נעליים גדולות (צילום: Erik Reis, GettyImages IL)
מה קורה אם הנעל קטנה עלייך? | צילום: Erik Reis, GettyImages IL

"יש חלק אחד בגוף שלי שאני שונאת ממש. מידת הנעליים שלי היא 42-43. כן, זה מבאס, כי אני רואה את כל הנעליים הסופר-חמודות האלה בחנויות – וכשהם מביאים לי אותן במידה שלי, הן נראות כמו נעלי ליצן". אם הווידוי הזה נוגע בנימי נפשך, כנראה שאת סובלת מבעיה המשותפת לנשים רבות, אבל משום מה לא נהוג לדבר עליה: כף רגל גדולה, ארוכה או רחבה, שלא נכנסת בקלות אפילו לנעליים במידה 39. הווידוי המרגש הזה שייך ללא אחרת מאשר פאריס הילטון, שלא יוצאת מהבית בלי המנולו או הגוצ'י שלה, אבל צריכה לבקש מהמוכר נעליים במידה הכי גדולה בחנות, ולעיתים להזמין אותן בייצור מיוחד.

את ופאריס לא לבד: רשימת הסלבריטאיות שנועלות נעליים במידה 41 ומעלה היא ארוכה ולעיתים מפתיעה מאוד. נכון, היא כוללת גם כוכבות תמירות ודוגמניות בגובה מטר שמונים, אבל גם נמוכות וקטנות. סיגורני וויבר, טרי האצ'ר, מנדי מור, לילי סובייצקי וליב טיילר, למשל, חולקות את המידה הגבולית 41, אודרי הפבורן ואופרה ווינפרי במידה 41.5, קייט ווינסלט, אומה תורמן, טיירה בנקס ואליסון ג'אני נדחקות בקושי למידה 42-43 ואילו אל מקפירסון היפיפייה נאלצת למצוא נעליים במידה הבלתי אפשרית 43-44.

נעלי ספורט של גבר, מתאים לך?

אבל הבעיה אינה נגמרת מתחת לקרסול: מהפיכת המידות הגדולות שסחפה את עולם האופנה והגיעה עד להוט קוטור, פסחה על הנעליים, וכך קורה שנשים רבות במידות גדולות מתקשות למצוא מגפיים, מגפונים ואפילו נעלי ספורט שיתאימו לקרסוליהן ושוקיהן השמנמנים. מעצבי הנעליים, מהמובחרים ועד היצרנים ההמוניים, מתעלמים מהקהל הזה ומעדיפים לתת למלאות לדחוס את רגליהן לנעליים לא מתאימות, מכאיבות והרסניות.

כפות הרגליים של פריס הילטון (צילום: Gettyimages IL)
פאריס נדחקת למידה 42 | צילום: Gettyimages IL

במקרה של שרון קפלן, מומחית לקניות באינטרנט ומפעילת בלוג השופינג "נעלולה", הסנדלר באמת הולך יחף. קפלן חולת נעליים, ומריירת בקביעות בבלוג שלה על נעלי מעצבים יקרות להחריד מכל העולם וגם מהארץ. במציאות, היא מגלה, קשה לה למצוא מגפיים שיתאימו לקרסוליה, למרות שמידת הנעליים שלה, 39, סטנדרטית בהחלט.

"יש בעיה רצינית בארץ עם מידות גדולות", אומרת קפלן. "עד 41 את עוד יכולה למצוא שניים וחצי דגמים ב'אלדו', מ-41 ומעלה גמרנו. אני מקבלת הרבה פניות מנשים שהן 41.5 וכל מה שהן יכולות למצוא זה כל מיני פלאטס, או שהן צריכות להיגרר עד יפו ולקנות שם במגוון החנויות המתמחות, שמייצרות לך נעליים בהתאמה אישית".

הטרוניה הכללית, כמו שכבר הבנתן, מופנית בעיקר ליצרנים וליבואנים המקומיים, ולא בכדי. בעוד שבארה"ב ובאירופה ניתן למצוא נעלי נשים עד מידה 44.5 ובמידות רוחב מגוונות, בארץ מידת הקצה היא 42, וגם אותה נדיר למצוא ברשתות הפופולריות. "אין היום שום רשת נעליים, אפילו לא מקומית, שמייבאת במידות גדולות לנשים. עוד אבסורד הוא שאם את רוצה לקנות 'נייקי' לנשים מעל מידה 41 את חייבת לקנות נעלי גברים, בעוד שבחו"ל הם כן מייצרים עד 44", אומרת שרון. על מידות רוחב אין מה לדבר.

