדה בת 13, מספרת על הדילמה: "כשיצא הקמפיין לחיסון מבוגרים, לרובנו היה ברור שזה מה שצריך לעשות. לעומת זאת, כשמדובר בילדים המצב הרבה פחות ברור. כל הורה מעוניין להגן על הילדים שלו מפני מחלה, אבל כשאין מספיק מידע לגבי נחיצות ובטיחות החיסון לבני נוער, קשה מאוד לקבל החלטה. מצד אחד אני יודעת שהקורונה לרוב אינה מסכנת ילדים, ומצד שני אני שומעת שמשרד הבריאות כן ממליץ לחסן – אז מה עושים?".

 ד"ר דורון דושניצקי, מומחה לרפואת ילדים מחטיבת הרפואה ב"לאומית שירותי בריאות" וחבר עמותת "מדעת", מקבל פניות רבות מהורים מודאגים, ששואלים אותו אם הוא היה מחסן את ילדיו.

ומה אתה עונה להם?

"שכן - חשוב להתחסן. בייחוד לנוכח העובדה שככל שתהליך ההדבקה יימשך, באופן סטטיסטי ייתכן שנראה יותר מקרים חמורים, ומוטב למנוע את זה".

"המסקנה של המרכזים האמריקאים לבקרת מחלות היא שבני נוער שמתחסנים נמנעים מסיבוכים, לרבות סיבוכים ארוכי טווח אפשריים מהנגיף, בהיקף שעולה משמעותית על הסיכון לדלקת בשריר הלב עקב החיסון"

פרופ' רן בליצר

קבינט המומחים ומשרד הבריאות קוראים להורים לחסן את בני הנוער 

פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית" וראש קבינט המומחים הלאומי לקורונה, מספר על המסקנות שעלו מתוך קבינט המומחים המייעץ למשרד הבריאות בראשותו. "מסקנותינו הן כי יש לעודד חיסונם של בני נוער החל מגיל 12. ההחלטות התקבלו לאור מידע שהצטבר הן בישראל והן בארה"ב - שם התחסנו מעל למיליון נערים בני 15-12".

לגבי החשש מפני דלקת שריר הלב, פרופ' בליצר מציין כי מדובר בסיכון לא שכיח, ולפי המידע הקיים זוהי תופעת לוואי שעלולה להתרחש בסבירות של 1:10,000 מקרים. כמו כן, הוא מבהיר כי רובם המכריע של המקרים שלקו בדלקת היו בדרגה קלה, והסיכון לנזק קבוע לתפקוד הלב נדיר ביותר.

עוד מציין פרופ' בליצר כי המתחסנים מקטינים מאד הסיכון לסיבוכי המחלה: "המסקנה של המרכזים האמריקאים לבקרת מחלות היא שבני נוער שמתחסנים נמנעים מסיבוכים, לרבות סיבוכים ארוכי טווח אפשריים מהנגיף, בהיקף שעולה משמעותית על הסיכון לדלקת בשריר הלב עקב החיסון. לנוכח הסיכון המתגבר כעת להדבק בקורונה בישראל, והצפי להמשך חיים בנוכחות מתמדת של המחלה, קבע משרד הבריאות הישראלי, וכמוהו גם ה-CDC האמריקאי, כי באיזון כלל השיקולים מומלץ לבני הנוער להתחסן. קבינט המומחים תומך בעמדה זו וקורא לחיסון בני הנוער, תוך יידוע ההורים אודות כלל הנתונים לרבות המידע על התועלת והחשיבות לצד נתונים מפורטים לגבי תופעות לוואי".

מה לגבי הורים שעדיין מתלבטים?

"בכל התלבטות ניתן לפנות לרופא הילדים או רופא המשפחה על מנת לקבל ייעוץ והסבר נוסף".

עוד ב-mako בריאות:
>> למה יש לנו כל הזמן פיפי? אולי זה יפתיע אתכם
>> מומחים מזהירים: תסמיני הקורונה השתנו
>> הופתענו: רק אל תעשו את זה לפני סקס

"בסופו של דבר כל הורה צריך לחשב את הסיכון אל מול התועלת ולהחליט מה חשוב לו יותר. החיסון חשוב בייחוד לילדים שהוריהם חוששים מפני מחלה שהשלכותיה העתידיות אינן ידועות, וגם לילדים שעומדים לטוס"

