אמש שודר הסרט "מלכה – סיפורה של לינור אברג'יל" בו שחזרה אברג'יל את האונס שעברה ב-1999, שבועות ספורים לפני תחרות מיס עולם בה זכתה. אברג'יל, בתושייה רבה, ביצעה במהלך ואחרי המקרה מספר פעולות שעזרו לה להרשיע את האנס. שוחחנו עם ד"ר עו"ד כרמית קלר חלמיש, ראשת תחום מחקר באיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, שנתנה כמה המלצות וכלים לפעולה שיכולים לסייע למי שעברה זה עתה תקיפה מינית. 

חשוב להבהיר: אין דרך נכונה ולא נכונה להגיב או לפעול אחרי תקיפה מינית. כל אישה מגיבה ופועלת באופן אחר. כל הכלים המובאים בכתבה נכתבו במטרה לסייע ולעזור לך ברגע האמת, אבל עליך לזכור שכל דבר שתבחרי לעשות הוא נכון וטוב - כל עוד זהו צעד שהחלטת עליו בעצמך.  

הפנימי מה עברת עכשיו

נשים רבות מספרות שלקח להן שנים רבות להפנים ולעבד מה קרה להן, להגיע לתובנה ולקרוא למה שעברו "תקיפה מינית". לא מעט נשים מספרות כי אחרי שהבינו הרגישו שמאוחר מדי עבורן להשתמש בכלים המיידיים שעמדו לפניהן אז.

הקושי להבין ברגע האמת את המתרחש נובע ממנגנוני הגנה, בלבול, הצפה וטראומה שעוברים על הנפש והגוף. אם עברת משהו שהרגיש לך לא נוח, או אם את חושבת שעברת תקיפה ואת לא בטוחה, ניתן להרים טלפון למרכזי הסיוע ולהגיד "עברתי משהו, אני לא יודעת להגדיר מה זה היה". בצד השני יהיה אדם (אישה או גבר, לבחירתך) שעבר הסמכה, יידע לתת לך את המענה הנכון לאירוע ויבין יחד איתך מה קרה. אחרי שהצלחת לתת לזה שם ולהבין מה חווית, תוכלי בשלב הבא להבין מה את צריכה. חשוב לזכור: כל אחת צריכה משהו אחר.

>> ערכת הכלים לנאנסת 

>> 7 דברים שרק אישה שעברה אונס תבין

>> להתלונן או לא להתלונן?

החזירי לעצמך את השליטה

במהלך תקיפה מינית השליטה על גופנו ובחירתנו עוברת לאדם שתוקף אותנו. תוכלי להחזיר לעצמך את השליטה בעצם כך שתביני את מניפת האפשרויות העומדות לרשותך ותבחרי בבחירה אישית ומודעת באיזה אמצעי את רוצה לנקוט. במוקד הטלפוני של קווי הסיוע וגם ברחבי הרשת תוכלי לקרוא על האפשרויות האלה: מהם ההליכים המשפטיים שאת יכולה לגשת אליהם, איך ואיפה תוכלי לפנות לטיפול כדי לעבד בצורה רגשית את מה שעברת, איפה ישנם חדרי 4 (חדר אקוטי לטיפול בנפגעי פגיעה מינית) בבתי החולים בהם תוכלי לבצע בדיקות גופניות לאיסוף ראיות וכיצד להגיש תלונה במשטרה. ההכרה בכל הדרכים שעומדות לרשותך תעניק לך את הכוח להחליט מה הצעד הנכון עבורך.

הכירי את התהליכים

  חשוב שתביני בפני מה את עומדת. הגשת תלונה במשטרה עשויה להיות חוויה מאוד לא נעימה. בשעות מסוימות ביום, החוקר שייקח מהנפגעת את הפרטים יהיה חוקר שלא עבר הכשרה בנושא תקיפות מיניות, ולכן הוא עשוי לשאול שאלות ללא תיווך ולגרום לנפגעת לאי נוחות ועלבון. למשל, החוקר עשוי לשאול "מה לבשת בזמן המקרה?". למעשה, מדובר בשאלה שנשאלת בשגרה באסיפת פרטים בהגשת תלונה, אבל כשהיא נשאלת ללא הסבר היא עשויה להתפרש כמאשימה את הקורבן.

גם בבתי החולים בחדר האקוטי מוצאות את עצמן לא מעט נפגעות עוברות חוויה קשה כיוון שהגיעו ללא ידע מוקדם לגבי ההליכים הצפויים להן. בחדרים האקוטיים מבצעים לעתים ולפי הצורך בדיקות גניקולוגיות חודרניות או טיפולים בפצעים בעקבות המקרה. אלה יכולים להיות קשים ולא נעימים, ולכן היכרות מוקדמת עם התהליך ותיאום ציפיות יכולים להקל מאוד. 

דעי מה יש לך בידיים

שמרי כל ראייה שיכולה לעזור לך במידה ובעתיד תרצי להגיש תלונה במשטרה. שמרי את הבגדים שלבשת, חפץ של התוקף או הקלטות ושיחות וואטסאפ שיש בהן חומרים שיכולים לסייע. במקרה של לינור אברג'יל, הראייה שעזרה לה הייתה דגימת דנ"א שהתאפשר לקחת ממנה - כי בהצעת אימה היא לא התקלחה מרגע המקרה ועד לבדיקה בבית החולים. חשוב לציין: אברג'יל נהגה בקור רוח שלא מאפיין את מרבית הנשים שחוות תקיפה בעקבות הטראומה הגדולה שעברו.

את לא חייבת לעבור את זה לבד

אם את לא מרגישה בנוח לשתף חברה, אחות או אמא, את יכולה לפנות לגרום חיצוני כמו מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. חווית התקיפה מעיבה על הנפש, וכל ההליך שקורה לאחריו - הבדיקות בבתי החולים, ההליכים המשפטיים והגשת התלונה במשטרה יכולים להיות לא נעימים כשעוברים אותם לבד. חשוב שתהיה לצידך מישהי שאת סומכת עליה, שתחזיק לך את היד, תדאג שתעברי את הכל בצורה בטוחה ומוגנת ותהיה לצידך לכל תרחיש.

 

קווי חירום לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: 

1202: נשים | 1203: גברים | 04-6566813: נשים ערביות | 02-6730002: נשים דתיות | 02-5328000: גברים דתיים | סיוע דרך WhatsApp ב-052-8361202 | צ'אט https://www.kolmila.org.il/