ברחבי העולם מדינות רבות מתחילות לפתוח בהדרגה את גבולותיהן לתיירים בינלאומיים, לאחר שנתיים שבהן מרביתן היו סגורות. יחד עם זאת, לאחר תקופה ארוכה שבה לא באו במגע עם תרבויות שונות, תיירים רבים עלולים לטעות ולהפר חוקים בסיסיים. רק היום דווח על העונש החמור שקיבלה תיירת ישראלית באיחוד האמירויות, שהפרה את חוקי המדינה וכעת ניצבת בפני עונש מוות אפשרי.

הנה כמה דוגמאות לחוקים שכדאי להכיר לפני שאתם טסים לחו"ל:

צריכה ונשיאת סמים

מובן מאליו שרוב הסמים אינם חוקיים ועדיף להתרחק מהם, כאשר במדינות רבות סחר והחזקה של חומרים נרקוטיים עלולה להוביל לענישה חמורה. בסינגפור, תאילנד, איחוד האמירויות וכמה מדינות אחרות, ניתן להטיל עונש מוות גם על עבירות הקשורות לסמים, ובמלזיה (אליה ישראלים לא רשאים להיכנס בלאו הכי), עונש מוות הוא בלתי נמנע לסחר בסמים.


עישון ואלכוהול

עישון אסור כמעט בכל מקום בסינגפור. איסור העישון קיים משנת 1970 והוא חל על כל השטחים הציבוריים כגון רחובות, פארקים ומבנים למעט אזורים מוחרגים בודדים. העישון מותר רק באזורים ייעודיים ועם הגבלות על חופים או אפילו במכוניות פרטיות. רשימה של מקומות בהם אסור או מותר לעשן בסינגפור ניתן למצוא באתר הסוכנות הלאומית לאיכות הסביבה. מי שיתעלם מהאיסור ויתפס, עלול לצפות לקנס בשווי ערך של 1000 שקלים.

גם בקוסטה ריקה ישנם חוקים נוקשים נגד עישון, כאשר חשוב לשים לב כי עישון סיגריות אסור בכל השטחים הציבוריים, כולל חוף הים והמלונות.

סן חוזה קוסטה ריקה  (צילום: Luis Alvarado Alvarado, shutterstock)
עישון סיגריות אסור בכל השטחים הציבוריים. קוסטרה ריקה | צילום: Luis Alvarado Alvarado, shutterstock

תאילנד אסרה לפני כמה שנים על עישון ב-24 חופים (כולל קו טאו ופוקט). מי שייתפס עושה זאת עלול לצפות לקנס של 100,000 באט (בסביבות 10,000 שקלים). גם סיגריות אלקטרוניות אסורות בכל הארץ. אי עמידה באיסור עלול לגרום לקנסות כבדים ולמאסר.

כמו כן, צריכה ציבורית של אלכוהול אינה חוקית כמעט בכל מקום בארצות הברית. אפילו נשיאה גלויה של משקאות אלכוהוליים יכולה לגרום איתה ענישה. זהירות נדרשת גם במדינות מוסלמיות, כאשר הכלל הגדול ביותר לגבי צריכת אלכוהול במרוקו הוא ששתייה ציבורית מנוגדת לחוק. לברים במרוקו אין חלונות החושפים את המקום לעיני הציבור מסיבה זו בדיוק. חל איסור ללכת ברחוב עם בירה או משקה אלכוהולי אחר גם בזמן נסיעה בתחבורה ציבורית, גם אם אתם לגמרי לבדכם באותו זמן. ואם מרפסת המלון שלכם פונה לרחוב ציבורי, אינכם יכולים לשבת בה ולשתות אלכוהול.


תרופות

החוק בגאורגיה אוסר על הכנסת תרופות מסוימות, הוצאתן, או העברתן מגבולותיה. זאת מאחר והרשויות במדינה רואות בהן חומרים ממכרים.

בטומי, גיאורגיה (צילום: Boris Stroujko)
אסור להכניס או להוציא תרופות מהמדינה. גיאורגיה | צילום: Boris Stroujko


מצרכים ומזון

בשל תקנות מחמירות, על הנוסעים להימנע מהבאת מצרכים לאוסטרליה, כאשר בדומה לניו זילנד חוקים אלו חלים גם על פירות וירקות. אם בכל זאת יש לכם תפוח שהבאתם איתכם מהבית, רצוי להשאיר אותו לפני הירידה מהמטוס. כל הפריטים המובאים לאוסטרליה וכפופים לתקנות ההסגר, חייבים להיות מוצהרים בכרטיס ההגירה, אחרת המפירים עלולים לעמוד בפני עונשים משמעותיים.