אבל יש עם מי. מנכ"ל "ניין ווסט" בישראל, גל פרלמן, מסביר את השיקול בבחירה להביא לארץ רק מידות מדיום לנשים, זאת על אף שניין ווסט מייצרת גם מידות "ווייד" ו"נרואו". "אין לנו ביקוש למידות רוחב. זה לא ביקוש אפילו, זה ברמה של טלפון. אחת לחצי שנה-שנה מישהי שואלת למה אין לנו", הוא אומר. "כשהבאנו, לא הייתה לזה שום דרישה. מידות רוחב יותר רלוונטיות בהקשר של נעלי נוחות, וזה אין לנו, נעליים שטוחות או כפכפים לא נחשבות לנעלי נוחות. רוחב מדיום, מניסיון שלנו, זאת המידה שהכי מתאימה לקהל הישראלי".

ומה עם מידות גדולות? ובכן, הבחירה לוותר עליהן היא מודעת, ונובעת בעיקר מהמספרים בשטח: בתום כל עונה הדגמים שנותרים בחנויות העודפים הם תמיד ממידות 40 ומעלה. "אנחנו קונים לפי טווח מידות", מסביר פרלמן. "נותנים לנו את האופציה להזמין ממידה 5.5 עד 10 אמריקאי, מה שיותר מתאים לקהל הישראלי, או להזמין נניח את הסרגל מ-7 עד 11.5 אמריקאי, שזה כבר נוטה למידה 43. זה אומר שנפספס הרבה יותר לקוחות במידות 35-37".

אל מקפירסון וכפות הרגליים (צילום: Gareth Cattermole, GettyImages IL)
שלום לך מידה 44. אל מקפירסון | צילום: Gareth Cattermole, GettyImages IL

למה את צריכה מגפיים בחורף?

במילים אחרות, האשמה היא בנו: ברגע שאין דרישה, אין צורך במענה. כמו אחיותיהן השמנמנות, נאלצות בעלות הרגליים הגדולות להתפשר, להתאים את עצמן ולא להתלונן. מדובר פה במקרה קלאסי של יותר משהעגל רוצה לינוק, הפרה בכלל לא יודעת שהוא שם. וזה תופס ברוב המקרים של מידות בעייתיות. "אני מכירה בחורה שהיא מידה 35" מספרת שרון, "היא צריכה לקנות מידה 38 ולמלא אותן בגרביים, בגלל הרוחב של הרגל". גם לבעיה הספציפית שלה היא לא ממש מוצאת מענה ראוי. "אין פתרון. פשוט לא נועלים מגפיים. מעמידים פנים שחם לך בחורף", היא מציעה ספק בצחוק, ספק ברצינות.

אומה תורמן וכפות הרגליים (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
אומה תורמן והרגליים. עשתה מזה קריירה | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
ז'קלין אונסיס וכפות הרגליים (צילום: Ted West, GettyImages IL)
אפילו ג'קי או הייתה צריכה הזמנה מיוחדת | צילום: Ted West, GettyImages IL

עוד סיבה שמסבירה את הבעייתיות היא, איך לא, האבולוציה. אנחנו חיות יותר, גובהות יותר והגפיים שלנו מתארכים עם הדורות. סביר להניח שהנכדים של הנכדים שלך כבר ייראו כמו אווטארים גבוהים ובעלי רגליים ענקיות, ולא בטוח שיצרני הנעליים ימצאו גם להם מענה. פרלמן מכיר בעובדות הללו, אך מסייג: "בהולנד או  יוגוסלביה יש באמת קפיצה גבוהה, אבל אצלנו עוד לא ראיתי את קפיצות המדרגה האלה, בטח לא בשביל לשנות את איך שאנחנו מזמינים את הנעליים", הוא אומר.

קפלן מנסה לשמור על אופטימיות. "זה עניין של שוק שלומד ומתפתח", היא אומרת. "עובדה שגם במידות גדולות בבגדים לא היה מענה, וזה התחיל בטפטוף. דברים מתחילים לזוז, גם בגלל שיש לך כל מיני איקוניות שנועלות מידה 42, כמו פאריס הילטון. ברגע שגברת כזאת נועלת מידה כזאת זה כן מקדם את המטרה במידה מסוימת". מי יודע, אולי בעוד עשר שנים כבר יחכו לך בחנויות סטילטו של לובוטין במידה 41.5.

>> 8 מתמודדות על 4 מקומות במטוס: את יכולה להחליט מי תטוס לככב בתכנית ריאליטי ניו יורק 
כל העדכונים הכי חמים מהארץ ומהעולם ישירות לנייד - שלחו את המילה מבזק למספר 5000 ותתחילו להתעדכן