פרופ' סיריל כהן

"כל הורה צריך לחשב את הסיכון אל מול התועלת, ובסופו של דבר להחליט מה חשוב לו יותר"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונתרפיה באוניברסיטת בר אילן, מחזק את הדברים, אך מבהיר שההחלטה היא בסופו של דבר של ההורים. "אני מבין את ההורים המתלבטים בנוגע לחיסון ילדיהם, ואת אלה שמבקשים לקבל נתונים נוספים. אני חושב שבסופו של דבר כל הורה צריך לחשב את הסיכון אל מול התועלת ולהחליט מה חשוב לו יותר. החיסון חשוב בייחוד לילדים שהוריהם חוששים מפני מחלה שהשלכותיה העתידיות אינן ידועות, וגם לילדים שעומדים לטוס, בעיקר אם מדובר במדינות שבהן שיעורי התחלואה גדולים. כרגע לא נראה שהווריאנט ההודי גורם לתחלואה קשה יותר בילדים, ובאופן כללי המחלה בקרב ילדים לרוב קלה, ועם זאת יש להמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות משום שהווירוס יכול לתעתע. במקביל חשוב לעקוב גם אחר נתונים אודות תופעות הלוואי האפשריות, לרבות היחסית נדירות שבהן".

"ההמלצה להתחסן דינמית וניתנת בהתאם למצב בשטח"

פרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה פנימית ומנהל רפואי, מודה כי גם אנשי מקצוע לעיתים מתנדנדים בין ההמלצות שניתנות להורים. "אומר בכנות – שיניתי את דעתי בנושא מספר פעמים. בתחילה, כשהקורונה הייתה בשיאה, חשבתי שחיסון ילדים הכרחי. לאחר מכן, כשהגענו למצב של חיסון עדר מסוים, המלצתי להורים להמתין. כעת, כשהמספרים עולים, וריאנט הדלתא פוגע יותר בילדים ובחלק קטן מהם אפילו באופן קשה – אני בהחלט ממליץ לחסן. בשורה תחתונה, ההמלצה להתחסן דינמית וניתנת בהתאם למצב בשטח. גם קברניטי הלוחמה בקורונה כבר הבינו שהקורונה היא לא מחלה שעומדת להיעלם בקרוב, ולכן מוטב להיות מוגנים מפניה. החיסון יעיל ולרוב בטוח ולכן כשמחשבים את סך השיקולים, אני חושב שזה הדבר הנכון לעשות". 

מה לגבי החשש מדלקת שריר הלב, אתה יכול להבין הורים שחוששים לחסן בגלל הסיכון הזה?

"אני מבין את החשש, אבל אם היו לי היו ילדים בגיל הזה הייתי מחסנם ללא היסוס. צריך לזכור שגם וירוס הקורונה עצמו עלול לגרום לבעיות דומות בלב, וכשמדובר בסיכון מינורי שכרוך בחיסון מול התועלת הרבה שבו – אני מעדיף להסתכל על התועלת".

 לסיכום, אם אתם מתלבטים אם לחסן את הילדים או לא, כדאי שתביאו בחשבון את סך השיקולים. 

"אני מבין את החשש מדלקת שריר הלב, אבל אם היו לי היו ילדים בגיל הזה הייתי מחסנם ללא היסוס. צריך לזכור שגם וירוס הקורונה עצמו עלול לגרום לבעיות דומות בלב"

פרופ' יהודה אדלר

לחסן

החיסון מומלץ על ידי מומחים: לאחר דיון שהתקיים בנושא - משרד הבריאות וצוות מומחי הקבינט ממליצים לחסן בני נוער החל מגיל 12.

השלכות עתידיות: אין לדעת מה יהיו ההשלכות של מחלת הקורונה בעתיד. ידוע על מחלות ילדות אחרות כמו חצבת לדוגמה, שעלולות לגרום לתופעות נוירולוגיות בעתיד.

טיסות לחו"ל: יש לשקול לחסן בייחוד כאשר שוקלים לטוס עם הילדים ליעדים בעלי שעורי תחלואה משמעותיים.

לא לחסן

הסיכון לדלקת שריר הלב: תופעת לוואי מדאיגה שעלולה להתרחש עקב החיסון בעיקר בקרב בנים היא יחסית נדירה – 1:10,000 מחוסנים, אבל היא עדיין קיימת וחשוב להבין ולהיות מודעים לכך.

הקורונה עדיין לא מסוכנת עבור ילדים: ברוב המקרים, ילדים שנדבקים מקורונה לא יסבלו מתסמינים חמורים, או לא יסבלו מהם כלל. ועדיין, רוב המקרים הם לא כל המקרים.