כך גם בסינגפור, שבה בהחלט לא כדאי ללכת ברחובות עם כריך או המבורגר, זאת מאחר ואכילה ושתייה בפומבי אסורה בסינגפור. אי עמידה באיסור עלולה לגרור קנס בסך של כ-1,000 שקלים.

כדאי להיזהר גם כשמדובר באכילה במדינות מוסלמיות במהלך חודש צום הרמדאן. באיחוד האמירויות, למשל, אכילה ציבורית, שתייה, עישון או אפילו לעיסת מסטיק בין הזריחה לשקיעה היא עבירה שעונשה גם עבור לתיירים לא-מוסלמים.

סידני, אוסטרליה (צילום: Frances Gunn, unsplash)
אין להכניס מזון ומצרכים לא מותרים למדינה. אוסטרליה | צילום: Frances Gunn, unsplash

עלבון

למילה שגויה אחת על בני המלוכה יכולה להיות השלכות הרסניות בתאילנד. עונש על עלבון הוד הוא עד 15 שנות מאסר במדינה בדרום מזרח אסיה. מאז פברואר 2018, עליית מלכות היא גם עבירה פלילית בקמבודיה. יש קנסות ומאסר של עד חמש שנים.

בקניה כדאי להיזהר בכל מה שקשור בטיפול בכסף. זאת מכיוון שהנשיא מודפס על השטרות והמטבעות, וזוהי עבירה פלילית להשחית או להשמיד שטרות או מטבעות.


צמחים ובעלי חיים

במדינות כמו מקסיקו, ברזיל או ניו זילנד עדיף להרחיק את הידיים מצמחים ובעלי חיים. מי שיסיר קקטוס מוגן או צמח אחר מסביבתו הטבעית, או ינסה להוציא אותו ממקסיקו עלול לצפות לקנס או מאסר.

גם בברזיל יש חשש למאסר אם תנסו להוציא מהמדינה צמחים מוגנים (כולל שתילים וזרעים) או בעלי חיים כמו דגי נוי מאגן האמזונס. החוקים בניו זילנד נוקשים לא פחות, כאשר בכניסה למדינה תדרשו להציג נעליים נקיות מלכלוך ואדמה, להמנע מהכנסת מזון רטוב כגון פירות וירקות וחל איסור גם על הכנסת קונכיות למדינה. חשוב לדעת כי גם מי שהפר את החוק בפעם הראשונה, יכול לצפות לקנסות גבוהים ואולי חודשי מאסר.


מתירנות והבעת חיבה

בברזיל, צלילה חשופת חזה או החלפת בגדים בפומבי על החוף עלולה לגרום למעצר או למשפט. המזרח התיכון והודו הם שני חלקים בעולם שבהם ניתן להיתקל בחוקים המחמירים ביותר נגד הצגת חיבה. 

נשיקות פומביות אינן חוקיות בדובאי, כאשר זוגות נעצרו בגין הפגנת חיבה מוגזמת גם במצרים. באופן כללי, רצוי להימנע מרוב המגע הפיזי בציבור במזרח התיכון. 

ריו  (צילום:  SvetlanaTestova | shutterstock)
החלפת בגדים בפומבי על החוף עלולה לגרום למעצר או למשפט. ברזיל | צילום: SvetlanaTestova | shutterstock

עתיקות

בטורקיה, תיירים צריכים להיזהר מלהוציא מהמדינה נכסי טבע ותרבות כגון עתיקות, מטבעות ישנים או מאובנים ללא היתר. מי שייבחר בכל זאת להפר את החוק וייתפס, עלול למצוא את עצמו עומד בפני חודשים של מאסר ותשלומי ערבות גבוהים (כ-30,000 שקלים).

רוסיה גם מענישה בקנסות על ייצוא בלתי חוקי של מוצרי תרבות ללא רישיון, ובמקרים מסוימים מפירי החוק עלולים להישלח לתקופות מאסר ארוכות. מדליות ושטרות סובייטים הזמינים בשוקי פשפשים, למשל, נחשבים גם הם לנכסי תרבות ברוסיה, כאשר גם הוצאתם מהמדינה של אייקונים, עתיקות ויצירות אמנות מלפני 1945 אסורה בהחלט.